Facebook Pixel Τουρκία: Η «στρατιωτική διπλωματία» της νέας κυβέρνησης Ερντογάν
Life
| 2023-07-04 11:25:00

Η «στρατιωτική διπλωματία» της νέας κυβέρνησης Ερντογάν

του Γεωπόλδου
Η «στρατιωτική διπλωματία» της νέας κυβέρνησης Ερντογάν

Ο διορισμός των συγκεκριμένων προσώπων άνοιξε τον δρόμο σε μία άλλη τύπου διπλωματία της Άγκυρας, την επονομαζόμενη «στρατιωτική διπλωματία»

Γράφει η Μαρία Ζαχαράκη / Έθνος

Η νέα τριάδα που όρισε γύρω του ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για θέματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας αποτελείται από τους Φιντάν, Γκιουλέρ και Καλίν. Στην πραγματικότητα, θα έπρεπε να είναι κουαρτέτο, αλλά το τέταρτο σκέλος είναι προς το παρόν κενό. Μετά τον διορισμό του Ιμπραχίμ Καλίν στη ΜΙΤ, δεν έχει γίνει ακόμη διορισμός στη θέση του εκπροσώπου του Τούρκου προέδρου και, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεν θα υπάρξει. Τα καθήκοντα αυτά θα ασκούνται πλέον από την Διεύθυνση Επικοινωνίας και τον Φαχρετίν Αλτούν.

Ο διορισμός των συγκεκριμένων προσώπων άνοιξε τον δρόμο σε μία άλλη τύπου διπλωματία της Άγκυρας, την επονομαζόμενη «στρατιωτική διπλωματία», η οποία θα προσπαθεί να συνδυάσει την ισχύ του τραπεζιού και του στρατού της Τουρκίας, δεδομένου ότι η υφή των εξωτερικών ζητημάτων της Τουρκίας, από τη ρωσική κρίση μέχρι τα προβλήματα με τις ΗΠΑ και τα προβλήματα με την Ελλάδα, περιλαμβάνουν και τις δύο πτυχές.

Ήδη πριν υπουργοποιηθούν, ο Χακάν Φιντάν, ως επικεφαλής της ΜΙΤ, και ο Ιμπραχίμ Καλίν, ως σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της Τουρκίας, θεωρούνταν οι μυστικοί «εκτελεστές της στρατιωτικής διπλωματίας». Ενήργησαν από κοινού για την επίλυση πολλών προβλημάτων. Είναι πρόδηλο ότι και ο υπουργός Άμυνας Γκιουλέρ τώρα ετοιμάζεται να παίξει αυτόν τον ρόλο και να ενισχύσει την ομάδα.

Ποιος είναι ο νέος ΥΦΥΠΕΞ της Τουρκίας;

Μετά τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε με προεδρικό διάταγμα σχεδόν ένα μήνα μετά και τους υφυπουργούς, οι οποίοι είναι στην πλειοψηφία τους βουλευτές, σε αντίθεση με τους υπουργούς. Στο υπουργείο Εξωτερικών υφυπουργό όρισε τον Αχμέτ Γιλντίζ, τον οποίο πρότεινε ο ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν.

Ο 59χρονος Γιλντίζ είναι διπλωμάτης. Κατείχε διάφορες θέσεις στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ υπηρέτησε και ως Γενικός Πρόξενος και Πρέσβης της Τουρκίας στην Τζέντα, τη Μοσούλη και το Σεράγεβο.

Το 2014 διορίστηκε σύμβουλος Εξωτερικών Υποθέσεων του Ερντογάν, ενώ παράλληλα ήταν πρόεδρος της Τουρκικής Ομάδας PACE και μέλος της Τουρκικής Ομάδας PA του NATO.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags