Facebook Pixel Η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών καταδικάζει τον αποκλεισμό του Αρτσάχ απ'το Αζερμπαϊτζάν Sportdog.gr - Αθλητικά Νέα | Ειδήσεις | Sport
Life
| 2023-02-05 03:15:00

Η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών καταδικάζει τον αποκλεισμό του Αρτσάχ απ'το Αζερμπαϊτζάν

του Γεωπόλδου
Η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών καταδικάζει τον αποκλεισμό του Αρτσάχ απ'το Αζερμπαϊτζάν

Τον αποκλεισμό του Ναγκόρνο Καραμπάχ από το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο χρησιμοποιεί ακτιβιστές για να πετύχει τα γενοκτονικά του σχέδια καταδίκασε η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών καταδικάζει τον αποκλεισμό του Αρτσάχ από το Αζερμπαϊτζάν.

Η Εκτελεστική και Συμβουλευτική Επιτροπή του IAGS προειδοποίησε για τον κίνδυνο γενοκτονίας κατά του αρμενικού πληθυσμού και τόνισε, ότι οι ενέργειες του Αζερμπαϊτζάναποτελούν σαφή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Συγκεκριμένα όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, ο αποκλεισμός και οι σκόπιμες επιθέσεις στην υποδομή ζωτικής σημασίας του Αρτσάχ αποτελούν παραβίαση του Άρθρου 11.1 «Δικαίωμα σε επαρκές επίπεδο διαβίωσης» και του Άρθρου 12 «Δικαίωμα στην υγειονομική περίθαλψη» του Διεθνούς Συμφώνου για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα:

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η Εκτελεστική και Συμβουλευτική Επιτροπή της Διεθνούς Ένωσης Μελετητών Γενοκτονιών (IAGS) καταδικάζει απερίφραστα τον αποκλεισμό του Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ) από το Αζερμπαϊτζάν καθώς και τη συνεχιζόμενη επίθεση κατά του αυτόχθονου Αρμενικού πληθυσμού της περιοχής. Προειδοποιεί για τον κίνδυνο γενοκτονίας κατά του Αρμενικού πληθυσμού της οντότητας αυτής. Επαναβεβαιώνουμε την Ανακοίνωση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της IAGS από 24 Οκτωβρίου του 2022 « Σχετικά με την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν κατά της Δημοκρατίας της Αρμενίας και των ιθαγενών Αρμενίων του Νοτίου Καυκάσου» και καλούμε για την άμεση άρση του αποκλεισμού.

Στις 12 Δεκεμβρίου του 2022 η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν επέβαλε αποκλεισμό στον θύλακα του Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ) δημιουργώντας μια συνεχιζόμενη ανθρωπιστική κρίση για τους 120.000 Αρμένιους κατοίκους του Αρτσάχ, συμπεριλαμβανομένων 30.000 παιδιών και 20.000 ηλικιωμένων. Οι πράκτορες του Αζερμπαϊτζάν, μεταμφιεσμένοι στους λεγόμενους «οικολογικούς ακτιβιστές», απέκλεισαν τη μόνη χερσαία οδό από τη Δημοκρατία της Αρμενίας προς το Αρτσάχ - τον διάδρομο του Λατσίν, εμποδίζοντας έτσι τη διέλευση τροφίμων, φαρμάκων, φυσικού αερίου και άλλων ζωτικής σημασίας αγαθών προς την περιοχή. Τα τρόφιμα και το φυσικό αέριο διανέμονται πλέον με δελτίο, ενώ η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος διακόπτεται. Τα σχολεία είναι κλειστά, οι οικογένειες έχουν χωριστεί στα δύο, οι ασθενείς στα νοσοκομεία βρίσκονται σε κίνδυνο και η κανονική ζωή έχει σταματήσει.

Οι ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν αποτελούν σαφή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κατοίκων του Αρτσάχ. Ο αποκλεισμός και οι σκόπιμες επιθέσεις στην υποδομή ζωτικής σημασίας του Αρτσάχ αποτελούν παραβίαση του Άρθρου 11.1 «Δικαίωμα σε επαρκές επίπεδο διαβίωσης» και του Άρθρου 12 «Δικαίωμα στην υγειονομική περίθαλψη» του Διεθνούς Συμφώνου για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα:

 • Κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού, το Αζερμπαϊτζάν διέκοψε σκόπιμα την παροχή φυσικού αερίου τέσσερις φορές: στις 13 Δεκεμβρίου (για 3 ημέρες), στις 17 Ιανουαρίου (για 1 ημέρα), στις 18 Ιανουαρίου (για 3 ημέρες) και στις 21 Ιανουαρίου. Η παροχή φυσικού αερίου είχε σκοπίμως διακοπεί νωρίτερα τον Μάρτιο του 2022 για 20 ημέρες.

 • Στις 9 Ιανουαρίου του 2023, η μοναδική γραμμή υψηλής τάσης που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν και που τροφοδοτούσε με ηλεκτρική ενέργεια το Αρτσάχ από την Αρμενία, υπέστη ζημιά στο τμήμα Aghavno-Berdzor. Οι Αρχές του Αζερμπαϊτζάν δεν επέτρεψαν να πραγματοποιηθούν εργασίες επισκευής στο κατεστραμμένο τμήμα, γεγονός που καθιστά αναγκαία την εφαρμογή κυλιόμενων διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος.

 • Στις 12 Ιανουαρίου του 2023, οι Αζέροι έκοψαν σκόπιμα το μοναδικό καλώδιο οπτικών ινών που παρείχε διαδίκτυο στο Αρτσάχ από την Αρμενία στο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Στεπανακέρτ-Γκορίς. Πρόκειται για το σημείο που οι Αζέροι έχουν αποκλείσει.

Αυτός ο αποκλεισμός αποτελεί επίσης ξεκάθαρη παραβίαση της Τριμερούς δήλωσης κατάπαυσης του πυρός της 9ης Νοεμβρίου του 2020 μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, με τη μεσολάβηση της Ρωσίας, με την οποία εγγυάται η ανεμπόδιστη πρόσβαση μέσω του διαδρόμου του Λατσίν.

Όπως επισημάναμε στη Δήλωσή μας από την 24 Οκτωβρίου του 2022: «Σημαντικοί παράγοντες κινδύνου γενοκτονίας υπάρχουν για τον Αρμενικό πληθυσμό στην κατάσταση που επικρατεί στο Ναγκόρνο Καραμπάχ». Η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν, ενθαρρυνόμενη από τη σύμμαχό της, την Τουρκία, έχει προάγει εδώ και καιρό μίσος για τους Αρμενίους, σε επίσημο επίπεδο, έχει καλλιεργήσει την ατιμωρησία για τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν κατά των Αρμενίων και έχει εκδώσει επανειλημμένες απειλές να αδειάσει την περιοχή από τον αυτόχθονα Αρμενικό πληθυσμό.

Προκειμένου να εξαλειφθεί ο κίνδυνος γενοκτονίας, η Εκτελεστική και Συμβουλευτική Επιτροπή της Διεθνούς Ένωσης Μελετητών Γενοκτονιών καλεί το Αζερμπαϊτζάν:

 • να σταματήσει την ενορχήστρωση και την υποστήριξη στις υποτιθέμενες «διαμαρτυρίες» που εμποδίζουν την απρόσκοπτη ελεύθερη κυκλοφορία κατά μήκος του διαδρόμου του Λατσίν και προς τις δύο κατευθύνσεις,

 • να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη ελεύθερη κυκλοφορία όλων των προσώπων, των οχημάτων και των φορτίων κατά μήκος του διαδρόμου του Λατσίν και προς τις δύο κατευθύνσεις,

 • να σταματήσει τις διακοπές του φυσικού αερίου, της ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και να σταματήσει να δημιουργεί πρόβλήματα στο καλώδιο οπτικών ινών προς το Αρτσάχ,

Η Εκτελεστική και Συμβουλευτική Επιτροπή της Διεθνούς Ένωσης Μελετητών Γενοκτονιών επαναλαμβάνει την προηγούμενη καταδίκη από 24 Οκτωβρίου του 2022 κατά του Αζερμπαϊτζάν και καλεί:

 • Την διεθνή κοινότητα και τους ακαδημαϊκούς και πολιτιστικούς οργανισμούς να καταδικάσουν τη βία και τη ρητορική μίσους από το Αζερμπαϊτζάν κατά της Αρμενίας και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αναγκάσουν το Αζερμπαϊτζάν να σταματήσει τις εχθροπραξίες και τη ρητορική μίσους κατά της Δημοκρατίας της Αρμενίας και των ιθαγενών Αρμενίων του Αρτσάχ.

 • Το Αζερμπαϊτζάν να συμμορφωθεί με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Δικαιοσύνης για τα προσωρινά μέτρα της 7ης Δεκεμβρίου του 2021.

 • Το Αζερμπαϊτζάν να απομακρύνει τους στρατιώτες του από το έδαφος της Δημοκρατίας της Αρμενίας και να σεβαστεί το δικαίωμα αυτοδιάθεσης των Αρμενίων του Αρτσάχ, όπως κατοχυρώνεται από τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών (Κεφάλαιο I, άρθρο 2).

 • Την διεθνή κοινότητα να προβεί σε ενέργεις για να λογοδοτήσει το αυταρχικό καθεστώς του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ για το έγκλημα της επίθεσης (εγκλήματα κατά της ειρήνης), για τα εγκλήματα πολέμου, για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και για τις παραβιάσεις του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου (αποκλεισμοί και εμπάργκο που προκαλούν λιμοκτονία) που διαπράχθηκαν κατά της Αρμενίας και των Αρμενίων από τον Σεπτέμβριο του 2020.

   

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags