Facebook Pixel "Χρυσάφι" στην Κυπριακή ΑΟΖ
Life
| 2024-02-19 06:35:00

"Χρυσάφι" στην Κυπριακή ΑΟΖ

του Γεωπόλδου
"Χρυσάφι" στην Κυπριακή ΑΟΖ

Οι κοινοπραξίες ΕΝΙ και ΤΟΤΑL έκαναν λόγο για εξαιρετικής ποιότητας φυσικό αέριο.

Η πολυπόθητη μπλε φλόγα στο κοίτασμα «Cronos-2» στο 6ο τεμάχιο της κυπριακής ΑΟΖ άναψε και όπως ανακοίνωσαν οι κοινοπραξίες  ΕΝΙ και ΤΟΤΑL πρόκειται για εξαιρετικής ποιότητας φυσικό αέριο. Ήδη μάλιστα γίνονται συζητήσεις για την αξιοποίησή του σε μία κρίσιμη συγκυρία για την ευρωπαϊκή αγορά καθώς τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τις καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55 % έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

Η γεώτρηση, η οποία ολοκληρώθηκε με επιτυχία, πραγματοποιήθηκε σε απόσταση 160 χιλιομέτρων από τις ακτές της Κύπρου και 3 χιλιομέτρων από την αρχική ερευνητική γεώτρηση «Cronos-1». Πρόκειται για την ίδια στήλη φυσικού αερίου, με παραγωγική ζώνη εντός γεωλογικού σχηματισμού που υπερβαίνει τα 115 μέτρα. Είναι μάλιστα για επέκταση του κοιτάσματος «Cronos», με τα ίδια χαρακτηριστικά σε ανθρακικά πετρώματα, γεγονός που αυξάνει τις ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος από την ENI. Κατά τις εργασίες της γεώτρησης διενεργήθηκε, επίσης, πλήρης παραγωγική δοκιμή (DST), η οποία κατέγραψε την εξαιρετική ποιότητα του φυσικού αερίου στο κοίτασμα, καθώς και την υψηλή ικανότητα παραγωγής του ταμιευτήρα, που υπολογίζεται να ξεπερνά τα 150 mmscfd (Million Standard Cubic Feet per Day) σε συνθήκες παραγωγής.

Ερωτηματικό η ποσότητα

Στις επίσημες ανακοινώσεις ωστόσο, οι εταιρείες μένουν στο εξαιρετικής ποιότητας κοίτασμα, χωρίς να δίνουν λεπτομέρειες για τις ποσότητες που έχουν εντοπιστεί. Αναλυτές εκτιμούν ότι πιθανότατα δεν πρόκειται για μεγάλες ποσότητες, με την ΕΝΙ να μην θέλει να μπει σε ένα χρονοδιάγραμμα για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων.

Ο σχεδιασμός

Το Cronos αποτελεί την τρίτη ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου στο Τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, μαζί με τα Calypso (2018) και Zeus (2022). Ήδη το υπουργείο Ενέργειας και η κοινοπραξία εξετάζουν τους τρόπους για τη βέλτιστη αξιοποίηση των κοιτασμάτων, η οποία  θα αφορά σε προμήθεια αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο και την Ευρώπη, με το σύμπλεγμα ανακαλύψεων που έχει δημιουργηθεί να αναμένεται να συμβάλει στην επίσπευση της ανάπτυξής τους. Και τα τρία αυτά κοιτάσματα , σύμφωνα με αναλυτές, μπορούν να υποστηρίξουν τη δυναμικότητα των 10 δισ. κυβικών μέτρων του αγωγού East Med, εφόσον, όπως επισημαίνουν, «ανασχεδιαστεί η όδευσή του, ώστε να τα προσεγγίζει και διασφαλιστεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο η συμμετοχή της Αιγύπτου στο σχέδιο».

Με τα τωρινά δεδομένα πάντως φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος και η δημιουργία ενός πλωτού τερματικού (FLNG). Παράλληλα, στο τραπέζι των συζητήσεων είναι η σύνδεση των κοιτασμάτων με τις υποδομές του αιγυπτιακού Ζορ. Και στις δύο περιπτώσεις, στόχος είναι η μεταφορά του φυσικού αερίου στο τερματικό υγροποίησης της Νταμιέτα στην Αίγυπτο.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν έχει προβεί σε δηλώσεις μετά την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε θετικές εξελίξεις, εκτιμώντας μάλιστα ότι τα επόμενα δύο χρόνια η Κύπρος θα λαμβάνει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της περιοχής ανακουφίζοντας τα νοικοκυριά που βλέπουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς. Βασικός στόχος του σχεδιασμού της Κυβέρνησης είναι «το συντομότερο δυνατόν, να μπορέσει ο Κύπριος πολίτης, ο Κύπριος καταναλωτής, τα κυπριακά νοικοκυριά να έχουν πρόσβαση σε φθηνότερη ενέργεια. Άρα, το να τεθούν χρονοδιαγραμμάτων, τα οποία θα είναι εφικτά, ρεαλιστικά και συγκεκριμένα είναι κάτι που βεβαίως βρίσκεται στις σκέψεις μας», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

ΠΗΓΗ: energymag.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags