Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην Ταϊβάν ανέφερε μια αύξηση της δραστηριότητας του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) της Κίνας γύρω από το νησιωτικό έθνος, ενισχύοντας τις εντάσεις στην περιοχή.

Σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις που κυκλοφόρησαν την Τετάρτη 15 Μαΐου 2024, συνολικά 45 αεροσκάφη PLA και 6 πλοία από το Ναυτικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας (PLAN) εντοπίστηκαν να επιχειρούν κοντά στην Ταϊβάν στις 6 το πρωί τοπική ώρα.

Ιδιαίτερη ανησυχία ήταν η εισβολή στη Ζώνη Αναγνώρισης Αεράμυνας της Ταϊβάν (ADIZ) από 26 αεροσκάφη, τα οποία διέσχισαν τη μέση γραμμή, εισχωρώντας στους βόρειους και νοτιοδυτικούς τομείς του εναέριου χώρου της Ταϊβάν.

Ως απάντηση στην αυξημένη δραστηριότητα, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ταϊβάν (ROCArmedForces) παρακολούθησαν στενά την κατάσταση και εφάρμοσαν τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας.

Αυτή η εξέλιξη έρχεται εν μέσω ήδη αυξημένων εντάσεων μεταξύ Ταϊβάν και Κίνας, με το Πεκίνο να διεκδικεί την κυριαρχία του στην Ταϊβάν, την οποία θεωρεί αποστάτη επαρχία. Η Ταϊβάν, από την άλλη πλευρά, διατηρεί την ανεξαρτησία και τη δημοκρατική της διακυβέρνηση.

Η πρόσφατη αύξηση της δραστηριότητας του PLA υπογραμμίζει τους συνεχιζόμενους στρατιωτικούς ελιγμούς που διεξάγει η Κίνα κοντά στα σύνορα της Ταϊβάν, εγείροντας ανησυχίες για πιθανή κλιμάκωση και τον κίνδυνο σύγκρουσης στην περιοχή.

Το MND έχει εκδώσει καθημερινές εκθέσεις για τις κινεζικές στρατιωτικές δραστηριότητες τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της αναγνώρισης εκείνων των κινεζικών αεροσκαφών, drones και μπαλονιών που βρέθηκε ότι διέσχισαν τη μέση γραμμή του Στενού της Ταϊβάν προς την πλευρά της Ταϊβάν.

Η μέση γραμμή του Στενού της Ταϊβάν χρησίμευε για δεκαετίες ως σιωπηρό σύνορο μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν, αλλά ο στρατός της Κίνας έστειλε πιο ελεύθερα αεροσκάφη, πολεμικά πλοία και drones από τότε που η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Ηνωμένων Πολιτειών Νάνσι Πελόζι επισκέφθηκε την Ταϊβάν τον Αύγουστο του 2022.

Από τον Σεπτέμβριο του 2020, η Κίνα αύξησε τη χρήση των τακτικών της γκρίζας ζώνης αυξάνοντας σταδιακά τον αριθμό των στρατιωτικών αεροσκαφών και των ναυτικών πλοίων που επιχειρούν γύρω από την Ταϊβάν.
Οι τακτικές της γκρίζας ζώνης ορίζονται ως «μια προσπάθεια ή μια σειρά προσπαθειών πέρα ​​από την αποτροπή και τη διασφάλιση σταθερής κατάστασης που επιχειρεί να επιτύχει τους στόχους ασφαλείας κάποιου χωρίς να καταφύγει σε άμεση και μεγάλη χρήση βίας.