Γλίτωσε από το ανηλεές σφυροκόπημα του μεγάλου Ελληνα που ακούει στο όνομα Τέρενς Κουίκ. Και ο ιδιαίτερα δημοφιλής Τέρενς δεν το δείχνει αυτό τώρα που είναι βουλευτής. Ο πατριωτισμός του είναι δεδομένος, ανέκαθεν. Πριν πολιτευθεί.

Θυμάμαι μια φορά που ήταν καλεσμένος σε μια εκπομπή. Ξαφνικά ακούγεται ο ήχος του εθνικού ύμνου. Ηταν το τηλέφωνο του Τέρενς! Το έβγαλε από την τσέπη και ευγενικά το έκλεισε. Πόσοι άλλοι Ελληνες, δηλαδή, έχουν βάλει ρινγκτόν στο τηλέφωνό τους τη σύνθεση του Μάντζαρου; Ενδεχομένως ούτε ο Καρατζαφέρης, ούτε ο Μιχαλολιάκος, που είναι κατά σειράν οι πλέον ακραιφνείς «πατριώτες». Αλλοι μάλιστα σαν τον Δαυίδ, έχουν βάλει στο τηλέφωνό τους να ακούς όταν τους καλείς κάτι σαχλαμάρες, όπως «είμαι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης».

Ο Τέρενς όμως, λόγω του ότι ανήκει στη γενιά των μεγάλων, και όχι μόνο στην ηλικία, δημοσιογράφων, παραμένει ένας δαιμόνιος ρεπόρτερ. Είναι ο μοναδικός Ελληνας που παρατήρησε το λάθος με το εθνόσημο στη φανέλα της Εθνικής ομάδας που θα χρησιμοποιηθεί στο Μουντιάλ. Το εγκληματικό μπορούμε να πούμε λάθος. Πληροφορίες του Τέρενς, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμα και γι' αυτό δεν τις δημοσιοποιεί, αναφέρουν ότι υπάρχει ξένος δάκτυλος. Στην εταιρεία αθλητικών ειδών δηλαδή, που έφτιαξε τη φανέλα, έχουν εισχωρήσει πράκτορες ξένων δυνάμεων. Σκοπιανοί ή Τούρκοι. Που προέβησαν σε αυτή τη δολιοφθορά.

Η ουσία, λοιπόν, είναι ότι η «ελληνική σημαία» στο εθνόσημο, όπως μόνον ο Τέρενς παρατήρησε, είναι ανάποδα! Κοιτάει προς τα κάτω. Οι ρίγες δηλαδή δεν είναι οριζόντιες όπως πρέπει, αλλά κάθετες. Αυτό ακριβώς είναι το περιεχόμενο της ερώτησης που κατέθεσε ο Τέρενς στη Βουλή: «Για ποιο λόγο η σημαία κοιτάει προς τα κάτω;» Και τι προτίθεται να κάνει επί τούτου ο αρμόδιος υπουργός Πολιτισμού;

Κάποιοι ασεβείς προς τα ιερά και τα όσια του έθνους είναι ενδεχόμενο να τον ειρωνευτούν. Οτι ο κόσμος καίγεται, δηλαδή, και το νιμού χτενίζεται. Εκεί που έχει φτάσει όμως η κοινωνία, εκεί που έχει καταντήσει κι έχει ντιπ καταντίπ ξεφτιλιστεί, όλα να τα περιμένεις. Ευτυχώς όμως, ο Τέρενς Κουίκ δεν είναι μόνος του.

Υπάρχει και μια μερίδα σοβαρών αθλητικών συντακτών που βάζει το θέμα της Εθνικής ομάδας στο Μουντιάλ στη σωστή του διάσταση. Οτι, δηλαδή, «αν πάει καλά η Εθνική, θα νιώσουμε έστω και για λίγο εθνικά υπερήφανοι». Μάλιστα. Θα βρουν οι άνεργοι δουλειά. Φάρμακα αυτοί που είναι εκτός περίθαλψης. Λεφτά, όσοι χρωστάνε στην Εφορία και δεν έχουνε να πληρώσουνε. Οτι μπορεί δηλαδή να μην έχουμε σαν κράτος και σαν λαός στον ήλιο μοίρα, αλλά αν έχουμε Εθνική στους «16» του Μουντιάλ, κανένα πρόβλημα. Αν βάλει δηλαδή ένα γκολ ο Μήτρογλου, ξεχνάει αμέσως ο ελληνικός λαός το ξύλο που τρώει κάθε μέρα από Σαμαρά, Βενιζέλο και λοιπούς. Αυτά.

Ολοι οι Ελληνες απέναντι του νόμου είναι ίσοι, αλλά κάποιοι είναι πιο ίσοι από τους άλλους

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ κάποιες φορές το παράδειγμα του Μάκη Ψωμιάδη, επειδή είναι ο μοναδικός που μπήκε φυλακή για οικονομικό έγκλημα στο ποδόσφαιρο. Και στον αθλητισμό γενικότερα. Κι άκουσε μάλιστα, πρωτόδικα, δέκα χρόνια φυλακή. Είναι όμως η ΑΕΚ η μοναδική περίπτωση με οικονομικές ατασθαλίες; Υπάρχουν ακόμα πιο καραμπινάτες περιπτώσεις... Και στο ύψος των χρημάτων και στη «διαχείρισή» τους. Εδώ και δέκα σχεδόν χρόνια εκκρεμεί μια τέτοια υπόθεση... Σε ομάδα, χωρίς να διευκρινίζουμε αν είναι Σωματείο ή ΠΑΕ. Το καταρχήν νούμερο ήταν ένα 20άρικο εκατομμύρια γιούρο, που μπορεί όμως να φτάνει και στο 30άρι.

Τα λεφτά μπήκανε θεωρητικά στο ταμείο, αλλά στην πράξη δεν μπήκανε ποτέ. Κανείς δεν τα είδε. Μόνον ο πρόεδρος. Και κανείς δεν ξέρει πού πήγανε αυτά τα λεφτά γιατί δεν υπάρχει ούτε ένα παραστατικό. Ούτε ένα. Εστω για εκατό χιλιάρικα. Ούτε καν εικονικά τιμολόγια όπως στην ΑΕΚ. Τίποτα. Προφανές ότι τα λεφτά αυτά γίνανε παντελόνι. Ο φάκελος όμως στην εισαγγελία οικονομικού εγκλήματος έχει βγάλει αράχνες. Γιατί, όπως έχει πει ο Χάρρυ Κλυνν, όλοι οι Ελληνες απέναντι του νόμου είναι ίσοι, αλλά κάποιοι είναι πιο ίσοι από τους άλλους.

Δύο η ώρα στη Μύκονο μέχρι και οι εκκλησίες είναι ανοιχτές

ΑΛΛΟ πάλι κι αυτό. Λουκέτο βάζουνε στα μαγαζιά στη Μύκονο για παράβαση ωραρίου. Κι ετοιμάζονται λέει να κλείσουνε ογδόντα συνολικά. Κι όταν μιλάμε για μαγαζιά, μιλάμε για κλαμπ και για μπαρ που παίζουνε μουσική. Με τους καταστηματάρχες και με πρώτο και καλύτερο τον Γιάννη τον Κουτσούκο, να τρέχουνε και να μην φτάνουνε. Οταν δηλαδή πληρώνεις νοίκια δώδεκα μήνες τον χρόνο για να δουλέψεις τρεις. Και δεν μιλάμε τώρα για την Πάτμο, που η Εκκλησία έχει τον πρώτο λόγο. Για Μύκονο λέμε.

Στη Μύκονο, δώδεκα τα μεσάνυχτα είναι μεσημέρι και τρεις τη νύχτα απόγευμα. Να κλείσουνε τα μαγαζιά στις τρεις για ποιο λόγο; Για να ξυπνήσουνε το πρωί αυτοί που διασκεδάζουνε για να πάνε στη δουλειά; Μα γι' αυτό επιλέγει ο άλλος τη Μύκονο: Για το ξεκωλιαριλίκι και το ξενύχτι μέχρι πρωίας. Αν ήθελε την ησυχία του, πήγαινε στη Σουβάλα ή στο Αγκίστρι, που είναι και φτηνά. Ούτε θέμα κοινής ησυχίας υφίσταται.

Ποιος να ενοχληθεί δηλαδή; Οι ντόπιοι; Μα οι ντόπιοι είναι οι ιδιοκτήτες των μαγαζιών. Οι ντόπιοι είναι που εισπράττουν εδώ και δεκαετίες νοίκια και αέρα. Πλάκα κάνουμε τώρα; Δύο η ώρα στη Μύκονο μέχρι και οι εκκλησίες είναι ανοιχτές. Κάποιος, σου λέει, μπορεί να δει την πόρτα ανοιχτή, να μπει μέσα ν' ανάψει ένα κεράκι και ν' αφήσει τον οβολό του. Για να συχωρεθούν οι αμαρτίες που έκανε χθες. Κι αυτοί πάνε να κλείσουν τα μαγαζιά;

Ερώτηση: Δηλαδή, με δέκα εκατομμύρια γιούρο και δέκα χιλιάδες, τον δίνει ο Ολυμπιακός στην Μπενφίκα τον Μανωλά;

Η πατρίδα μπορεί να κοιμάται ήσυχη. Ο Φώτης Κουβέλης παραμένει πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. -Observer

Πηγή: Goal