Στην τηλεόραση της «Ναυτεμπορικής» μίλησε ο ευρωβουλευτής και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, εξαπολύοντας σφοδρή κριτική για τους κυβερνητικούς χειρισμούς τόσο στο μέτωπο της Λιβύης όσο και στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, που απειλεί –όπως είπε– να πλήξει την αξιοπιστία της Ελλάδας στην Ευρώπη.
«Καμία στρατηγική στη Λιβύη – Η Τουρκία παίζει σε δύο ταμπλό, εμείς σε καμία»
Ο κ. Μανιάτης υποστήριξε πως από την υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου το 2019 έως σήμερα, η Ελλάδα δεν έχει ακολουθήσει καμία σταθερή πολιτική απέναντι στη Λιβύη. Αντιθέτως, όπως τόνισε, βρέθηκε εκτός παιχνιδιού, τη στιγμή που η Τουρκία διατηρεί σχέσεις τόσο με την Τρίπολη όσο και με τη Βεγγάζη. «Προσπαθήσαμε να ποντάρουμε στον Χαφτάρ και τελικά μείναμε μετέωροι και με τις δύο πλευρές», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο πρώην υπουργός σημείωσε με έμφαση πως η ρηματική διακοίνωση της Λιβύης στον ΟΗΕ, με την οποία αμφισβητούνται ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, είχε κατατεθεί τρεις εβδομάδες προτού κοινοποιηθεί στην Αθήνα. Παρά το γεγονός πως η ελληνική αποστολή στον ΟΗΕ γνώριζε, η κυβέρνηση κράτησε σιωπή. «Κανείς δεν ενημέρωσε τον ελληνικό λαό. Το κρατούσαν κρυφό», δήλωσε, συνδέοντας τη στάση αυτή με την απόπειρα αποφυγής της δημοσιότητας γύρω από την υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ, που ήδη προκαλεί προβλήματα στις Βρυξέλλες.
«ΑΟΖ έξω από την Κρήτη – Υπέρβαση γελοιότητας»
Σχολιάζοντας τις νέες διεκδικήσεις της λιβυκής κυβέρνησης, ο Μανιάτης έκανε λόγο για «γελοιότητες», σημειώνοντας πως η Λιβύη φτάνει να ορίζει θαλάσσια ζώνη λίγα μόλις μίλια νότια της Κρήτης. Θύμισε πως από το 2011 ως το 2014 η Ελλάδα είχε δημοσιεύσει συντεταγμένες για τον Χάρτη Χωρικού Σχεδιασμού και διαθέτει ισχυρή τεκμηρίωση βάσει διεθνούς δικαίου.
Ωστόσο, όπως είπε, «βρισκόμαστε ξανά στο ίδιο έργο», με τη Λιβύη να αρνείται την ύπαρξη ελληνικών νησιών όπως η Κρήτη, η Κάσος, η Κάρπαθος και η Ρόδος – μια επανάληψη του σεναρίου του 2019.
Chevron και ενδιαφέρον για υδρογονάνθρακες
Ο κ. Μανιάτης στάθηκε και στο ενδιαφέρον της Chevron για θαλάσσια τεμάχια νότια της Κρήτης, το οποίο –όπως αποκάλυψε– βασίζεται σε χάρτες του 2014. Εξήγησε πως η αμερικανική εταιρεία ζήτησε επίσημα την προκήρυξη διαγωνισμού, όπως προβλέπεται από τον νόμο του 2011. «Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει, έστω κι αν δεν έχει κάνει τίποτα εδώ και χρόνια», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι και άλλες μεγάλες εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.
Κατά την εκτίμησή του, οι πρόσφατες κινήσεις της Λιβύης δύσκολα θα επηρεάσουν τη διαδικασία, αλλά η απουσία στρατηγικής από την ελληνική πλευρά παραμένει πρόβλημα.
«ΟΠΕΚΕΠΕ: 3.000 σελίδες δικογραφιών, η κυβέρνηση επιστρέφει στον Τρικούπη»
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Μανιάτης στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, αναφέροντας πως η Ευρωπαία Εισαγγελέας έχει στείλει στη Βουλή τρεις χιλιάδες σελίδες δικογραφιών με αναφορές σε εμπλοκή πρώην υπουργών – του Μάκη Βορίδη και του Λευτέρη Αυγενάκη – σε υπόθεση υπεξαίρεσης ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Κατήγγειλε πως αντί η κυβέρνηση να ανταποκριθεί στο αίτημα της Ευρωπαίας Εισαγγελέως για έλεγχο, επιχειρεί να σύρει τη συζήτηση σε εξεταστική επιτροπή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ από το… 1998. «Μας πάνε πίσω στην εποχή του Χαριλάου Τρικούπη. Μιλούν για χρονιές που ο ΟΠΕΚΕΠΕ ούτε αρμοδιότητα είχε, ούτε επιδοτήσεις έδινε», τόνισε.
Κατά τον ίδιο, η στάση της κυβέρνησης υπονομεύει την αξιοπιστία της Ελλάδας στην Ευρώπη και αποδυναμώνει τη θέση της στη διαπραγμάτευση για την επόμενη ΚΑΠ. «Δεν καταλαβαίνουν ότι πλήττουν την εθνική αξιοπρέπεια;», αναρωτήθηκε κλείνοντας την τοποθέτησή του.
Δείτε την παρέμβαση Μανιάτη: