Facebook Pixel Μεταναστευτικό: Τί έλεγε ειδικός 6 μήνες πριν την τραγωδία στην Πύλο;
Life
| 2023-06-18 17:35:00

Τί έλεγε ειδικός 6 μήνες πριν την τραγωδία στην Πύλο;

του Γεωπόλδου
Τί έλεγε ειδικός 6 μήνες πριν την τραγωδία στην Πύλο;

Η μετανάστευση από την Αφρική συνεχίζει να βαραίνει τα κράτη της Νότιας Ευρώπης.

Μεταναστευτικό: Με αφορμή την τραγωδία που συνέβη στις 14 Ιουνίιου 2023, 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου, όταν το σκάφος με προορισμό την Ιταλία υπερφορτωμένο με 750 ανθρώπους ξεκίνησε από Αίγυπτο και έκανε στάση στο Τομπρούκ, αναποδογύρισε και78 μετανάστες βρήκαν τραγικό θάνατο, ανακαλύψαμε έναν πολύ ενδιαφέροντα χάρτη με στοιχεία από τη Frontex που δείχνει μία κατατοπιστική εικόνα των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 2022 υπήρξε αύξηση 44% των ροών μέσω της οδού των δυτικών Βαλκανίων, ενώ της Κεντρικής Μεσογείου αυξήθηκε κατά 31%.

Ο χάρτης φιλοξενείται στην ιστοσελίδα Geopolitical Intelligence Services Reports, σε άρθρο της Φεντερίκα Σαΐνι Φασανότι, η οποία είναι διδάκτωρ ιστορικός εξειδικευμένη στην στρατιωτική ιστορία στις αφρικανικές αποικίες και έχει κάνει επιτόπια έρευνα σε Λιβύη, Αιθιοπία και Σομαλία. Η συγγραφέας προειδοποιούσε από τις 31 Ιανουαρίου 2023, ότι οι εντάσεις θα αυξηθούν στις ακτές της Μεσογείου, κάτι που επιβεβαιώθηκε με το πρόσφατο τραγικό ναυάγιο που κόστισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά που ήταν κλειδωμένα στο αμπάρι του πλοίου.

Η Φασανότι επισημαίνει στο κείμενό της, ότι η μετανάστευση από την Αφρική συνεχίζει να βαραίνει τα κράτη της Νότιας Ευρώπης. Οι πρόσφατες συμφωνίες της ΕΕ (Δουβλίνο 2 και 3) ελάχιστα συνέβαλαν στην αλλαγή της κατάστασης και πως τα επόμενα κύματα μετανάστευσης θα δημιουργήσουν νέες προκλήσεις. Υπογραμμίζει συν τοις άλλοις την αδυναμία συνεννόησης Βορρά και Νότου και επισημαίνει την απουσία κοινής βούλησης για αντιμετώπισης του προβλήματος.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags