Facebook Pixel Sportdog.gr | Ανατροπή σε όσα ξέραμε για τους Τυραννόσαυρους! Είχαν υψηλό IQ και… πολιτιστικές ανησυχίες
| 2023-01-11 07:26:00

Ανατροπή σε όσα ξέραμε για τους Τυραννόσαυρους! Είχαν υψηλό IQ και… πολιτιστικές ανησυχίες

Sportdog Team
Ανατροπή σε όσα ξέραμε για τους Τυραννόσαυρους! Είχαν υψηλό IQ και… πολιτιστικές ανησυχίες

Αναπάντεχα ευρήματα νέας μελέτης ανατρέπουν όσα πιστεύαμε για τον φοβερό και τρομερό T.rex.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Journal of Comparative Neurology» ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του αμερικανικού Πανεπιστημίου Vanderbilt παρουσιάζει τα ευρήματα της μελέτης που πραγματοποίησε για τον απόλυτο σταρ του κόσμου των δεινοσαύρων, τον Τυραννόσαυρο ρεξ που αποτελεί μόνιμο στόχο έρευνας των παλαιοντολόγων αλλά και επιστημόνων από άλλους τομείς. Παρουσιάζονται συνεχώς μελέτες για τα βιολογικά και ανατομικά χαρακτηριστικά των Τυραννόσαυρων καθώς και για τις συνήθειες, τη συμπεριφορά και τον τρόπο ζωής τους.

Μέχρι σήμερα οι ειδικοί θεωρούσαν ότι ο T.rex ήταν ένας γίγαντας με περιορισμένη νοημοσύνη που επιβίωνε αποκλειστικά και μόνο εξαιτίας του μεγέθους και της μοχθηρότητας του. Η νεα μελέτη αναφέρει πώς ο T.rex διέθετε πάνω από τρία τρισ. νευρώνες όσα περίπου και πρωτεύοντα θηλαστικά όπως οι μακάκοι και οι μπαμπουίνοι. Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτός ο αριθμός νευρώνων επέτρεπε στον Τυραννόσαυρο να επιλύει προβλήματα και δύσκολες καταστάσεις στις οποίες μπορεί να βρισκόταν, να δημιουργεί εργαλεία για χρήση ενώ ήγταν σε θέση να αναπτύσσει και να συμμετέχει σε πολιτιστικού χαρακτήρα συμπεριφορές.

«Ένα δίποδο σε μέγεθος ελέφαντα, αλλά ευκίνητο σαρκοφάγο, προικισμένο με νόηση που μοιάζει με μακάκο ή μπαμπουίνο, πρέπει να ήταν πράγματι ένα εξαιρετικά ικανό αρπακτικό. Τα ευρήματα προκαλούν την εικασία ότι ο T.rex είχαν τη βιολογική ικανότητα να χρησιμοποιούν και να δημιουργούν εργαλεία και να αναπτύσσουν έναν πολιτισμό, όπως τα σύγχρονα πουλιά. και τα πρωτεύοντα θηλαστικά ζώα» αναφέρει η δρ. Σουζάν Χάουζελ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

 

ΠΗΓΗ: Naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags