Στρατιωτικές δυνάμεις θα αναπτύξει η Γαλλία για να ενισχύσει την αστυνομία ενόψει των διαδηλώσεων του Σαββάτου (24.10.2026), ενώ η κυβέρνηση εξετάζει ακόμη και την απαγόρευση συγκεντρώσεων που εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσουν σε νέα επεισόδια.

Σε τροχιά ενίσχυσης των μέτρων ασφαλείας κινείται η γαλλική κυβέρνηση, ενόψει του δεύτερου κύματος κινητοποιήσεων που έχει προγραμματιστεί για το προσεχές Σάββατο. Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Νουνιέζ ανακοίνωσε την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων ενόψει των νέων διαδηλώσεων. Μιλώντας στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, ο υπουργός διευκρίνισε ότι θα ενεργοποιηθεί η δύναμη Sentinelle, η οποία όπως εξήγησε θα αναλάβει υποστηρικτικό ρόλο, επιτρέποντας στην αστυνομία και τη χωροφυλακή να επικεντρωθούν στη διασφάλιση της δημόσιας τάξης.

«Θα αναπτύξουμε τη δύναμη Sentinelle, προφανώς για να υποκαταστήσει δυνάμεις εσωτερικής ασφάλειας, κυρίως ώστε να αποδεσμευτούν αστυνομικοί και χωροφύλακες για την αποστολή τους στη διατήρηση της τάξης», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Θα αναβαθμίσουμε το σύστημα», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Οι επίλεκτες μονάδες της γαλλικής αστυνομίας – Raid και GIGN – ελικόπτερα, τεθωρακισμένα και αύρες νερού

Ο υπουργός Εσωτερικών προανήγγειλε επίσης την ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων με ειδικές μονάδες επέμβασης, στα πρότυπα των μέτρων που είχαν ληφθεί κατά τη διάρκεια των εκτεταμένων ταραχών του Ιουλίου του 2023.

Στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται η κινητοποίηση της BRI, της μονάδας έρευνας και επέμβασης της αστυνομίας, της επίλεκτης μονάδας της χωροφυλακής GIGN και της ειδικής αντιτρομοκρατικής μονάδας RAID.

Παράλληλα, προβλέπεται η αξιοποίηση ελικοπτέρων, τεθωρακισμένων οχημάτων Centaure και οχημάτων εκτόξευσης νερού, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διάλυση βίαιων συγκεντρώσεων.

Ο Νουνιέζ διευκρίνισε ότι ορισμένα από αυτά τα μέσα είχαν ήδη κινητοποιηθεί κατά τις διαδηλώσεις της 17ης Οκτωβρίου, ωστόσο υπογράμμισε ότι απαιτείται ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση. «Είχαν κινητοποιηθεί το περασμένο Σάββατο, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Λεκορνί καταγγέλλει «σχέδιο εξέγερσης» της άκρας Αριστεράς – Μαζική ανάπτυξη της Αστυνομίας

Την ίδια ώρα, ο Γάλλος πρωθυπουργός Σεμπαστιάν Λεκορνί αναγνώρισε αδυναμίες στη διαχείριση των βίαιων επεισοδίων που σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο.

Έκανε λόγο για έναν πρωτοφανή «τρόπο δράσης» πίσω από τη βία της 17ης Οκτωβρίου στη Γαλλία, εν μέσω των μαζικών διαδηλώσεων για την ακρίβεια. Όπως σημείωσε, για πρώτη φορά η βία ξεκίνησε στην αρχή της πορείας και όχι στο τέλος.

«Το είδαμε στη Μασσαλία από το πρωί, μια σειρά από βίαια άτομα από την ακροαριστερά λειτουργούσαν ως σμήνος για να σπείρουν συστηματικά βία», δήλωσε ο Λεκορνί σύμφωνα με το BFM TV.

Sébastien Lecornu annonce un dispositif "massif" pour samedi prochain https://t.co/4IWgIMSH3w

— BFM (@BFMTV) October 20, 2026

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στον «σχεδιασμό (…) μιας εξέγερσης υπό την ηγεσία ακροαριστερών ομάδων». Η πυρκαγιά στο δημαρχείο της Λιμόζ «είναι ένα παράδειγμα αυτού», είπε, διαβεβαιώνοντας ότι οι αρχές θα προσκομίσουν αποδεικτικά στοιχεία.

Παράλληλα, ο Λεκορνί ανακοίνωσε μια «μαζική» ανάπτυξη δυνάμεων ασφαλείας για τη δεύτερη φάση της κινητοποίησης που ανακοινώθηκε για το ερχόμενο Σάββατο 24.10.2026.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ανακαλούνται όλες οι άδειες των Αστυνομικών για τις 24 Οκτωβρίου και τις 5 Νοεμβρίου, ενώ νέες απαγορεύσεις κυκλοφορίας θα ισχύουν απόψε (20.10.2026).

Το υπουργείο Εσωτερικών εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να απαγορεύσει ορισμένες προγραμματισμένες κινητοποιήσεις (δηλωμένες και μη) για το Σάββατο, προκειμένου να αποτραπούν νέα επεισόδια.

Έντονη πολιτική αντιπαράθεση στην Εθνοσυνέλευση

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Σεμπαστιάν Λεκορνί κατά τη διάρκεια σημερινής συζήτησης ενώπιον της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης για τα επεισόδια των προηγούμενων ημερών και μέσα σε κλίμα πολιτικών εντάσεων κατήγγειλε «τον σχεδιασμό, σε ορισμένες περιοχές, μιας εξέγερσης υπό την ηγεσία ακροαριστερών και υπεραριστερών ομάδων».

Εκ παραλλήλου αρνήθηκε κατηγορηματικά τις αιτιάσεις του κόμματος της Ανυπότακτης Γαλλίας, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση επιχείρησε με χαλκευμένα στοιχεία, μέσω των κρατικών υπηρεσιών πληροφοριών, να την καταστήσει υπεύθυνη για τη δημιουργία των επεισοδίων.

Από την πλευρά του ο ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας και υποψήφιος για την προεδρία της γαλλικής Δημοκρατίας ενόψει των προεδρικών εκλογών, Ζαν-Λικ Μελανσόν, δήλωσε στο X ότι «η αύξηση των κατηγοριών εναντίον μας με κάνει να φοβάμαι τις προκλήσεις που χρησιμοποιούνται συχνά από κυβερνήσεις που βρίσκονται σε αδιέξοδο».

Από την πλευρά ο γραμματέας του Σοσιαλιστικού κόμματος Ολιβιέ Φορ ανέφερε πως «έχουμε το δικαίωμα να αμφισβητούμε την Ανυπότακτη Γαλλία αλλά σε μια δημοκρατία, δεν χειραγωγούμε την αλήθεια για να εξαλείψουμε έναν αντίπαλο και δεν πετάμε προπέτασμα καπνού για να αγνοήσουμε τα αιτήματα των μαθητών λυκείου και των εργαζομένων».

Η κυβέρνηση «κλειδώνεται σε ρητορική αποδιοπομπαίου τράγου», πρόσθεσε η Σιριέν Σατλέν πρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων στην Εθνοσυνέλευση, η οποία κάλεσε τον πρωθυπουργό να σταματήσει να «κάνει εμπρηστικές δηλώσεις».

Πηγή: newsit.gr