Facebook Pixel Ινδία: Γιατί το ινδικό στρατιωτικό δόγμα πρέπει να επικεντρωθεί στην Κίνα και όχι στο Πακιστάν
Life
| 2023-03-29 23:50:00

Γιατί το ινδικό στρατιωτικό δόγμα πρέπει να επικεντρωθεί στην Κίνα και όχι στο Πακιστάν

του Γεωπόλδου
Γιατί το ινδικό στρατιωτικό δόγμα πρέπει να επικεντρωθεί στην Κίνα και όχι στο Πακιστάν

Τα νέα στρατιωτικά δόγματα θα πρέπει να επικεντρωθούν στην Κίνα και όχι στο κράτος-πελάτη της, το Πακιστάν, καθώς οι μέρες του αποκλεισμού του λιμανιού του Καράτσι έχουν περάσει στην ιστορία του πολέμου, αναφέρει Ινδός αναλυτής

Την άποψή, ότι το στρατιωτικό δόγμα της Ινδίας πρέπει να επικεντρωθεί στην Κίνα και όχι στο Πακιστάν εξέφρασε σε άρθρο του στους «Hindustan Times», ο Σισίρ Γκούπτα συγγραφέας και αναλυτής θεμάτων άμυνας και ασφάλειας, βραβευμένος με το βραβείο Ben Gurion 2011 από το Ισραήλ.

«Ακόμη και όταν οι ανώτατοι στρατιωτικοί διοικητές συναντώνται στο Μποπάλ για τις επόμενες τρεις ημέρες, ο ινδικός στρατός πρέπει να εγκαταλείψει τον ψυχρό πόλεμο και την αποικιακή του νοοτροπία και να εξελίξει νέα δόγματα καθώς οι παλιές φιλίες έχουν δώσει τη θέση τους σε συμμαχίες «χωρίς όρια», σημειώνει ο Ινδός αναλυτής.

Ο Πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι θα μιλήσει στην τελευταία Διάσκεψη των Συνδυασμένων Διοικητών αυτό το Σάββατο στο Μποπάλ, προτού αυτός και η ηγεσία του BJP μπουν πλήρως σε εκλογική κατάσταση για τις εκλογές του 2024 για τη Λοκ Σαμπά. Το τριήμερο συνέδριο, στο οποίο συμμετέχουν στελέχη των βαθμών των Αρχηγών και άνω, θα ξεκινήσει στις 30 Μαρτίου.

Το συνέδριο έρχεται σε μια εποχή που υπάρχει παγκόσμια αναταραχή με συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, εν μέσω της αυξανόμενης ρωσο-κινεζικής προσέγγιση, η Κίνα κοιτάζει την Ταϊβάν επιδιώκοντας την αυτοαποκαλούμενη πολιτική «Μία Κίνα» και την αυξανόμενη θρησκευτική ριζοσπαστικοποίηση που εμποτίζει φρέσκο ​​αίμα στη βιομηχανία του τρόμου. Είναι καιρός οι Ινδοί στρατιωτικοί διοικητές - πολλοί από τους οποίους εξακολουθούν να είναι βυθισμένοι στη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου, να επιταχύνουν τις γρήγορες γεωπολιτικές αλλαγές όπου οι παλιές φιλίες έχουν ουσιαστικά διαλυθεί και νέες ομάδες σφυρηλατούνται για να αντιμετωπίσουν την πρόκληση της επιθετικής δικτατορίας στην Κίνα.

Ενώ ο ινδικός στρατός έχει αντισταθεί στην πρόκληση της PLA σε όλη τη διάρκεια της Γραμμής Πραγματικού Ελέγχου (LAC) μήκους 3488 χιλιομέτρων μετά τις κινεζικές παραβάσεις στις 5 Μαΐου 2020 στο Ανατολικό Λαντάκ, η ηγεσία των τριών υπηρεσιών πρέπει να αποβάλει την αποικιακή γραφειοκρατική της νοοτροπία και να επικεντρωθεί μόνο στην τις πολεμικές του ικανότητες. Πρέπει να συνεργαστεί με την έγχυση αυτόνομων όπλων, ρομπότ και αυτόματης νοημοσύνης, καθώς θα καθορίσουν ποιος θα κερδίσει τους μελλοντικούς πολέμους. Η στρατιωτική ηγεσία δεν πρέπει να εμβαθύνει σε παγκόσμιες αφηγήσεις που προέρχονται είτε από την αγγλοσαξονική δύση είτε από την ύφεση Ρωσίας-Κίνας και αντ' αυτού να επικεντρωθεί στο τι είναι καλό για την Ινδία.

Αυτό σημαίνει ότι η στρατιωτική ηγεσία δεν πρέπει να αντιστέκεται στις αλλαγές και να προωθεί την ταχύτερη λήψη αποφάσεων σε επίπεδα αιχμής. Έχουν περάσει περισσότερα από τρία χρόνια από τότε που ο Πρωθυπουργός Μόντι διόρισε τον πρώτο Αρχηγό του Επιτελείου Άμυνας (CDS), αλλά η δημιουργία των στρατιωτικών εντολών του θεάτρου βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη με μόνο δύο βήματα ---κοινό πλοίο και ενσωμάτωση- ολοκληρωμένη και δύο ακόμη βήματα — επιχείρηση και κοινές επιχειρήσεις — άφησε να ολοκληρωθεί. Παραδέχτηκε ότι οι εντολές της στρατιωτικής επιχείρησης είναι ένα μεγάλο βήμα και απαιτούν προσεκτικές συζητήσεις με διατυπώσεις νέων πολεμικών δογμάτων, αλλά η διαδικασία εν μέρει έχει παρασυρθεί από κατοχυρωμένα συμφέροντα στις τρεις υπηρεσίες, καθώς αυτή η κίνηση θα μειώσει τις εξουσίες των Αρχηγών Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας Τα επιτελεία δυνάμεων καθώς οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα είναι με διοικητές επιχειρήσεων υπό το CDS.

Ακριβώς όπως η ταχύτερη δημιουργία εντολών στρατιωτικού θεάτρου είναι ευθύνη των διοικητών τριών υπηρεσιών, η επιτυχία του προγράμματος «Aatmanirbhar Bharat» του πρωθυπουργού Μόντι είναι επίσης ευθύνη τους, καθώς μόνο οι χώρες με εγχώριο στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα και τελευταίας τεχνολογίας επιτρέπεται να καθίσουν στο παγκόσμιο ψηλό τραπέζι. Αντί να φιλοδοξεί για τελευταία παιχνίδια υλικού από το εξωτερικό, η στρατιωτική ηγεσία πρέπει να προωθήσει πλατφόρμες ιθαγενών, ώστε να μπορούν να βελτιωθούν τεχνολογικά για μελλοντικούς πολέμους. Η ανάγκη της ώρας είναι να σχεδιάσουμε και να αναπτύξουμε πλατφόρμες υλικού με τη βοήθεια του ινδικού ιδιωτικού τομέα, όχι απλώς να εισάγουμε πιο πρόσφατες πλατφόρμες υλικού από το εξωτερικό.

Το γηγενές υλικό θα πρέπει να συνοδεύεται από στρατιωτική ηγεσία που εξελίσσει τα δικά της πολεμικά δόγματα, τα οποία συνεργάζονται με εθνικούς στόχους αντί να αποτελούν άσκηση αντιγραφής και επικόλλησης από τις λεγόμενες μελέτες που διεξάγονται από διάφορα think tanks στη Δύση. Με απλά λόγια, η εστίαση θα πρέπει να είναι σε πρωτότυπες στρατιωτικές τακτικές και σκέψη και πολύ μακριά από τη λέξη νομισματοκοπία της αγγλοσαξονικής δύσης ή ακόμα και της Κίνας. Γεγονός είναι ότι δεν υπάρχει σχεδόν καμία πρωτότυπη σκέψη στα στρατιωτικά κολέγια πολέμου με λέξεις όπως «κινητικός» και «ασύμμετρος» πόλεμος να αντιγράφονται από δυτικές δεξαμενές σκέψης.

Ενώ ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, ο υπουργός Άμυνας Ρατζνάτ Σινχ και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Ατζίτ Ντοβάλ αναμένεται να εκθέσουν το στρατιωτικό τους όραμα για την Ινδία στη διάσκεψη του Μποπάλ, ο ινδικός στρατός πρέπει να αποαποικιοποιήσει τη νοοτροπία του για να απορροφήσει το όραμα της πολιτικής ηγεσίας ως τελευταία. είναι πολύ εναρμονισμένοι με την εποχή και είναι ξεκάθαροι για τον κύριο αντίπαλο της Ινδίας. Τα νέα στρατιωτικά δόγματα θα πρέπει να επικεντρωθούν στην Κίνα και όχι στο κράτος-πελάτη της, το Πακιστάν, καθώς οι μέρες του αποκλεισμού του λιμανιού του Καράτσι έχουν περάσει στην ιστορία του πολέμου.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags