Facebook Pixel Γιατί έταξε 75 δις ο Ιάπωνας πρωθυπουργός στη συνάντηση με τον Ινδό ηγέτη;
Life
| 2023-03-21 21:45:00

Γιατί έταξε 75 δις ο Ιάπωνας πρωθυπουργός στη συνάντηση με τον Ινδό ηγέτη;

του Γεωπόλδου
Γιατί έταξε 75 δις ο Ιάπωνας πρωθυπουργός στη συνάντηση με τον Ινδό ηγέτη;

Στη Σύνοδο Κορυφής των G7 στην Ιαπωνία προσκλήθηκαν Ινδία, Αυστραλία, Βραζιλιά, Βιετνάμ, Ινδονησία και νησιά Κουκ. Τι ειπώθηκε στη συνάντηση Κισιντά-Μόντι.

«Η Ινδία έχει προσκληθεί μαζί με την Αυστραλία, τα νησιά Κουκ, τη Βραζιλία, το Βιετνάμ, την Ινδονησία και άλλους για τη Σύνοδο Κορυφής των G7 στην Ιαπωνία. Η Ινδία έχει τεράστιες δυνατότητες και ζήτηση όσον αφορά την ανάπτυξη των υποδομών», δήλωσαν Ιάπωνες αξιωματούχοι τη Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023.

Οι Ιάπωνες αξιωματούχοι δήλωσαν: «Ο Πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα συζήτησαν θέματα χρέους της Σρι Λάνκα και συμφώνησαν να συντονιστούν επ' αυτού».

Οι Ιάπωνες, όταν ρωτήθηκαν, διέψευσαν, ότι τα 75 δισεκατομμύρια δολάρια που δεσμεύτηκε να διαθέσει ο Ιάπωνας πρωθυπουργός στο Νέο Δελχί, προορίζονται για την αντιμετώπιση της Κίνας. «Ήταν μία εκδήλωση για ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό. Ο Πρωθυπουργός έχει τονίσει επανειλημμένα ότι δεν υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης κάποιας χώρας».

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, και τα δύο έθνη πιστεύουν στην αμυντική αλληλοβοήθεια. «Ινδία-Ιαπωνία έκαναν κοινές ασκήσεις. Έχει σημειωθεί πρόοδος στον τομέα της αμυντικής ασφάλειας», ανέφεραν οι αξιωματούχοι.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισιντά ανακοίνωσε στήριξη αξίας άνω των 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων για υποδομές και ασφάλεια για τον Ινδο-Ειρηνικό κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ινδία τη Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023.

Σύμφωνα με την ασιατική, ενημερωτική ιστοσελίδα, Asia Nikkei, ο Κισιντά στη συνάντηση κορυφής με τον Μόντι, κάλεσε τον Ινδό ηγέτη να παραστεί στις συνόδους κορυφής των G7, στη Χιροσίμα τον Μάιο.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για αμυντικό εξοπλισμό και τεχνολογική συνεργασία, εμπόριο, υγεία, ψηφιακή συνεργασία και είχαν επίσης μια γόνιμη συζήτηση για τη σημασία αξιόπιστων αλυσίδων εφοδιασμού σε ημιαγωγούς και άλλες κρίσιμες τεχνολογίες.

Οι δύο ηγέτες είχαν «εξαιρετικές συνομιλίες» κατά την επίσκεψη του Ιάπωνα πρωθυπουργού στο Νέο Δελχί με τον Ινδό ομόλογό του, δηλώνοντας ότι η ενίσχυση της διμερούς εταιρικής σχέσης δεν είναι μόνο σημαντική και για τις δύο χώρες, αλλά προάγει επίσης την ειρήνη, την ευημερία και τη σταθερότητα στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού.

Οι δύο χώρες είχαν θέσει πέρυσι στόχο για ιαπωνικές επενδύσεις 5 τρισεκατομμυρίων γιεν (3.20.000 ρουπίες) στην Ινδία τα επόμενα πέντε χρόνια και είναι θέμα ικανοποίησης που έχει σημειωθεί καλή πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση.

Η επίσκεψη του Ιάπωνα πρωθυπουργού αποκτά σημασία καθώς η Ινδία προεδρεύει της G20 και η Ιαπωνία προεδρεύει της G7.

Μετά τις συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών, πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή σημειώσεων μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Ινδίας και του Υπουργείου Εξωτερικών της Ιαπωνίας για την 4η δόση του δανείου JICA ODA ύψους 300 δισεκατομμυρίων Γιεν Ιαπωνίας για τον σιδηρόδρομο υψηλής ταχύτητας της Βομβάης -Αχμενταμπάντ.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Κισιντά  μίλησε σε εκδήλωση που διοργάνωσε η δεξαμενή σκέψης «Indian Council of World Affairs».

ΠΗΓΗ: infognomonpolitics.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags