Facebook Pixel "Ντου" της ΕΕ στο TikTok
Life
| 2023-09-16 02:06:00

"Ντου" της ΕΕ στο TikTok

του Γεωπόλδου
"Ντου" της ΕΕ στο TikTok

Επέβαλε πρόστιμο 345 εκ ευρώ για παράβαση κανόνων σχετικά με τους ανηλίκους.

Η TikTok Technology Limited θα πρέπει να πληρώσει «διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 345 εκατομμυρίων ευρώ» και να συμμορφώσει τις δραστηριότητές της εντός τριών μηνών, ανακοίνωσε η Ιρλανδική Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων (DPC) σε δελτίο τύπου. , ενεργώντας για λογαριασμό της ΕΕ.

Τον Σεπτέμβριο του 2021, η DPC άνοιξε έρευνα για τη θυγατρική του κινεζικού γίγαντα ByteDance, πολύ δημοφιλή στους νέους, η οποία σήμερα έχει 150 εκατομμύρια χρήστες στις Ηνωμένες Πολιτείες και 134 εκατομμύρια στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι σχετικές παραβάσεις αφορούσαν την περίοδο μεταξύ 31 Ιουλίου και 31 Δεκεμβρίου 2020. Η ιρλανδική αρχή σημειώνει ειδικότερα στην απόφασή της ότι η εγγραφή παιδιών στην πλατφόρμα έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε οι λογαριασμοί τους να ορίζονται ως δημόσιοι εξ ορισμού.

Άλλα προβλήματα σχετίζονται με τη λειτουργία της “οικογενειακής σύνδεσης”, η οποία επιτρέπει να συνδέεται ο λογαριασμός TikTok ενός γονέα με αυτόν του εφήβου.

Σύμφωνα με την απόφαση, η εταιρεία συγκεκριμένα δεν επαλήθευσε εάν ο συνδεδεμένος χρήστης ήταν πράγματι ο γονέας ή ο κηδεμόνας. Επιπλέον, εάν η πλατφόρμα προορίζεται θεωρητικά για χρήστες ηλικίας τουλάχιστον 13 ετών, η DPC θεωρεί ότι το TikTok δεν έλαβε δεόντως υπόψη τους κινδύνους που ενέχουν τα νεότερα άτομα που κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν λογαριασμό.

Η TikTok «διαφωνεί με σεβασμό με την απόφαση, ιδίως με το ύψος του προστίμου που επιβλήθηκε», αντέδρασε εκπρόσωπος σε δήλωση που εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο, διευκρινίζοντας ότι η εταιρεία «αξιολογεί τα επόμενα βήματα», χωρίς να αποφασίσει για τη δυνατότητα προσφυγής. «Οι επικρίσεις της DPC επικεντρώνονται σε λειτουργίες και παραμέτρους που ίσχυαν πριν από τρία χρόνια και τις οποίες τροποποιήσαμε» αμέσως μετά, υποστήριξε η εταιρεία, σημειώνοντας για παράδειγμα ότι όλοι οι λογαριασμοί ατόμων κάτω των 16 ετών είναι πλέον ιδιωτικοί από προεπιλογή

17 εκατομμύρια λογαριασμοί διαγράφηκαν

Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι παρακολουθεί στενά την ηλικία των χρηστών της και επισημαίνει συγκεκριμένα ότι διέγραψε σχεδόν 17 εκατομμύρια λογαριασμούς παγκοσμίως μόνο τους πρώτους τρεις μήνες του 2023, επειδή υποπτεύονταν ότι ανήκαν σε άτομα κάτω των 13 ετών. Η Ιρλανδική Αρχή Προστασίας Δεδομένων έχει δικαιοδοσία να ενεργεί για λογαριασμό της ΕΕ, επειδή η κύρια έδρα της TikTok στην Ευρώπη είναι στην Ιρλανδία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που επιβάλλεται πρόστιμο στο TikTok για την επεξεργασία δεδομένων ανηλίκων: στο κοινωνικό δίκτυο επιβλήθηκε πρόστιμο 5,7 εκατομμυρίων δολαρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2019 ή 750.000 ευρώ στην Ολλανδία το 2021 και 12,7 εκατομμυρίων λιρών στο Ηνωμένο Βασίλειο τον περασμένο Απρίλιο για συγκρίσιμα γεγονότα.

Τακτικά, τα κοινωνικά δίκτυα κατηγορούνται ότι έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις σε νεότερους χρήστες, για παράδειγμα με την υπερβολική έκθεσή τους στη φαινομενικά ιδανική ζωή άλλων ανθρώπων ή σε ακατάλληλες διαφημίσεις.

Η κύρωση της Παρασκευής έρχεται σε ένα πλαίσιο ενίσχυσης των ελέγχων και των νομικών διαδικασιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες, εναντίον τεχνολογικών κολοσσών, από το TikTok έως την GAFA (Google, Amazon, Facebook και Apple).

Τον Μάιο, η Meta έλαβε πρόστιμο ρεκόρ ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ από την ιρλανδική ρυθμιστική αρχή για παραβίαση των ευρωπαϊκών κανόνων προστασίας δεδομένων με το κοινωνικό της δίκτυο Facebook. Αντιμέτωπη με τη δυσπιστία από τις δημόσιες αρχές, η TikTok ανακοίνωσε επίσης στις αρχές Σεπτεμβρίου ότι άρχισε να φιλοξενεί τα δεδομένα των Ευρωπαίων χρηστών της στην Ιρλανδία, προκειμένου να κατευνάσει τους φόβους σχετικά με τους Κινέζους μετόχους της.

Με πληροφορίες από lefigaro.fr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags