Facebook Pixel Υπάρχει "βρώμικο" σχέδιο της Κίνας στην Ευρώπη;
Life
| 2023-07-06 02:31:00

Υπάρχει "βρώμικο" σχέδιο της Κίνας στην Ευρώπη;

του Γεωπόλδου
Υπάρχει "βρώμικο" σχέδιο της Κίνας στην Ευρώπη;

Η κομμουνιστική ηγεσία της Κίνας καταβάλλει επί του παρόντος προσπάθειες να σπάσει την ευρωπαϊκή ενότητα και να σπείρει δυσπιστία στους διεθνείς οργανισμούς, σύμφωνα με αμερικανό think tank.

Ανώτερος συνεργάτης της δεξαμενής σκέψης German Marshall Fund (GMF) δήλωσε  κατά τη διάρκεια ακρόασης της Επιτροπής Οικονομικής και Ασφάλειας ΗΠΑ-Κίνας (USCC), ότι η Κίνα θεωρεί πλέον πως μια πολιτικά κατακερματισμένη Ευρώπη είναι ένα από τα βασικά της συμφέροντα και μια σημαντική αλλαγή στην προοπτική της Κίνας τα τελευταία χρόνια. Στην πραγματικότητα δεν είναι μυστικό ότι το Πεκίνο προτιμά να συναλλάσσεται με μεμονωμένα ευρωπαϊκά κράτη μέλη παρά με μια ενιαία οντότητα, καθώς η ευρωπαϊκή ενότητα θεωρείται άμεση απειλή για τα συμφέροντά του. Ο απώτερος στόχος, σύμφωνα με τον ανώτερο συνεργάτη της GMF, είναι να απομονωθούν τα ευρωπαϊκά έθνη και να πειστούν να απομακρυνθούν από τη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά της Κίνας.

Η συνεχής υποστήριξη του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ) προς τη Ρωσία και τις ενέργειές της στην Ουκρανία οδήγησε σε μια αυξανόμενη απογοήτευση για την Κίνα μεταξύ των ευρωπαϊκών εθνών. Όπως ειπώθηκε στην ακρόαση, ενώ πολλές ευρωπαϊκές χώρες ήταν αρχικά επιφυλακτικές να αναμειχθούν στον ανταγωνισμό ΗΠΑ-Κίνας, οι ελπίδες τους για εμπλοκή με την Κίνα διαλύθηκαν μετά την επίσκεψη του Σι στη Μόσχα τον Μάρτιο, κατά την οποία οι δύο πλευρές επέφεραν αλλαγές στο διεθνές σύστημα που δεν είχαμε ξαναδεί εδώ και έναν αιώνα. Ο ανώτερος συνεργάτης του GMF τόνισε ότι ο Σι Τζινπίνγκ δεν είχε καμία πρόθεση να συγκαλύψει την πραγματική φύση της συμμαχίας τους ως «ειρηνευτική αποστολή», κάτι που στη συνέχεια αντικατοπτρίστηκε στην επόμενη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κατά την οποία προέκυψαν πραγματικές ανησυχίες μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών για την εξελισσόμενη σχέση Κίνας - Ρωσίας, της οποίας οι πρωταρχικοί στόχοι είναι στρατιωτικοί, πολιτικοί και ιδεολογικοί,

Σε απάντηση σε αυτήν την κατάσταση, το ΚΚΚ προσαρμόζει τις προσπάθειές του για τις δημόσιες σχέσεις για να υποκινήσει αναταραχές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως συνεργάτης στο Ινστιτούτο Μερκάτορ για τις Κινεζικές Σπουδές που εδρεύει στη Γερμανία, με στόχο να υπονομεύσει την υπάρχουσα διεθνή τάξη. Στην πράξη, όπως το έθεσε ο ειδικός, το ΚΚΚ στοχεύει τώρα περιθωριακές πολιτικές ομάδες και υποψηφίους και στις δύο πλευρές του πολιτικού φάσματος, ενθαρρύνοντάς τους να μην εμπιστεύονται τις δικές τους κυβερνήσεις και να απορρίπτουν την ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ. Τα ευρωπαϊκά έθνη εξακολουθούν να διστάζουν να αποφύγουν να εμπλακούν στα διασταυρούμενα πυρά μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών. Ωστόσο, υπάρχει μια αυξανόμενη πεποίθηση ότι η απεριόριστη οικονομική συνεργασία με την Κίνα έχει φτάσει στα όριά της, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες επικεντρώνονται πλέον στη διαφοροποίηση, την ανθεκτικότητα και τη μείωση του κινδύνου.

Η μεταβαλλόμενη δυναμική στην προσέγγιση της Κίνας στην Ευρώπη και η έμφαση που δίνει στην ατομική δέσμευση με τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη υποδηλώνουν μια σκόπιμη στρατηγική για την αποδυνάμωση της ευρωπαϊκής ενότητας. Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι, παλεύοντας με τις προσπάθειες της Κίνας να υπονομεύσει την ενότητα και την επιρροή της, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζει την πρόκληση της προστασίας των συμφερόντων και των αξιών της ενώ περιηγείται στην πολυπλοκότητα του ανταγωνισμού ΗΠΑ-Κίνας. Η άποψη του ΚΚΚ για την ευρωπαϊκή ενότητα ως απειλή για τα συμφέροντά του υπογραμμίζει τη σημασία μιας ενωμένης Ευρώπης για την αντιμετώπιση της επιρροής της Κίνας και την προώθηση κοινών αξιών, πόσο μάλλον τη στρατηγική σημασία της διατήρησης των διατλαντικών συμμαχιών.

Καθώς η Ευρώπη επιδιώκει να πλοηγηθεί στη σχέση της με την Κίνα, αντιμετωπίζει περίπλοκες γεωπολιτικές εκτιμήσεις και εσωτερικές διαιρέσεις. Η εξισορρόπηση οικονομικών συμφερόντων, ανησυχιών για την ασφάλεια και η διατήρηση των αξιών και των αρχών απαιτεί μια λεπτή και συντονισμένη προσέγγιση. Η διατλαντική συμμαχία μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών θα παίξει κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση της μελλοντικής δυναμικής της σχέσης ΗΠΑ-Κίνας-Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ευθυγράμμιση των αντιλήψεων και των πολιτικών μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών για την αντιμετώπιση της πρόκλησης της Κίνας θα καθορίσει την αποτελεσματικότητα της απάντησης στις προσπάθειες της Κίνας να σπάσει την ευρωπαϊκή ενότητα και να υπονομεύσει τους διεθνείς θεσμούς.

ΠΗΓΗ: Geopolitica

Μετάφραση: infognomonpolitics.gr 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags