Facebook Pixel Να το έχουν κατά νου στην Κύπρο! Η ρωσική παρουσία στην Ιερουσαλήμ πρέπει να απασχολεί τη Λευκωσία
Life
| 2023-06-22 00:29:00

Να το έχουν κατά νου στην Κύπρο! Η ρωσική παρουσία στην Ιερουσαλήμ πρέπει να απασχολεί τη Λευκωσία

του Γεωπόλδου
Να το έχουν κατά νου στην Κύπρο! Η ρωσική παρουσία στην Ιερουσαλήμ πρέπει να απασχολεί τη Λευκωσία

Οι Ισραηλινοί συνεχίζουν να πλήττουν φιλοϊρανικούς στόχους στη Συρία, χάρη στο ‘πράσινο φως’ των ρωσικών δυνάμεων που σταθμεύσουν στη συριακή επικράτεια. 

Του Γαβριήλ Χαρίτου*
 
Η απόφαση του γερμανικού κοινοβουλίου να εγκρίνει την περασμένη εβδομάδα την αγορά του ισραηλινού αντιβαλλιστικού συστήματος Arrow-3 θεωρήθηκε από πολλούς ως το επισφράγισμα της απόφασης του Ισραήλ να συνταχθεί ανεπιστρεπτί στο αντιρωσικό δυτικό στρατόπεδο, ύστερα από μια περίοδο μακράς προσπάθειας διατήρησης ουδετερότητας ως προς το Ουκρανικό. Το σύστημα Arrow-3 καλείται να προστατεύσει την Γερμανία και τις γειτονικές νατοϊκές χώρες από ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις – αιτιολογία που επίσημα εξέφρασαν οι Γερμανοί.
 
Πρόκειται για μία εξέλιξη αναμενόμενη, καθότι από τον περσινό Απρίλιο το Ισραήλ συμμετείχε στην διάσκεψη των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στο Ράμσταϊν. Έτι περαιτέρω, τονίζεται ότι η πρώτη πρωτεύουσα που επισκέφθηκε μόλις έλαβε τα καθήκοντά του ο νέος ισραηλινός ΥΠΕΞ, Έλι Κόεν, ήταν το Κίεβο, οι κάτοικοι του οποίου είχαν ήδη εγκαταστήσει στα κινητά τους τηλέφωνα ισραηλινή ηλεκτρονική εφαρμογή, που τους ειδοποιούσε πότε να κατέβουν στα καταφύγια κάθε φορά που τα ρωσικά βομβαρδιστικά πλησίαζαν στην πόλη.
 
Παρά τις φιλικές προς την Ουκρανία ισραηλινές κινήσεις, οι ρωσοϊσραηλινές σχέσεις δεν φαίνονταν να διαρρηγνύονται. Οι Ισραηλινοί συνεχίζουν να πλήττουν φιλοϊρανικούς στόχους στη Συρία, χάρη στο ‘πράσινο φως’ των ρωσικών δυνάμεων που σταθμεύσουν στη συριακή επικράτεια. Παράλληλα, παρά τις αρχικές απειλές του Κρεμλίνου, η ρωσική δικαιοσύνη πάγωσε το κλείσιμο του Εβραϊκού Πρακτορείου, δηλαδή του διεθνούς εβραϊκού φορέα που κατηγορείτο ότι διευκόλυνε Ρώσους στρατεύσιμους εβραϊκής καταγωγής να μετεγκατασταθούν στο Ισραήλ για να αποφύγουν τα χακί.
 
Δεν είναι τυχαία η ‘κίνηση αβρότητας’ της κυβέρνησης Νετανιάχου να διαβεβαιώσει για την ενεργό της παρέμβαση, ώστε το κτηριακό συγκρότημα Αλεξάντερ Νιέφσκι στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ να αποδοθεί στη Ρωσική Εκκλησία – αίτημα επίμονα αναδείκνυε το Κρεμλίνο για να επιδείξει ανοχή σε φερόμενες παρατυπίες του Εβραϊκού Πρακτορείου στα διάφορα ρωσικά του παραρτήματα. Όμως, αποδείχθηκε ότι το χρόνιο ζήτημα του συγκροτήματος Νιέφκσι δεν επιλύεται με μια υπουργική μονοκονδυλιά. Κοινή βούληση Ισραήλ και Ρωσίας είναι να συνεχιστεί αυτή η παρασκηνιακή παρτίδα σκάκι, με οφέλη αμοιβαία.
 
Διέξοδος βρέθηκε. Την περασμένη Παρασκευή (16/6) η πρεσβεία της Ρωσίας στο Τελ Αβίβ ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει στην Ιερουσαλήμ παράρτημα του προξενικού της γραφείου, που θα στεγαστεί σε ακίνητο του δυτικού τομέα της πόλης, που είχε αγοραστεί το 1885 από τη τσαρική Ρωσία, η χρήση του οποίου αποδόθηκε στο ρωσικό δημόσιο από τον Δήμο της Ιερουσαλήμ τον περασμένο Μάιο. Έτσι, εκτός από τις πρεσβείες των ΗΠΑ, της Ονδούρας, της Γουατεμάλας και του Κοσόβου, η ισραηλινή κυβέρνηση εμφάνισε ως επίτευγμά της ότι στην «ενιαία ισραηλινή πρωτεύουσα» προστίθεται και το προξενικό παράρτημα της Ρωσίας, ακολουθώντας το ίδιο μοντέλο εκπροσώπησης που εφαρμόζει η Ουγγαρία και η Τσεχία.
 
Εκκωφαντική παραμένει η αμήχανη σιγή της Παλαιστινιακής Αρχής, που δεν σχολίασε την εξέλιξη, προσπαθώντας προφανώς να καταλάβει τι σημαίνει ακριβώς η δήλωση του Ρώσου πρέσβη, Ανατόλι Βικτόροφ, που υποστηρίζει ότι το άνοιγμα του προξενικού παραρτήματος στην Ιερουσαλήμ «εναρμονίζεται απόλυτα στην πάγια ρωσική θέση για ειρηνική επίλυση των μεσανατολικών ζητημάτων».
 
Άγνωστες παραμένουν οι επόμενες κινήσεις της ρωσοϊσραηλινής παρτίδας σκάκι που δείχνει να συνεχίζεται.
 
Από την άλλη, κάποιες κοινές πτυχές μεταξύ Παλαιστινιακού και Κυπριακού, καλό θα ήταν να απασχολήσουν τη Λευκωσία, καθότι μία αντίστοιχη ρωσοτουρκική παρτίδα σκάκι βρίσκεται σε εξέλιξη. Έναντι ανταλλαγμάτων και ακολουθώντας την ισραηλινή τακτική, η Τουρκία δεν θα δίσταζε να παρακινήσει το Κρεμλίνο να εφαρμόσει το «ιεροσολυμίτικο μοντέλο των διπλωματικών παραρτημάτων» και στην κατεχόμενη βόρεια Λευκωσία.
 
*Ο δρ. Γαβριήλ Χαρίτος είναι ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ και του ισραηλινού Ινστιτούτου Μπεν-Γκουριόν. Διδάσκει Ιστορία των Πολιτικών Σχέσεων Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο Μπεν-Γκουριόν.
 
ΠΗΓΗ: "Φιλελεύθερος", "Τα Νέα", 21/6/2023

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags