Αν και οι διεργασίες προετοιμάζονται καιρό τώρα, την κουρτίνα του παρασκηνίου τράβηξε ο επικεφαλής του ΔΟΛ, Σταύρος Ψυχάρης, με ένα άρθρο του στο Βήμα με τίτλο «κρείττον σιγάν». Σε εκείνη τη φάση επιχείρησε να δώσει το στίγμα των εξελίξεων, απευθυνόμενος στο ακροατήριο των μυημένων εκδοτών.

Το νέο status quo που φιλοδοξούν να επιβάλλουν οι εδραιωμένοι εκδότες θα προκαλέσει αναταραχές και θα αναγκάσει μικρότερους σε έξοδο από την αγορά, ενώ θα οδηγήσει νεόκοπα επιχειρηματικά σχήματα να ακολουθήσουν εκόντες-άκοντες για να επιβιώσουν.

Κορυφαία εκδοτικά σχήματα μεθοδεύουν την εγκατάλειψη του συστήματος διανομής μέσω των πρακτορείων διανομής Τύπου, μοντέλο που ακολουθείται σχεδόν κατ αποκλειστικότητα στην Ελλάδα. Με τα μεγάλα συγκροτήματα να αναλαμβάνουν -με νομοθετική ρύθμιση- τη διανομή τους με δικά τους δίκτυα τα δυο πρακτορεία που καρκινοβατούν (ΑΡΓΟΣ και ΕΥΡΩΠΗ) θα βρεθούν με την πλάτη στον τοίχο και θα χάσουν το ολιγοπωλειακό τους πλεονέκτημα.

Ελλείψει όμως των πρακτορείων και του μηχανισμού τους θα αναγκαστούν σε έξοδο και μικροί εκδότες οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα αυτόνομης διανομής των εντύπων τους σε πανελλαδική κλίμακα. Οι νεόκοποι εκδότες που ανήκουν στην ενδιάμεση κατηγορία, όπως το «Πρώτο Θέμα» και η «Real News» θα αναγκαστούν να ακολουθήσουν τους μεγάλους διαμορφώνοντας μικτά δίκτυα διανομής και σε πολλές περιπτώσεις επιλεκτικά.

Παράλληλα με αυτό τον τρόπο θα αναβιώσουν εκτυπωτικές μονάδες της επαρχίας καθώς και μικρές εταιρίες διανομής εντύπων.

Στην πραγματικότητα πολλές εφημερίδες θα οδηγηθούν σε αναδιάταξη που σημαίνει ότι περιοριστούν σε τοπική κλίμακα καθώς και σε επιλεκτική διανομή.

Αν και οι αλλαγές στο χάρτη δεν είναι εύκολο να περιγραφούν, στην πραγματικότητα οι επερχόμενες αλλαγές ισοδυναμούν με τυφώνα πρωτόγνωρων διαστάσεων και επιπτώσεων. Οι αλλαγές θα αλλοιώσουν τον χάρτη των media ενώ θα μεταβάλλουν άρδην και τις σφαίρες πολιτικής επιρροής, καθώς θα μείνουν περί τις 3-4 εφημερίδες πανελλαδικής διανομής.