Facebook Pixel Αποκάλυψη Έλληνα στρατηγού! Ποιοί βολεύονται από την ανατίναξη του φράγματος στην Ουκρανία;
Life
| 2023-06-09 03:15:00

Αποκάλυψη Έλληνα στρατηγού! Ποιοί βολεύονται από την ανατίναξη του φράγματος στην Ουκρανία;

του Γεωπόλδου
Αποκάλυψη Έλληνα στρατηγού! Ποιοί βολεύονται από την ανατίναξη του φράγματος στην Ουκρανία;

Τί λένε οι δύο πλευρές για την καταστροφή που συντελέστηκε στο φράγμα Νόβα Καχόβκα.

Πως η καταστροφή του φράγματος Νόβα Καχόβκα επηρεάζει τον πόλεμο στην Ουκρανία σχολίασε ο αντιστράτηγος ε.α. Ιωάννης Μπαλτζώης στις 7 Ιουνίου 2023, στην τηλεόραση της Ναυτεμπορική.

Το ρεπορτάζ

Το τεράστιο φράγμα, σοβιετικής εποχής, στη Νόβα Καχόβκα, στο ελεγχόμενο από τη Ρωσία τμήμα της νότιας Ουκρανίας- στον ποταμό Δνείπερο, στην περιοχή της Χερσώνας- ανατινάχθηκε την Τρίτη 6 Ιουνίου 2023, με αποτέλεσμα να πλημμυρίζει η εμπόλεμη ζώνη, σύμφωνα με τις ουκρανικές και ρωσικές δυνάμεις.

Το φράγμα, ύψους 30 μέτρων και μήκους 3,2 χλμ, χτίστηκε το 1956 στον ποταμό Δνείπερο ως μέρος του υδροηλεκτρικού σταθμού της Καχόβκα. Διαθέτει δεξαμενή περίπου του ίδιου όγκου με τη Μεγάλη Αλυκή στη Γιούτα και παρέχει επίσης νερό στη χερσόνησο της Κριμαίας, που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, και στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ο οποίος βρίσκεται επίσης υπό ρωσικό έλεγχο.

Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για την καταστροφή του φράγματος, το οποίο είχε ήδη υποστεί ζημιές κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ο ουκρανικός στρατός κατηγόρησε τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πως «ανατίναξαν» το φράγμα στη Νόβα Καχόβκα (Χερσώνα, νότια), ενώ οι φιλορωσικές αρχές της περιοχής έκαναν λόγο «σοβαρή τρομοκρατική ενέργεια» της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, το φράγμα έχει καταστραφεί τουλάχιστον εν μέρει, αν όχι ολοσχερώς. Το TASS αναφέρει, επικαλούμενο τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, ότι 80 κοινότητες ενδέχεται να πληγούν από πλημμύρες και θα χρειαστεί να εκκενωθούν στην περιοχή.

«Το φράγμα της Καχόβκα έγινε στόχος πολλαπλών πληγμάτων» στη διάρκεια της νύχτας, δήλωσε με ανάρτησή του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram ο δήμαρχος της πόλης Νόβα Καχόβκα Βλαντίμιρ Λεόντιεφ, ο οποίος υποστήριξε πως από τα πλήγματα καταστράφηκαν οι βάνες του φράγματος και δημιουργήθηκε ένα «ανεξέλεγκτος πίδακας νερού».

Η ζημιά στο φράγμα θα δημιουργήσει προβλήματα με την παροχή νερού στην Κριμαία, όπως σημειώνει το Tass, επικαλούμενο τον εγκατεστημένο από τη Μόσχα δήμαρχο της Νόβα Καχόβκα. Ωστόσο, δεν θεωρείται πως το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια –το μεγαλύτερο της Ευρώπης– διατρέχει «κρίσιμο κίνδυνο» λόγω της κατάρρευσης του φράγματος στη Νόβα Καχόβκα, όπως δήλωσε φιλορώσος αξιωματούχος στην περιφέρεια αυτή της Ουκρανίας, σύμφωνα με το TASS.

Από την άλλη, το Κίεβο έκανε λόγο για «ανατίναξη του φράγματος από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής». Η διοίκηση νότιου τομέα των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων ανέφερε πως «η έκταση της καταστροφής, η ταχύτητα και ο όγκος του νερού και οι περιοχές που είναι πιθανό να πλημμυρίσουν τελούν υπό διευκρίνιση».

Πάντως, το Suspilne, ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός της Ουκρανίας, αναφέρει ότι ο υδροηλεκτρικός σταθμός καταστράφηκε ολοσχερώς «ως αποτέλεσμα της έκρηξης του μηχανοστασίου στο εσωτερικό».

Αρχικά ανακοινώθηκαν οδηγίες για τους κατοίκους στις περιοχές της «επικίνδυνης ζώνης» (κλείστε όλες τις ηλεκτρικές συσκευές, πάρτε έγγραφα και βασικά είδη, φροντίστε αγαπημένα πρόσωπα και κατοικίδια, ακολουθήστε τις οδηγίες των διασωστών και των αστυνομικών), και ακολούθησε η ανακοίνωση της Αστυνομίας της Ουκρανίας που καλεί τους κατοίκους από επικίνδυνες να πλημμυρίσουν ζώνες στη δεξιά όχθη του ποταμού Δνείπερου να απομακρυνθούν.

Η εκκένωση κοινοτήτων στην περιοχή έχει ήδη αρχίσει, ανέφερε ο περιφερειάρχης Χερσώνας Ολεξάντρ Προκούντιν. «Εντός πέντε ωρών το νερό θα έχει φθάσει σε κρίσιμο επίπεδο», προειδοποίησε.

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό και σύμβουλο του υπουργείου Εσωτερικών, Αντόν Χερατσένκο, περίπου 16.000 άνθρωποι ενδέχεται να επηρεαστούν.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Ουκρανίας ότι ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση.

Αναφερόμενος στην κατάρρευση του φράγματος, ο Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία για «τρομοκρατία». «Η καταστροφή του φράγματος του υδροηλεκτρικού σταθμού Καχόβκα επιβεβαιώνει σε ολόκληρο τον κόσμο ότι (οι Ρώσοι) πρέπει να εκδιωχθούν από κάθε γωνιά της ουκρανικής γης. Δεν πρέπει να τους μείνει ούτε ένα μέτρο, γιατί χρησιμοποιούν κάθε μέτρο για τρόμο», έγραψε σε ανάρτησή του. «Όλες οι υπηρεσίες λειτουργούν. Έχω συγκαλέσει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags