Facebook Pixel Πακιστάν: Το χρονοδιάγραμμα επιθέσεων σε θρησκευτικές μειονότητες τους τελευταίους 12 μήνες
Life
| 2023-08-23 13:52:00

Το χρονοδιάγραμμα επιθέσεων σε θρησκευτικές μειονότητες στο Πακιστάν τους τελευταίους 12 μήνες

του Γεωπόλδου
Το χρονοδιάγραμμα επιθέσεων σε θρησκευτικές μειονότητες στο Πακιστάν τους τελευταίους 12 μήνες

Τις τελευταίες δεκαετίες, οι μειονοτικές κοινότητες του Πακιστάν έχουν υποστεί το μεγαλύτερο βάρος της ωμότητας, των βομβιστικών επιθέσεων, των εμπρησμών, των λιντσαρισμών και άλλων μορφών βίας.

Την Τετάρτη, 16 Αυγούστου, ένας όχλος εισέβαλε και βανδάλισε πέντε εκκλησίες, πολλά σπίτια χριστιανικών οικογενειών και ακόμη και ένα νεκροταφείο στην περιοχή Jaranwala του Faisalabad.

Η βία ξέσπασε όταν ορισμένοι ντόπιοι ισχυρίστηκαν ότι αρκετές βεβηλωμένες σελίδες του Ιερού Κορανίου βρέθηκαν κοντά σε ένα σπίτι στο Cinema Chowk στη Jaranwala, όπου διέμεναν δύο χριστιανοί αδελφοί. Αμέσως μετά, μέλη του Tehreek-i-Labbaik Pakistan (TLP) πήραν το θέμα στα χέρια τους, καλώντας τους ανθρώπους να φτάσουν στον τόπο του συμβάντος για να αναλάβουν δράση.

Χιλιάδες άντρες συγκεντρώθηκαν, καίγοντας το σπίτι των κατηγορουμένων αδελφών καθώς και αρκετούς χώρους λατρείας σε κοινότητες με χριστιανική πλειοψηφία. Ευτυχώς, δεν χάθηκαν ζωές, αλλά εκατοντάδες αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τις κατοικίες τους και πολλοί φέρεται να πέρασαν τη νύχτα στα χωράφια, φοβούμενοι να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Έκτοτε επιβλήθηκε το άρθρο 144 στο Faisalabad και οι Punjab Rangers κλήθηκαν να διατηρήσουν την ειρήνη.

Υπήρξαν καταδίκες από διάφορες πλευρές, συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων ισλαμιστών, και οι αρχές υποσχέθηκαν να οδηγήσουν τους δράστες στη φυλάκιση.

Αλλά ήμασταν εδώ πριν. Τις τελευταίες δεκαετίες, έχουμε δει μια απότομη έξαρση στα κρούσματα θρησκευτικής βίας, όπου οι μειονοτικές κοινότητες του Πακιστάν έχουν υποστεί το μεγαλύτερο βάρος της ωμότητας, των βομβιστικών επιθέσεων, των εμπρησμών, των λιντσαρίσματος και άλλων μορφών βίας.

Εδώ, παρουσιάζουμε ένα χρονοδιάγραμμα των θρησκευτικών πράξεων βίας και των περιστατικών διώξεων που στοχεύουν θρησκευτικές μειονότητες μόνο το περασμένο έτος. Περιττό να πούμε ότι αυτή η λίστα δεν είναι εξαντλητική και βασίζεται μόνο στα περιστατικά που έφτασαν στα κύρια μέσα ενημέρωσης.

Αύγουστος

12 Αυγούστου : Ο Naseer Ahmad, ένας 62χρονος Ahmadi μαχαιρώθηκε και δολοφονήθηκε επανειλημμένα επί τόπου στη Rabwah επειδή αρνήθηκε να φωνάξει συνθήματα για να επαινέσει ένα ακροδεξιό ισλαμικό κόμμα ενώ περίμενε σε μια στάση λεωφορείου για το τελετουργικό της Παρασκευής. Αποτίοντας φόρο τιμής σε ένα νεκροταφείο.

21 Αυγούστου : Ο Ashok Kumar , ένας Ινδουιστής εργάτης υγιεινής, τέθηκε υπό κράτηση με την κατηγορία της βλασφημίας στο Hyderabad στις 21 Αυγούστου για βεβήλωση του Ιερού Κορανίου. Μια επίσημη καταγγελία καταγράφηκε εναντίον του σύμφωνα με το Άρθρο 295-B του Ποινικού Κώδικα του Πακιστάν (PPC).

Μετά τον ισχυρισμό, ένας όχλος προσπάθησε να μπει βίαια στο συγκρότημα διαμερισμάτων του Kumar για να τον συλλάβει. Η αστυνομία εξέδωσε 200 εντάλματα σύλληψης και συνέλαβε 42 υπόπτους για συμμετοχή στην επίθεση.

Το Hyderabad SSP Amjad Sheikh ισχυρίστηκε ότι ο όχλος ήθελε να κάψει τα διαμερίσματα των ινδουιστικών οικογενειών που ζούσαν στο συγκρότημα. Πρόσθεσε: «Ατίθασα πλήθη προσπάθησαν να επιτεθούν σε ναούς σε τέσσερα σημεία, αλλά η αστυνομία απέτρεψε τις προσπάθειές τους. Είχαμε προβλέψει ότι θα ακολουθούσαν τέτοιες επιθέσεις και, ως εκ τούτου, αναπτύξαμε την αστυνομία εκεί».

Σεπτέμβριος

23 Σεπτεμβρίου : Ένα σχολείο απέβαλε τέσσερις μαθητές Ahmadi με βάση την πίστη τους στην περιοχή Attock του Punjab.

Ένας από τους μαθητές αντιμετώπιζε επίμονη παρενόχληση από συμμαθητή του. Η απόφαση να αποβληθούν αυτοί οι μαθητές ελήφθη από γονείς που επικοινώνησαν με τον διευθυντή του σχολείου, Kulsoom Awan. Ο Ταχίρ Χαν, συγγενής των μαθητών παρουσίασε ένα έγγραφο από το σχολείο που ανέφερε ρητά: «Οι ακόλουθοι μαθητές που σπούδαζαν σε αυτό το ινστιτούτο αποσύρονται (sic) με βάση τη Θρησκεία Qadianiat».

Το έγγραφο που παρουσίασε ο Khan — The Friday Times
Το έγγραφο που παρουσίασε ο Khan — The Friday Times

Οκτώβριος

9 Οκτωβρίου: Σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης , ο κληρικός του TLP Muhammad Naeem Chattha Qadri προέτρεψε τους οπαδούς να «ψαλίσουν αρκετά δυνατά ώστε να προκαλέσουν την αποβολή εγκύων γυναικών Ahmadi. Τέτοιος βλάσφημος δεν πρέπει να γεννηθεί, και αυτούς που είναι, δεν θα τους αφήσουμε ζωντανούς».

12 Οκτωβρίου: Η Chanda Mehraj, μια νεαρή Ινδουίστρια, απήχθη στο Hyderabad. Την απήγαγαν ενώ επέστρεφε στο σπίτι από το εργοστάσιο όπου εργαζόταν.

Αργότερα ανακτήθηκε από την Gulshan-e-Hadeed και επέμεινε ότι ήταν 19 ετών και είχε παντρευτεί με τη θέλησή της. Ο πρόεδρος της Πακιστανικής Darawar Ittehad, Faqira Sheva Kachhi, ισχυρίστηκε ότι η ιατρική εξέταση καθόρισε την ηλικία της στα 16, αλλά το δικαστήριο παρέθεσε την επιμέλειά της στον Daraul Aman, όπου δεν επετράπη στους γονείς της να τη συναντήσουν.

2023

Ιανουάριος

10 Ιανουαρίου: Ένας ιστορικός τόπος λατρείας των Αχμάντι, που βρίσκεται στο Μότι Μπαζάρ του Ουαζιραμπάντ, που ιδρύθηκε το 1905, βεβηλώθηκε από την αστυνομία της περιοχής.

Ο χώρος λατρείας των Ahmadi στο Wazirabad βεβηλώθηκε από την αστυνομία — Express
Ο χώρος λατρείας των Ahmadi στο Wazirabad βεβηλώθηκε από την αστυνομία — Express

Ο Irfan Iliyas Butt, τοπικός εκπρόσωπος του TLP, υπέβαλε επίσημη καταγγελία στον Βοηθό Επίτροπο του Wazirabad, ισχυριζόμενος ότι η κοινότητα Ahmadi είχε κατασκευάσει ένα δωμάτιο που έμοιαζε πολύ με ένα κοντινό τζαμί με μιναρέδες. Ζήτησε δράση βάσει των άρθρων 298-Β και 298-Γ της ΔΕΗ.

Φεβρουάριος

2 Φεβρουαρίου : Ένας χώρος λατρείας των Αχμάντι στο Καράτσι υπέστη βανδαλισμό . Το περιστατικό έλαβε χώρα στη δικαιοδοσία του αστυνομικού τμήματος Preedy όταν άγνωστοι άνδρες, φωνάζοντας συνθήματα κατά της κοινότητας, βανδάλισαν τους μιναρέδες του λατρευτικού χώρου. Ένα βίντεο του περιστατικού που κυκλοφόρησε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνει αστυνομικούς να αναπτύσσονται έξω από το χώρο, χωρίς να κρατούν μακριά τον όχλο.

3 Φεβρουαρίου: Στο χωριό Noor Nagar της περιφέρειας Umerkot στη Σιντ, αρκετοί άνθρωποι μπήκαν σε έναν τόπο λατρείας των Αχμαντί σκαρφαλώνοντας τον εξωτερικό τοίχο και βάζοντας φωτιά στα έπιπλα αφού τα έβαλαν με βενζίνη.

Σε άλλη επίθεση την ίδια μέρα, οι μιναρέδες ενός άλλου Baitul Zikr στο Mirpurkhas διαλύθηκαν.

11 Φεβρουαρίου: Ένας όχλος εισέβαλε σε ένα αστυνομικό τμήμα στο Nankana Sahib του Punjab, όπου κρατούνταν ένας άνδρας που κατηγορούνταν για βεβήλωση του Ιερού Κορανίου. Ο όχλος βανδάλισε το κτίριο και λιντσάρισε τους κατηγορούμενους.

Ο πρωθυπουργός Σεχμπάζ Σαρίφ διέταξε άμεση έρευνα για το περιστατικό.

Απρίλιος

15 Απριλίου: Ένας Κινέζος υπήκοος, ο οποίος εργαζόταν ως επικεφαλής βαρέων μεταφορών σε ένα μεγάλο υδροηλεκτρικό έργο στη Mansehra, τέθηκε υπό κράτηση αφού κατηγορήθηκε για προσβολή του Αγίου Προφήτη.

Σύμφωνα με τους ντόπιους, ο άνδρας είχε παραπονεθεί στους εργαζόμενους στο φράγμα ότι χάνονταν «πολύτιμος χρόνος» λόγω των διακοπών προσευχής και τους προέτρεψε να επιταχύνουν τον ρυθμό τους.

Αυτό εξόργισε μερικούς από τους εργάτες και ξεχύθηκαν σε κοντινά χωριά, πυροδοτώντας συναισθήματα. Ένα μεγάλο ξέφρενο πλήθος κατευθύνθηκε προς το Παζάρι Kamila και απέκλεισε τον αυτοκινητόδρομο Karakoram (KKH), απειλώντας να εισβάλει στην τοποθεσία Dasu Hydropower Project (DHP) εάν ο Κινέζος δεν συλληφθεί.

«Συλλάβαμε τον αλλοδαπό ύποπτο με κατηγορίες για βλασφημία και τρομοκρατία και τον μεταφέραμε με αεροπλάνο από εδώ για να τον παρουσιάσουμε ενώπιον του αντιτρομοκρατικού δικαστηρίου (ATC) στο Αμποταμπάντ», είπε στους δημοσιογράφους ο Μοχάμαντ Χαλίντ, αστυνομικός της περιοχής (DPO) στο Άνω Κοχιστάν.

24 Απριλίου: Η σαρανταεξάχρονη Mussarat Bibi, μια χριστιανή, και ο Muhammad Sarmad, ένας μουσουλμάνος, κατηγορήθηκαν ότι έκαψαν σελίδες του Ιερού Κορανίου ενώ καθάριζαν την αποθήκη του Κυβερνητικού Γυμνασίου Κοριτσιών στο Arifwala tehsil του Pakpattan. District, Punjab.

Οι κατηγορίες διατυπώθηκαν από τον Kashif Nadeem, κάτοικο της πόλης.

Και οι δύο εργαζόμενοι είχαν πει να καθαρίσουν την αποθήκη που ήταν γεμάτη με χαρτί και άλλα σκραπ. Ο καταγγέλλων κατονόμασε μόνο τη χριστιανή. Ωστόσο, η έρευνα αποκάλυψε ότι εμπλέκεται και ο Sarmad. Και οι δύο δεν είχαν κάψει τις σελίδες σκόπιμα καθώς ήταν αναλφάβητοι. Η αστυνομία τους συνέλαβε για να αποφύγει την αναταραχή των διαδηλωτών.

Το δίδυμο αφέθηκε ελεύθερο λιγότερο από ένα μήνα μετά τη σύλληψη.

Ενδέχεται

18 Μαΐου: Δύο χριστιανοί έφηβοι, ο Simon Nadeem, 12 ετών, και ο Adil Baber, 17 ετών, κρατήθηκαν βάσει του άρθρου 295-C της ΔΕΗ. Και τα δύο αγόρια συνελήφθησαν μετά από καταγγελία που έγινε εναντίον τους από τον αστυφύλακα Zahid Sohail, κατηγορώντας τους ότι δεν σεβάστηκαν τον Άγιο Προφήτη.

Ο πατέρας του Babar ενημέρωσε τα Μέσα Ενημέρωσης ότι και τα δύο αγόρια συζητούσαν στο δρόμο όταν ο Sohail τσακώθηκε μαζί τους και ισχυρίστηκε ότι είχαν διαπράξει βλασφημία. «Όταν οι γέροντες της γειτονιάς ζήτησαν από τον Σοχάιλ να τεκμηριώσει την κατηγορία του με στοιχεία, εκείνος δεν κατάφερε να τους ικανοποιήσει και έφυγε», είπε ο πατέρας του Μπαμπάρ.

Αργότερα, η αστυνομία του Race Course εισέβαλε στην περιοχή και συνέλαβε και τα δύο αγόρια.

Ιούνιος

10 Ιουνίου: Μια 15χρονη ινδουίστρια απήχθη από το σπίτι της στην περιοχή Μπεναζιραμπάντ της Σιντ, και σύμφωνα με πληροφορίες αναγκάστηκε να προσηλυτιστεί και να παντρευτεί έναν μουσουλμάνο.

Το θύμα απήχθη υπό την απειλή όπλου από τον δάσκαλό της και τους βοηθούς του μπροστά στα μάτια της μητέρας της. Ο πατέρας του Kumari υπέβαλε αναφορά στην αστυνομία, ισχυριζόμενος ότι εννέα ένοπλοι άνδρες απήγαγαν την κόρη του, μαθήτρια της VIII τάξης, από το σπίτι του και αφαίρεσαν επίσης 100.000 Rs μετρητά και χρυσά κοσμήματα.

Η αστυνομία της Σίνθ ανέκτησε την Kumari λαμβάνοντας άμεσα μέτρα και την παρουσίασε στο δικαστήριο όπου κατέγραψε την κατάθεσή της και δήλωσε ότι ήθελε να πάει με την οικογένειά της, μετά την οποία δόθηκε η επιμέλεια στην οικογένεια.

30 Ιουνίου : Ο Χαρούν Σεχζάντ, ένας 49χρονος Χριστιανός κατηγορήθηκε για βλασφημία. Μοιράστηκε μια ανάρτηση στο Facebook με το κείμενο από το κεφάλαιο 10 της Πρώτης Κορινθίου στις 27 Ιουνίου, δύο ημέρες πριν από την Eidul Azha, φέρεται να αμφισβητεί τη θυσία ζώων, αναφέρει ο Sajjad Abbas, δημοσιογράφος του Dawn News από τη Sargodha.

Ο Muhammad Imran Ullah, ο καταγγέλλων, που αναφέρθηκε ότι ήταν ακτιβιστής του TLP, υπέβαλε καταγγελία υποστηρίζοντας ότι ο Shehzad είχε διαπράξει βλασφημία. Σχηματίστηκε υπόθεση βάσει του άρθρου 295-Α της ΔΕΗ. Έγιναν ανακοινώσεις σε τζαμιά και διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν από ακτιβιστές θρησκευτικών κομμάτων. Ωστόσο, η αστυνομία ήταν απρόθυμη να δώσει ένα σχόλιο στα μέσα ενημέρωσης και μάλιστα απέφυγε τον καταγγέλλοντα να το κάνει.

Η υπόθεση έχει καλυφθεί από διεθνείς οργανώσεις ειδήσεων και δικαιωμάτων.

Ιούλιος

3 Ιουλίου: Η αστυνομία του Παντζάμπ κατέγραψε πέντε FIR εναντίον μελών της κοινότητας Ahmadi για σφαγή ή απόπειρα σφαγής ζώων θυσίας στο Eidul Azha. Τα FIR σύμφωνα με το τμήμα 298-C της ΔΕΗ καταχωρήθηκαν στη Λαχόρη, στο Φαϊσαλαμάντ, στη Νανκάνα Σαχίμπ και στην Γκότζρα.

Εκτός από αυτά τα FIR, αξιωματούχοι της αστυνομίας σε ορισμένες άλλες πόλεις και περιοχές του Παντζάμπ απαγόρευσαν στους Ahmadis να προσφέρουν θυσίες. Σε ένα viral βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η αστυνομία του Faisalabad εισέβαλε στο σπίτι ενός ατόμου Ahmadi μια μέρα πριν το Eid και «ανάκτησε» τρεις κατσίκες.

Το DPO Hafizabad εξέδωσε επίσημη εντολή, δίνοντας εντολή σε όλους τους αξιωματικούς του Station House να συναντήσουν μέλη της κοινότητας Ahmadi και να τους κάνουν να ορκιστούν ότι δεν θα κάνουν θυσίες ζώων το Eid.

Η ενέργεια ήρθε παρά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του 2022, που έκρινε ότι η παρεμπόδιση των μη μουσουλμάνων από το να ασκούν τη θρησκεία τους εντός των ορίων του τόπου λατρείας τους ήταν αντίθετη με το Σύνταγμα.

5 Ιουλίου: Η κατασκευή ενός τόπου λατρείας των Αχμαντί σταμάτησε και το κτίριο σφραγίστηκε από την αστυνομία του Σανγκάρ με την επιμονή ενός όχλου.

Η κατασκευή του σπιτιού ενός ηγέτη των Ahmadi και του Baitul Zikr είχε προκαλέσει οργή στους ντόπιους καθώς η αρχιτεκτονική του Baitiul Zikr φέρεται να περιλάμβανε έναν μιναρέ.

8 Ιουλίου: Η αστυνομία της Sargodha συνέλαβε έναν 35χρονο χριστιανό μετά από δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του βάσει των άρθρων 295-Α και 298 της ΔΕΗ.

Οι κατηγορίες διατυπώθηκαν από τον Muhammad Awais, κάτοικο της περιοχής, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ο Zaki είχε κοινοποιήσει μια βλάσφημη ανάρτηση στο Facebook. Παρά την υποστήριξη του ιμάμη του τεμένους του χωριού και άλλων μουσουλμάνων από τη γειτονιά, οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι η ανάρτηση του Ζακί δεν ασέβονταν καμία θρησκεία, τέθηκε υπό κράτηση.

Ο αδερφός του Ζακί εξήγησε ότι η ανάρτηση γράφτηκε από ένα μουσουλμάνο άτομο που επέκρινε όσους εμπλέκονται σε νοθείες τροφίμων. Η οικογένεια πιστεύει ότι η υπόθεση εναντίον του Ζακί προέρχεται από μια μακροχρόνια κτηματική διαμάχη με άτομα που συνεχίζουν να τρέφουν μνησικακίες, παρά τις προσπάθειες συμφιλίωσης μέσω των γερόντων του χωριού.

16 Ιουλίου: Μια συμμορία ντακόιτ επιτέθηκε σε ένα χώρο λατρείας - σύμφωνα με πληροφορίες με εκτοξευτές ρουκετών - που ανήκε σε μέλη της ινδουιστικής κοινότητας στο Κασμόρ της Σίνθ. Οι δράστες επιτέθηκαν επίσης σε παρακείμενα σπίτια που ανήκουν στην κοινότητα στη δικαιοδοσία του αστυνομικού τμήματος Ghouspur.

Πυροβόλησαν αδιάκριτα, με αποτέλεσμα μια αστυνομική μονάδα υπό την ηγεσία του Kashmore-Kandhkot SSP Irfan Sammo να φτάσει στο σημείο. Ο αξιωματούχος της αστυνομίας είπε ότι οι ντακόι εκτόξευσαν εκτοξευτές ρουκετών στον τόπο λατρείας, ο οποίος έκλεισε κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

25 Ιουλίου: Ένας χώρος λατρείας των Αχμάντι υπέστη βανδαλισμό στην περιοχή Drigh Road του Καράτσι . Ο Κοράνγκι Ανώτερος Έφορος της Αστυνομίας (SSP) Ταρίκ Ναουάζ είπε ότι περίπου τέσσερα άτομα προκάλεσαν ζημιές στους μιναρέδες.

Ένας εκπρόσωπος της κοινότητας Ahmadi είπε ότι βάνδαλοι κατέστρεψαν τους μιναρέδες του τόπου λατρείας.  — Dawn.com
Ένας εκπρόσωπος της κοινότητας Ahmadi είπε ότι βάνδαλοι κατέστρεψαν τους μιναρέδες του τόπου λατρείας. — Dawn.com

Αύγουστος

16 Αυγούστου: Όχλοι εισέβαλαν και βανδάλισαν πέντε διαφορετικές εκκλησίες, πολλά σπίτια χριστιανικών οικογενειών και ακόμη και ένα νεκροταφείο στην περιοχή Jaranwala του Faisalabad μετά από καταγγελίες για βλασφημία.

ΠΗΓΗ: Dawn.com

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags