Facebook Pixel Η Ινδία πρωτοστατεί στο να φέρει την Αφρικανική Ένωση στον «Παγκόσμιο Νότο»
Life
| 2023-10-11 16:29:00

Η Ινδία πρωτοστατεί στο να φέρει την Αφρικανική Ένωση στον «Παγκόσμιο Νότο»

Sportdog Team
Η Ινδία πρωτοστατεί στο να φέρει την Αφρικανική Ένωση στον «Παγκόσμιο Νότο»

Οι προσπάθειες της Ινδίας να εντάξει την ΑΕ στην G20 αποδεικνύουν ότι δεν σκοπεύει να εμπλακεί στην Αφρική για μονόπλευρη δέσμευση. Σκοπός είναι να υπάρξει συνεργασία σε πολύ ευρύτερο και αμοιβαία επωφελές επίπεδο, σημαντικό για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και διαφάνειας.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στις 9 Σεπτεμβρίου την αποδοχή της μόνιμης ένταξης της Αφρικανικής Ένωσης (ΑΕ) στην G20, ο Azzali Assoumani, πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης συγκινήθηκε και αργότερα παραδέχτηκε ότι «ήταν έτοιμος να κλάψει». .

Η Ινδία πρωτοστάτησε στην αναγνώριση της Αφρικανικής Ένωσης ως μέρος των προσπαθειών της να φέρει κοντά τον «Παγκόσμιο Νότο». Αυτή η προσπάθεια ολοκληρώθηκε με την αποδοχή της ΑΕ ως 55ο μέλος των 20.

Ενώ το επιτυχημένο τεύχος του κοινού ανακοινωθέντος στο τέλος της Συνόδου Κορυφής του Δελχί είναι προς τιμήν της Ινδίας, πολύ μεγαλύτερης σημασίας και στρατηγικής σημασίας είναι η ινδική Προεδρία που οδήγησε την είσοδο της ΑΕ στην G20. Εφαρμόζεται με την πλήρη υποστήριξη όλων των χωρών μελών, η απόφαση έχει σημαντικές επιπτώσεις για την G20 και τον Παγκόσμιο Νότο.

Τα εύσημα για αυτήν την εξέλιξη ανήκουν στον Πρωθυπουργό της Ινδίας, ο οποίος τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, έστειλε επιστολή στους ηγέτες των G20 για να προτείνει την πλήρη ένταξη της ΑΕ στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής των G20 στο Δελχί.

Με ευρεία παγκόσμια υποστήριξη για την προσθήκη της ΑΕ στην G20, έγινε το δεύτερο περιφερειακό μπλοκ που έγινε μόνιμο μέλος μετά την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Η ηγεσία της Ινδίας στον παγκόσμιο νότο έχει αποκτήσει δυναμική και θα είναι μακροπρόθεσμα η φωνή για μεγαλύτερο καλό. Η φωνή της ΑΕ σε αυτήν την πλατφόρμα θα προσθέσει έτσι αξία.

Η ιδέα προέκυψε μετά τη σύνοδο κορυφής «Voice of the Global South» τον Ιανουάριο του 2023, στην οποία συμμετείχαν οι περισσότερες από τις 55 χώρες της αφρικανικής ηπείρου. Στη συνέχεια, οι συζητήσεις συνεχίστηκαν στην Αντίς Αμπέμπα, την έδρα της Αφρικανικής Ένωσης.

Μέχρι στιγμής μόνο η Νότια Αφρική από ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο ήταν μέλος της G20. Πολλοί Αφρικανοί ηγέτες είχαν υποστηρίξει ότι η Ευρώπη εκπροσωπείται από πέντε χώρες καθώς και από την ΕΕ, και ότι η ΑΕ άξιζε επίσης παρόμοια εκπροσώπηση. Πολύ σύντομα, οι Πρόεδροι των ΗΠΑ και της Γαλλίας επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους.

Όπως εύστοχα σημειώνει ένας παρατηρητής, η κίνηση είναι ένα σωστό βήμα προς μια «δίκαιη, δίκαιη, πιο περιεκτική και αντιπροσωπευτική παγκόσμια αρχιτεκτονική και διακυβέρνηση. «Η Ινδία σωστά επικέντρωσε την προσοχή της, ως μέρος της Προεδρίας της G20, στην ενσωμάτωση των προτεραιοτήτων των αφρικανικών χωρών στην ατζέντα της G20.

Η κίνηση είναι επίσης μια αντανάκλαση της έντασης της εμπλοκής του Νέου Δελχί με την Αφρική. Η πρώτη τέτοια πρωτοβουλία έλαβε χώρα όταν περισσότεροι από 40 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συγκεντρώθηκαν για τη Σύνοδο Κορυφής του Φόρουμ Ινδίας-Αφρικής τον Οκτώβριο του 2015.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Africa Outreach, η Ινδία πραγματοποίησε επισκέψεις σε υπουργικό επίπεδο σε όλες τις αφρικανικές χώρες και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Μόντι έχει επισκεφθεί τουλάχιστον δέκα χώρες στην Αφρική τα τελευταία εννέα χρόνια. Ενώ η δομημένη προσέγγιση της Ινδίας στην Αφρική ξεκίνησε το 2008, η Κίνα ήταν ήδη μπροστά, καθώς πραγματοποίησε για πρώτη φορά την προσέγγισή της το 2000, όταν ο Jiang Zemin ήταν Πρόεδρος.

 Οι προσπάθειες της Ινδίας να εντάξει την ΑΕ στην G20 αποδεικνύουν ότι δεν σκοπεύει να εμπλακεί στην Αφρική για μονόπλευρη δέσμευση. Σκοπός είναι να υπάρξει συνεργασία σε πολύ ευρύτερο και αμοιβαία επωφελές επίπεδο, σημαντικό για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και διαφάνειας.

Ως υπόβαθρο, μπορεί να αναφερθεί ότι ο προκάτοχος της ΑΕ, ο Οργανισμός Αφρικανικής Ενότητας ιδρύθηκε πριν από εξήντα χρόνια, στις 25 Μαΐου 1963. Εκείνη την εποχή, συμβόλιζε την αφρικανική ενότητα.

Σήμερα, η ΑΕ έχει επανειλημμένα δεχθεί πυρά επειδή δεν κατάφερε να επιτύχει αυτόν τον στόχο. Το πραγματικό ερώτημα είναι εάν η ΑΕ μπορεί να μιλήσει για μια αναζωπυρωμένη Αφρική με μία φωνή στο G20. Ο Πρόεδρος της Σενεγάλης Macky Sall, υπέρμαχος της υπόθεσης της AU, εύστοχα δηλώνει ότι η κίνηση έχει καθυστερήσει πολύ, δεδομένου του οικονομικού και δημογραφικού βάρους της ηπείρου.

Πιστεύει ότι οι Αφρικανοί ηγέτες μπορούν να βοηθήσουν να επινοήσουν ένα πιο δίκαιο και περιεκτικό παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και πολυμερείς λύσεις σε πιεστικές προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή και οι πανδημίες ως πλήρες μέλος της G20.

Ως πλήρες μέλος, η ΑΕ θα σταθμίσει τις δεσμεύσεις της G20 και θα δώσει προτεραιότητα στα πρωταρχικά της συμφέροντα, όπως η αναδιάρθρωση του χρέους, η μεταρρύθμιση της διεθνούς χρηματοοικονομικής αρχιτεκτονικής και η χρηματοδότηση για το κλίμα. Αυτό θα απαιτήσει από τις αφρικανικές χώρες να ξεπεράσουν τις διαιρέσεις τους. Ίσως χρειαστεί μια ισχυρότερη Επιτροπή της ΑΕ για να εναρμονίσει τις διάφορες θέσεις των αφρικανικών χωρών.

Στο τέλος της ημέρας, η συμπερίληψη της ΑΕ στη G20 ενισχύει το καθεστώς της Ινδίας ως βασικού παράγοντα στην παγκόσμια διακυβέρνηση και ως έθνους που υπερασπίζεται τη συμμετοχή και την ποικιλομορφία στη διεθνή σκηνή. Δείχνει επίσης τη φυσική πρόοδο που σημείωσε η Ινδία στη συνεργασία της με την αφρικανική ήπειρο, δίνοντάς της περισσότερο νόημα και στρατηγικό σημείο εισόδου για την ενίσχυση των δεσμών σε τομείς τόσο διαφορετικούς όπως το εμπόριο, η εκπαίδευση, η υγειονομική περίθαλψη και η τεχνολογία.

Η έγκριση της Ινδίας για την ΑΕ έρχεται σε μια στιγμή που η φωνή του Νέου Δελχί έχει αυξανόμενο βάρος στην παγκόσμια κοινότητα λόγω της αναπτυσσόμενης οικονομίας και της γεωπολιτικής επιρροής της.

Η συμπερίληψη της ΑΕ στο G20 θα δώσει επομένως στην Ινδία διπλωματικό βάρος στην Αφρική, η οποία τις τελευταίες δεκαετίες έχει γίνει τόπος γεωπολιτικής αντιπαλότητας μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κίνας, που όλες διεκδικούν πολιτική και οικονομική επιρροή στην πλούσια σε πόρους ήπειρο. Η Ινδία, από την πλευρά της, σχεδιάζει να συνεργαστεί ενεργά με την Αφρική σε θέματα μετριασμού της κλιματικής αλλαγής, εμπορίου και ανάπτυξης τεχνολογίας και υποδομών.

Η πιο πρόσφατη εξέλιξη μπορεί να ενσωματωθεί ως μέρος της τοποθέτησης της Ινδίας ως ηγέτη του Παγκόσμιου Νότου. Γεωπολιτικά, η Σύνοδος Κορυφής του G20 στο Δελχί αντιπροσωπεύει επίσης μια επιτάχυνση στον ανταγωνισμό μεταξύ της Κίνας και άλλων μεγάλων δυνάμεων για επιρροή στον παγκόσμιο νότο.

Ο Πρωθυπουργός Μόντι έχει αποδείξει ότι είναι σήμερα μια πιο σημαντική προσωπικότητα στον παγκόσμιο νότο και ένας βαρύς στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Ο Ινδός πρωθυπουργός Μόντι προσφέρει ένα εναλλακτικό όραμα των σχέσεων Βορρά-Νότου, που επικεντρώνεται στην ενίσχυση της φωνής των αναπτυσσόμενων χωρών στην παγκόσμια διακυβέρνηση, ενώ ταυτόχρονα συνεργάζεται, αντί να αντιμετωπίζει τη Δύση.

Η υπεράσπιση του Μόντι για ένταξη στην ΑΕ στο G20 είναι επομένως ένα σοφό γεωπολιτικό βήμα που θα κάνει το φόρουμ ακόμη πιο περιεκτικό.

ΠΗΓΗ: Times of Oman

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags