Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν (HRCP) δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή της που περιγράφει λεπτομερώς τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι θρησκευτικές μειονότητες στο Πακιστάν.

Η έκθεση τόνισε την κατάσταση των θρησκευτικών ελευθεριών στη χώρα, εστιάζοντας σε περιστατικά από τον Ιούνιο του 2022 έως τον Ιούλιο του 2023.

Η έκθεση 43 σελίδων έχει την υπογραφή της Rabia Mahmood και με τίτλο «Κουλτούρα του μίσους» ρίχνει φως σε σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι θρησκευτικές μειονότητες και τμήματα στη χώρα.

Η διαμαρτυρία κλιμακώθηκε σε λεηλασίες και κάψιμο 24 σπιτιών, σηματοδοτώντας μια ανησυχητική κλιμάκωση της βίας με θρησκευτικά κίνητρα.

Η έκθεση εντόπισε περαιτέρω διάφορους παράγοντες που συμβάλλουν σε τέτοια περιστατικά, συμπεριλαμβανομένης της εκμετάλλευσης θρησκευτικών συναισθημάτων από μεγάλες πολιτικές φατρίες.

Σημείωσε την άνοδο του Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP) ως επίσημης πολιτικής οντότητας, που υποστηρίζεται από τμήματα της νομικής κοινότητας που προωθούν τη διχαστική ρητορική.

Οι κρατικές πολιτικές που φαινομενικά στοχεύουν στη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας έχουν επίσης τεθεί υπό έλεγχο, ιδίως όσον αφορά τις συλλήψεις που έγιναν με την κατηγορία των εγκλημάτων με θρησκευτικά κίνητρα.

Επιπλέον, η έκθεση κατέγραψε περιπτώσεις αναγκαστικών προσηλυτισμών νεαρών Ινδουιστών και Χριστιανών κοριτσιών, επιθέσεις σε τζαμιά Ahmadiyya και αυξημένες συλλήψεις που σχετίζονται με καταγγελίες για διαδικτυακή βλασφημία.

Κατά τραγικό τρόπο, η έκθεση κατέγραψε επίσης τους θανάτους τουλάχιστον επτά ατόμων από κοινότητες Ahmadiyya, χριστιανών, Σιχ και μουσουλμανικές κοινότητες λόγω θρησκευτικής μισαλλοδοξίας κατά την περίοδο αναφοράς.

Παρά αυτές τις προκλήσεις, η έκθεση του HRCP κάλεσε το Πακιστάν να εκπληρώσει επειγόντως τις διεθνείς του υποχρεώσεις βάσει της Ελευθερίας της Θρησκείας ή της Πίστεως (FoRB) και τόνισε τη σημασία της τήρησης της ετυμηγορίας του Ανώτατου Δικαστηρίου του 2014 για τα δικαιώματα των θρησκευτικών μειονοτήτων.

Η έκθεση υπογραμμίζει την κρίσιμη ανάγκη για άμεση δράση για την αντιμετώπιση της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Πακιστάν, προτρέποντας την τήρηση των διεθνών πλαισίων για τα ανθρώπινα δικαιώματα εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών.

ΠΗΓΗ: Infognomonpolitics.gr