Στη Συρία, οι κοινότητες των Αλαουιτών ζουν μέσα στον τρόμο, υπό τη διαρκή απειλή απαγωγής των γυναικών και των κοριτσιών τους, με φόβους ότι θα καταλήξουν ως «σαμπάγια» — δηλαδή σκλάβες του σεξ. Από την πτώση του Μπασάρ αλ-Άσαντ τον Δεκέμβριο του 2024, κύμα επιθέσεων εκδίκησης ξέσπασε σε βάρος των Αλαουιτών από ένοπλες πολιτοφυλακές που συνδέονται με τη νέα εξουσία. Οι αναφορές κάνουν λόγο για απαγωγές, βιασμούς και εξαναγκαστικούς γάμους.

Ακτιβιστές που προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα των Αλαουιτών καταγγέλλουν πως αρκετές γυναίκες εξακολουθούν να κρατούνται, ενώ οι απαγωγές συνεχίζονται. Κατηγορούν τις νέες συριακές αρχές για αδράνεια ή αδιαφορία απέναντι στα συνεχιζόμενα εγκλήματα.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, μεταξύ 50 και 60 γυναίκες και κορίτσια έχουν απαχθεί, αριθμός που ωστόσο ωχριά μπροστά στους περισσότερους από 1.600 άμαχους που σκοτώθηκαν σε κύμα σεχταριστικής βίας τον Μάρτιο του 2025. Τότε, Σουνίτες πολιτοφύλακες εκτέλεσαν άνδρες και αγόρια αλαουιτικής καταγωγής στους δρόμους, ενώ άλλοι βασανίστηκαν πριν δολοφονηθούν.

Η νέα κυβερνώσα δύναμη της χώρας, η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), δεν έχει καταγεγραμμένο ιστορικό εμπλοκής σε δουλεμπόριο, ωστόσο υπάρχουν υπόνοιες ότι στις τάξεις της ενσωματώνονται πρώην μαχητές του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), κάποιοι από τους οποίους φέρουν ακόμη τα διακριτικά της οργάνωσης. Παράλληλα, εγκληματικά δίκτυα επωφελούνται από το χάος, σε μια χώρα όπου –κατά τη διάρκεια της εξέγερσης– η διαχωριστική γραμμή μεταξύ ένοπλων ομάδων και οργανωμένου εγκλήματος υπήρξε θολή.

Ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι η αστυνομία σπάνια ερευνά τις εξαφανίσεις γυναικών αλαουιτικής καταγωγής και, σε κάποιες περιπτώσεις, στρέφεται εναντίον των ίδιων των οικογενειών τους. Βίντεο που δημοσιεύονται από κορίτσια δηλώνουν πως έφυγαν για να παντρευτούν, όμως θεωρείται ευρέως ότι έχουν γυριστεί υπό εξαναγκασμό.

Οι επιθέσεις κατά των Αλαουιτών συνεχίζονται. Σε βίντεο που κυκλοφόρησε πρόσφατα, ένοπλοι με γενειάδες φαίνονται να επιτίθενται σε εστιατόριο επειδή πωλούσε αλκοόλ — ένδειξη μιας ευρύτερης μετατόπισης της συριακής κοινωνίας προς τον ισλαμιστικό αυταρχισμό. Πολλοί Αλαουίτες δηλώνουν ότι αισθάνονται ολοένα και πιο ευάλωτοι και ανεπιθύμητοι στη «νέα» Συρία.

Η διεθνής κοινότητα, προς το παρόν, δείχνει να αντιμετωπίζει με καλή πίστη τη νέα κυβέρνηση του προέδρου Αλ-Σαράα, ο οποίος ανήλθε στην εξουσία με τη στήριξη ευρείας συμμαχίας ενόπλων ομάδων. Ωστόσο, παραμένει ασαφές αν η κυβέρνησή του δεν μπορεί ή απλώς δεν θέλει να προστατεύσει τους Αλαουίτες. Για τις οικογένειες που θρηνούν τις χαμένες συζύγους ή κόρες τους, η διάκριση αυτή δεν έχει καμία σημασία.

Η Ινάνα Μπαρακάτ, ακτιβίστρια που δρα εκτός Συρίας, έχει καταγράψει 56 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις απαγωγών γυναικών και κοριτσιών. Από αυτές, 25 επέστρεψαν στις οικογένειές τους, πολλές αφού υπέστησαν βιασμό. Οι υπόλοιπες αγνοούνται. Δέκα από τα θύματα ήταν κάτω των 18 ετών, με τη μικρότερη να είναι μόλις 15. Οι οικογένειες πλέον κρατούν τις κόρες τους μακριά από τα σχολεία, ζώντας καθημερινά με τον φόβο.

Η φρίκη θυμίζει σε πολλούς τα εγκλήματα που υπέστησαν οι Γεζίντι στα χέρια του ISIS πριν από μία δεκαετία. Τώρα, οι ακτιβιστές απευθύνουν έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να δράσει άμεσα, ώστε να αποτραπεί μια νέα ανθρωπιστική τραγωδία – αυτή τη φορά με θύματα τους Αλαουίτες της Συρίας.