Τελικά είναι ο χαρακτηρισμός της Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση ή όχι, η μεγάλη διαφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία;

Τουλάχιστον αυτό φάνηκε στις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών-Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανάλωσε άλλωστε, το μεγαλύτερο μέρος της παρέμβασής του σε επαίνους στη Χαμάς ως «αντιστασιακή οργάνωση». Προχώρησε μάλιστα στην αποκάλυψη ότι πάνω από 1.000 μέλη της Χαμάς νοσηλεύονται στην Τουρκία!

Ο Έλληνας πρωθυπουργός χειρίστηκε επιδέξια το ξέσπασμα του Ερντογάν, λέγοντας «ας συμφωνήσουμε ότι  διαφωνούμε».

Και στα υπόλοιπα; Στα θέματα που άπτονται των ελληνο-τουρκικών σχέσεων;

Στα λεγόμενα θέματα χαμηλής πολιτικής δεν προέκυψαν διαφωνίες. Και οι δύο χώρες έδειξαν πώς θέλουν να συνεχιστεί το κλίμα ηρεμίας στο Αιγαίο. Αλλά μέχρι εκεί. Έρχεται και το καλοκαίρι και ο τουρισμός…

Στα μεγάλα θέματα-αγκάθια στις σχέσεις των δύο χωρών, ο Ερντογάν δεν έκανε ούτε ένα βήμα πίσω. Ούτε μία κίνηση καλής θέλησης. Ισως εκτός από το συμβολικό «ντύσιμο». Ο Τούρκος πρόεδρος φόρεσε μπλε γραβάτα και κοστούμι και λευκό πουκάμισο, τα εθνικά χρώματα της Ελλάδας!

Κατά τα λοιπά, «Τουρκική μειονότητα» χαρακτήρισε και πάλι τους Έλληνες μουσουλμάνους στη Θράκη, επανέλαβε την προκλητική θέση των «δύο κρατών» στην Κύπρο, αλλά και αρνήθηκε να υποχωρήσει στην μετατροπή της ιστορικής Μονής της Χώρας, σε τζαμί. Το γεγονός ότι δημοσίως τουλάχιστον, ο Τούρκος πρόεδρος  δεν αναφέρθηκε στην «αποστρατικοποίηση» των Ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου, δεν προκάλεσε έκπληξη.

Άλλωστε, η Άγκυρα συνεχίζει σταθερά την πολιτική της στο Αιγαίο, με στόχο να αναγκάσει την Ελλάδα σταδιακά, να κάνει εκπτώσεις στην εθνική της κυριαρχία.

«Μικρότερος εταίρος»

Aνομολόγητος στόχος του Ερντογάν είναι να μετατρέψει τη χώρα μας σε «μικρότερο εταίρο» της Τουρκίας, με τα σχέδιά του για συνδιαχείριση  των ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο!

Ο τουρκικός αναθεωρητισμός όχι μόνο δεν κοπάζει, αλλά θα συνεχίσει να καλπάζει. Μαζί με την νέο-Οθωμανική εξωτερική πολιτική.

Το βασικό πρόβλημα άλλωστε του Ερντογάν σήμερα είναι η εσωτερική του πολιτική, ιδιαίτερα μετά την καταστροφική ήττα στις τοπικές εκλογές για το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ.

Με την τουρκική οικονομία να αναπτύσσεται μεν, αλλά τη φτώχεια να βαθαίνει ακόμη και για την μεσαία τάξη στη Γείτονα, ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ ανακοίνωσε ένα τριετές πρόγραμμα λιτότητας για να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, ο οποίος έφτασε σχεδόν το 70% τον Απρίλιο και αναμένεται να κορυφωθεί γύρω στο 75-76% τον Μάιο, σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας.

Ισλαμική πίεση

Το οικονομικό πρόβλημα του Ερντογάν αποτελεί πλέον στοιχείο της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας. Και με αυτά και μ` αυτά, ο Ερντογάν δεν θέλει να προς το παρόν να ανοίξει νέα μέτωπα στην εξωτερική πολιτική, εκτός απ` αυτό με το Ισραήλ.

Όταν μάλιστα για τον Ερντογάν επίσης, ένας μεγάλος κίνδυνος ακούει στο όνομα Φατίχ Ερμπακάν, γιο του Ισλαμιστή, πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας, Νετσμετίν Ερμπακάν.

Ο 45χρονος ισλαμιστής Φατίχ Ερμπακάν είδε το κόμμα του της «Νέας  Ευημερίας» να αναδεικνύεται τρίτη δύναμη στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές της Κυριακής, αποσπώντας πολλές ψήφους των συντηρητικών μουσουλμάνων και συμβάλλοντας έτσι σημαντικά, στην ήττα της παράταξης Ερντογάν.

Όσο μάλιστα το ισλαμικό κόμμα του νεώτερου Ερμπακάν κερδίζει έδαφος, ο Ερντογάν δεν πρόκειται να κάνει υποχωρήσεις σε θρησκευτικού χαρακτήρα θέματα. Αλλά και στην υποστήριξή του στη Χαμάς…

ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική