Facebook Pixel Νέος τομέας επενδύσεων η Τεχνητή Νοημοσύνη!
Life
| 2023-08-12 04:33:00

Νέος τομέας επενδύσεων η Τεχνητή Νοημοσύνη!

Sportdog Team
Νέος τομέας επενδύσεων η Τεχνητή Νοημοσύνη!

5 εκλεκτές μετοχές με φόντο επενδύσεις $1,5 τρισ.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πάνω από 1 τρισ. δολάρια μπορούν να επενδυθούν στη γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη μες στην επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με έρευνα.

Για να έχετε “μερίδιο” από αυτά τα χρήματα, μπορείτε να ιδρύσετε μια εταιρεία, να επενδύσετε σε μια start-up ή να αγοράσετε μετοχές μιας εισηγμένης που ίσως επωφεληθεί από τη γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη.

Εταιρείες που πιθανόν να αποκομίσουν τα περισσότερα έσοδα από τη γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη -όπως η Nvidia και η Microsoft– είναι αρκετά γνωστές. Το επίπεδο των μετοχών τους θα μπορούσε ήδη να τιμολογεί τις αισιόδοξες προβλέψεις για τις μελλοντικές δραστηριότητές τους σε σχέση με την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Μπορεί να υπάρχουν όμως και καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες στο οικοσύστημα της Τεχνητής Νοημοσύνης – λιγότερο γνωστές.

Για παράδειγμα, η Accenture, η ServiceNow και η Snowflake, οι οποίες έχουν λανσάρει προϊόντα και υπηρεσίες που σχετίζονται με τη γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη, αλλά δεν έχουν ποσοτικοποιήσει τα μελλοντικά τους έσοδα.

Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να προσφέρει σημαντική ώθηση στην τιμή των μετοχών τους, εάν οι εν λόγω εταιρείες αναπτυχθούν ταχύτερα απ’ ό,τι αναμένουν οι επενδυτές.

“Σημαντικές επενδύσεις στη γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη”

Σημαντικά κεφάλαια θα εισρεύσουν στη γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη, αφού η Goldman Sachs εκτιμά πως μέχρι το 2025 οι επενδύσεις θα μπορούσαν να ανέλθουν σε 200 δισ. δολάρια. Μέχρι το 2033 οι επενδύσεις στις ΗΠΑ μπορεί να ξεπεράσουν το 1,5 τρισ. δολάρια.

Η Goldman ανέφερε πως “εξέτασε προηγούμενες παγκόσμιες καινοτομίες που άλλαξαν τον κόσμο, όπως ο ηλεκτρισμός και οι προσωπικοί υπολογιστές”, οι οποίες ανακίνησαν επενδύσεις που έφτασαν το “2% του ΑΕΠ των ΗΠΑ, καθώς οι τεχνολογίες υιοθετήθηκαν στην ευρύτερη οικονομία”. Βελτιώνοντας την παραγωγικότητα των εργαζομένων, η Goldman επισημαίνει ότι θα μεγαλώσει ο αντίκτυπος της γενετικής Τεχνητής Νοημοσύνης.

Οι επενδύσεις στη γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσαν να φτάσουν στο απόγειό τους σε ένα εύρος μεταξύ 980 δισ. και 1,57 τρισ. δολαρίων έως το 2033. Πώς; Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, το ΑΕΠ των ΗΠΑ προβλέπεται να φθάσει τα 39,2 τρισ. δολάρια έως τότε.

Η Goldman Sachs προβλέπει ότι οι επενδύσεις που σχετίζονται με την Τεχνητή Νοημοσύνη θα φτάσουν “στο 2,5 έως 4% του ΑΕΠ στις ΗΠΑ” την επόμενη δεκαετία.

Γιατί η Goldman Sachs εκτιμά ότι η γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να αλλάξει τον κόσμο όπως ο ηλεκτρονικός υπολογιστής ή ο ηλεκτρικός κινητήρας; Όπως δήλωσε ο Joseph Briggs, οικονομολόγος της Goldman Sachs, υπάρχουν τρεις λόγοι:

– Αποκτά μαζικότερη χρήση. Μπορεί η Τεχνητή Νοημοσύνη να υπάρχει εδώ και δεκαετίες και να χρησιμοποιήθηκε σε εξειδικευμένους τομείς, όμως μόλις πρόσφατα άρχισε να χρησιμοποιείται ευρύτερα.

– Είναι πρωτότυπη. Η γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να παράγει πρωτότυπα αποτελέσματα -σε κείμενο, εικόνες και πολυμέσα- που δεν ξεχωρίζουν από τα ανθρώπινα δημιουργήματα.

– Είναι εύκολη στη χρήση. Η γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη είναι προσιτή με τη χρήση της φυσικής γλώσσας. Οι εργαζόμενοι δεν χρειάζονται πλέον επιστήμονες των data για να ενεργήσουν ως “μεσολαβητές” των αιτημάτων τους ή των εργασιών που πρέπει να εκτελέσουν.

Υπάρχουν συγκεκριμένοι κλάδοι που αναμένεται να είναι πρώτοι χρήστες της γενετικής Τεχνητής Νοημοσύνης. Όπως εξήγησε ο Briggs, “εξετάσαμε έρευνες επιχειρήσεων και μελετήσαμε τον τρόπο με τον οποίο αναπτύχθηκαν τεχνολογίες όπως ο ηλεκτρονικός υπολογιστής και οι ηλεκτρικοί κινητήρες. Δεν περιμένουμε οι μεγαλύτερες αλλαγές να γίνουν τα επόμενα τρία χρόνια, αλλά μεταξύ του 2025 και 2030. Πληροφόρηση, επαγγελματική, επιστημονική και εκπαιδευτική βιομηχανία έχουν ήδη υιοθετήσει την Τεχνητή Νοημοσύνη, ως εκ τούτου είναι πιο πιθανό να φανούν πρωτοπόρες και στη γενετική”.

Εταιρείες με ποσοτικοποιημένες προβλέψεις εσόδων από τη γενετική ΤΝ

Από τις 24 Μαΐου, όταν η Nvidia ανακοίνωσε τις εντυπωσιακές προβλέψεις για τα έσοδά της στο τρίμηνο που διανύουμε, οι κινήσεις των επενδυτών έχουν δώσει ώθηση στις μετοχές των εταιρειών με την πιο προφανή σύνδεση με τη γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη.

Nvidia: Ράλι 48% από τις 24 Μαΐου

Οι κάρτες γραφικών της, το λογισμικό και οι υπηρεσίες της δίνουν στην Nvidia ηγετική θέση σε αυτό το κλαμπ μετοχών. Στις 25 Μαΐου, η Nvidia ανέφερε για το τρέχον τρίμηνο έσοδα 54% πάνω από τις εκτιμήσεις και πρόβλεψε πως ο τζίρος της στο δ’ τρίμηνο του 2023 θα ανέλθει στα 11 δισ. δολάρια.

Η μετοχή της Nvidia έχει ενισχυθεί σημαντικά και έχει υψηλή αποτίμηση. Με λόγο τιμής προς κέρδη στο 57,2, η Nvidia είναι αρκετά ακριβή σε σύγκριση με τον μέσο λόγο των ανταγωνιστριών της που είναι στο 21,5, σύμφωνα με το CNBC. Η τιμή-στόχος για το επόμενο 12μηνο ανέρχεται στα 504,46 δολάρια, 11% πάνω από το υψηλό που σημείωσε στις 7 Αυγούστου στα 454,17 δολάρια.

Microsoft: Κέρδη 4,5% από τις 24 Μαΐου

Τον Ιανουάριο, η Microsoft επένδυσε 10 δισ. δολάρια στην OpenAI, την εταιρεία ανάπτυξης του ChatGPT. Επιπλέον, η Microsoft σχεδιάζει να λανσάρει το CoPilot, που τροφοδοτείται από το ChatGPT, για τους χρήστες των Excel, PowerPoint και Word. Τον Απρίλιο εκτιμούσα πως το CoPilot θα μπορούσε να προσθέσει 40 δισ. δολάρια στα έσοδα της εταιρείας. Τον Ιούλιο, η Macquarie προέβλεψε ότι το CoPilot θα μπορούσε να φέρει 14 δισ. δολάρια στα ταμεία της Microsoft.

Η μετοχή της Microsoft δεν έχει σημειώσει μεγάλα κέρδη από τον Μάιο και η αποτίμησή της είναι λογική. Με λόγο τιμής προς κέρδη στο 30, η αποτίμηση της Microsoft είναι ελαφρώς πιο υψηλή από των ανταγωνιστών της στον κλάδο, οι οποίοι διαπραγματεύονται με μέσο λόγο τιμής προς κέρδη στο 28,2, σύμφωνα με το CNBC. Η τιμή-στόχος της Microsoft για το επόμενο 12μηνο βρίσκεται στα 392,97 δολάρια, περίπου 19% πάνω από τα 330,11 δολάρια της 7ης Αυγούστου.

Εταιρείες με αβέβαια έσοδα από τη γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη

Οι επενδυτές θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την αγορά μετοχών σε εταιρείες που δεν έχουν ανακοινώσει σαφείς προβλέψεις για τα μελλοντικά τους έσοδα από τη γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη. Αυτό το στοίχημα θα μπορούσε να έχει καλή απόδοση αν η Wall Street υποτιμήσει τα εν δυνάμει έσοδα που θα τους αποφέρει η γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη.

Accenture: “Άλμα” 9% από τις 24 Μαΐου

Η Accenture μπορεί να μην έχει ανακοινώσει την εκτίμησή της για τα πιθανά πρόσθετα έσοδα, εντούτοις έχει επενδύσει 3 δισ. δολάρια για να προσλάβει 40.000 υπαλλήλους, διπλασιάζοντας το προσωπικό της, για να βοηθήσει τους πελάτες της με την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Η μετοχή της Accenture έχει ενισχυθεί, ενώ η αποτίμησή της έχει παρουσιάσει μικρή αύξηση. Με λόγο τιμής προς κέρδη στο 27,2, η Accenture διαπραγματεύεται πάνω από το μέσο λόγο των ανταγωνιστών της στον κλάδο, που είναι στο 23,9, σύμφωνα με το CNBC. Η τιμή-στόχος της Accenture για το επόμενο 12μηνο έχει καθοριστεί στα 344,55 δολάρια, που θα σημάνει αύξηση 10,29% από την τιμή της 7ης Αυγούστου στα 312,40 δολάρια.

ServiceNow: Άλλο ένα 9άρι από τις 24 Μαΐου

Η ServiceNow λανσάρει υπηρεσίες με τεχνητή νοημοσύνη, αλλά δεν έχει προσδιορίσει ποσοτικά τα ενδεχόμενα πρόσθετα έσοδά της. Για παράδειγμα, όπως ανέφερε σε συνέντευξή του ο CEO Bill McDermott τον Ιούλιο, η ServiceNow αναπτύσσει το AI Lighthouse -σε συνεργασία με την Nvidia- το οποίο θα χρησιμοποιεί γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη για την ανάπτυξη υπηρεσιών που θα ενισχύουν την παραγωγικότητα συγκεκριμένων κλάδων.

Η μετοχή της ServiceNow έχει φτάσει κοντά σε διψήφια άνοδο, ενώ η αποτίμησή της είναι υψηλή σε σύγκριση με τις αντίστοιχες μετοχές. Με λόγο τιμής προς κέρδη στο 55, η ServiceNow αποτιμάται πολύ υψηλότερα από τον μέσο λόγω των άλλων εταιρειών στον κλάδο, που φτάνει στο 39,2, σύμφωνα με το CNBC. Η τιμή-στόχος της ServiceNow για το επόμενο 12μηνο είναι στα 638,24 δολάρια, δηλαδή άνοδο της τάξης του 16,76% από την τιμή της μετοχής στις 7 Αυγούστου, στα 546,62 δολάρια.

Snowflake:”Βουτιά” 11,3% από τις 24 Μαΐου

Η Snowflake αναπτύσσει νέα προϊόντα και έχει συνάψει συνεργασίες για να βοηθήσει τις εταιρείες να επωφεληθούν από τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLM), όπως ανέφερε τον περασμένο Μάιο σε συνέντευξή του ο CEO, Frank Slootman. Αν και αρνήθηκε να κάνει την εκτίμησή του για το ύψος των πρόσθετων εσόδων από τη γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη, εκπρόσωπός του μου είπε ότι η αγορά αξίζει “εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια”.

Η μετοχή της Snowflake έχει υποχωρήσει και η αποτίμησή της είναι πολύ υψηλή σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές της.

Με λόγο τιμής προς κέρδη στο 273,2, η αποτίμηση της Snowflake κυμαίνεται σε πολύ πιο υψηλά επίπεδα από τον μέσο λόγω των άλλων εταιρειών στον κλάδο, που είναι στο 69,5, σύμφωνα με το CNBC. Η τιμή-στόχος της Snowflake για το επόμενο 12μηνο είναι στα 190,27 δολάρια, 21,08% πάνω από τα 157,15 δολάρια της 7ης Αυγούστου.

ΠΗΓΗ: Forbes

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags