Facebook Pixel Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης: Απογοητευμένοι οι εργαζόμενοι του TikTok στις ΗΠΑ! Συνθήκες… Big Brother στα γραφεία
Life
| 2023-09-19 10:45:00

Απογοητευμένοι οι εργαζόμενοι του TikTok στις ΗΠΑ! Συνθήκες… Big Brother στα γραφεία

του Γεωπόλδου
Απογοητευμένοι οι εργαζόμενοι του TikTok στις ΗΠΑ! Συνθήκες… Big Brother στα γραφεία

Αποκαλυπτικό δημοσίευμα στους «New York Times» για τις συνθήκες εργασίας στο δημοφιλές Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης, το οποίο ανήκει στην κινεζική εταιρεία ByteDance

Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης: Οι εργαζόμενοι του TikTok στις Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν απογοήτευση και απογοήτευση αυτή την εβδομάδα αφού η εταιρεία εισήγαγε ένα εργαλείο για την παρακολούθηση της παρουσίας στο γραφείο και απείλησε με πειθαρχικά μέτρα για μη συμμόρφωση με τις νέες προσωπικές εντολές, σε μια ασυνήθιστη προσπάθεια να επαναφέρει τους εργαζομένους στο γραφείο με προσαρμοσμένη τεχνολογία συλλογής δεδομένων.

Οι εργαζόμενοι στο TikTok, το οποίο ανήκει στην κινεζική εταιρεία ByteDance, έλαβαν ειδοποιήσεις αυτή την εβδομάδα σχετικά με το νέο εργαλείο, μια εφαρμογή που ονομάζεται MyRTO. Η εφαρμογή, η οποία είναι ενσωματωμένη στο εσωτερικό λογισμικό της εταιρείας, παρακολουθεί τα χτυπήματα του σήματος και ζητά από τους υπαλλήλους να εξηγήσουν τις «αποκλίσεις» - απουσίες τις ημέρες που προορίζονται να είναι στο γραφείο - σύμφωνα με e-mail και στιγμιότυπα οθόνης που κοινοποιήθηκαν στους New York Times.

Ένας πίνακας ελέγχου με τα δεδομένα είναι ορατός στους υπαλλήλους, τους προϊσταμένους τους και τα μέλη του προσωπικού του ανθρώπινου δυναμικού.

Το TikTok απαιτεί από πολλούς από τους περίπου 7.000 υπαλλήλους της στις ΗΠΑ να εργάζονται στα γραφεία τρεις φορές την εβδομάδα από τον Οκτώβριο. Ορισμένες ομάδες αναμένονται σε πέντε ημέρες την εβδομάδα. Οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν ότι «οποιαδήποτε σκόπιμη και συνεπής παράβλεψη μπορεί να οδηγήσει σε πειθαρχικά μέτρα» και θα μπορούσε να έχει «επίπτωση στις αξιολογήσεις απόδοσης».

Οι εργαζόμενοι του TikTok έχουν αιφνιδιαστεί από τον πειθαρχικό τόνο των μηνυμάτων και την εμφάνιση του ταμπλό MyRTO, το οποίο υπενθυμίζει ότι η εταιρεία παρακολουθεί καθημερινά το πού βρίσκονται, σύμφωνα με συνεντεύξεις με πολλούς υπαλλήλους, οι οποίοι μιλούσαν μόνο ανώνυμα.

Ένας από τους υπαλλήλους, ο οποίος είπε ότι κάποια προσωπική εργασία ήταν σημαντική, πρόσθεσε ότι η εφαρμογή και οι απειλές τιμωρίας ήταν περιττές και ότι οι συνάδελφοι φοβούνται τώρα τις συνέπειες της μη συμμόρφωσης.

Ο κ. Zach Dunn, ειδικός στην υβριδική εργασία και ιδρυτής της εταιρείας διαχείρισης υβριδικών Robin, είπε ότι ήταν «υπερβολικά σπάνιο» οι εταιρείες να παρακολουθούν τόσο προσεκτικά τα κτύπημα του σήματος και να απειλούν με πειθαρχικά μέτρα για την παρουσία τους.

"Έχουμε δει ανθρώπους να λένε, "Αυτό θα θεωρηθεί ως μέρος της συνολικής αξιολόγησης της απόδοσής σας", είπε. "Αυτό είναι διαφορετικό από το να λες, "Αν δεν το κάνεις αυτό, θα πειθαρχευτείς".

Η κ. Jodi Seth, εκπρόσωπος του TikTok, είπε ότι το εργαλείο είχε σκοπό να βοηθήσει στη διαμόρφωση των προσδοκιών για τη συμμετοχή στο γραφείο.

«Ο απώτερος στόχος του MyRTO είναι να παρέχει μεγαλύτερη σαφήνεια και πλαίσιο τόσο στους υπαλλήλους όσο και στους ηγέτες σχετικά με τις προσδοκίες RTO και τα χρονοδιαγράμματα εντός του γραφείου και να συμβάλει στην ενίσχυση της πιο διαφανούς επικοινωνίας», είπε η κ. Seth.

Περισσότερα από τρία χρόνια μετά το έπος του σχεδιασμού επιστροφής στο γραφείο, πολλές εταιρείες έχουν εγκατασταθεί σε υβριδικές λειτουργίες εργασίας. Λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο των εργάσιμων ημερών που εκτελούνται από Αμερικανούς εργαζομένους γίνονται από το σπίτι, σύμφωνα με έρευνα από το Στάνφορντ, και τα γραφεία σε όλη τη χώρα παραμένουν κάτω από το 50% της πληρότητάς τους πριν από την πανδημία, σύμφωνα με την Kastle, μια εταιρεία ασφάλειας στο χώρο εργασίας.

Ακόμη και το Zoom καλεί τους υπαλλήλους πίσω στο γραφείο καθώς τελειώνει η εποχή της απομακρυσμένης εργασίας

Η Amazon παρακολουθεί το προσωπικό των ΗΠΑ, στέλνει προειδοποίηση σε όσους δεν εργάζονται στο γραφείο 3 φορές την εβδομάδα

Πολλές εταιρείες τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των Zoom και Meta, ζήτησαν από τους υπαλλήλους να αρχίσουν να αναφέρουν στο γραφείο αυτό το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Ορισμένες από αυτές τις πολιτικές προκάλεσαν απώθηση, συμπεριλαμβανομένης της Amazon, όπου οι εταιρικοί υπάλληλοι οργάνωσαν μια απεργία τον Μάιο.

Ορισμένες εταιρείες εντείνουν τις προσπάθειές τους για επιβολή, υποδεικνύοντας ότι θα παρακολουθούν τα κτύπημα του σήματος για να διασφαλίσουν ότι οι εργαζόμενοι εμφανίζονται πραγματικά. Η Google, η οποία ζήτησε από τους περισσότερους από τους υπαλλήλους της να βρίσκονται στο γραφείο τρεις ημέρες την εβδομάδα, θα χρησιμοποιήσει σάρωση σήματος για να εντοπίσει παρατεταμένες απουσίες από το γραφείο, οι οποίες θα μπορούσαν να ενσωματωθούν σε συνομιλίες ελέγχου απόδοσης.

Ωστόσο, λίγες εταιρείες έχουν δημιουργήσει προσαρμοσμένα εργαλεία και πίνακες εργαλείων με καθημερινά αρχεία καταγραφής αυτών των δεδομένων για τους υπαλλήλους και τους διευθυντές τους.

Η TikTok έχει υπαλλήλους σε πόλεις των ΗΠΑ, όπως στο Λος Άντζελες, την Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη. Η εταιρεία αναπτύχθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά έχει δυσκολευτεί να βάλει το μακρινό εργατικό δυναμικό της στα γραφεία της.

Σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς τους υπαλλήλους που παρουσίασαν το MyRTO, το TikTok περιέγραψε τους στόχους του για την εργασία εντός γραφείου και είπε ότι «παρέχουμε τώρα την επόμενη σειρά εργαλείων και πληροφοριών τόσο για τους υπαλλήλους όσο και για τους ηγέτες για να κατανέμουν καλύτερα τον χρόνο που αφιερώνουν στο γραφείο βελτιστοποιώντας τη συνεργασία ".

Τον Αύγουστο, η εταιρεία είπε στους υπαλλήλους της Νέας Υόρκης ότι ένα μεσημεριανό επίδομα θα συνδεόταν με μια εφαρμογή που απαιτούσε check-in από το γραφείο για πρόσβαση στα κεφάλαια, σύμφωνα με δύο από τους εργαζόμενους που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας. Οι υπάλληλοι είπαν ότι η εφαρμογή ήταν ένας άλλος τρόπος για να ελέγξετε την τοποθεσία τους.

Ο κ. Dunn είπε ότι η στάση του TikTok απέναντι στην προσωπική εργασία μπορεί να επηρεαστεί από την ηγεσία της TikTok και της ByteDance στο εξωτερικό. Ανέφερε στοιχεία από την εταιρεία του που δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού έχουν σε μεγάλο βαθμό επανεκκινήσει τις μετακινήσεις τους πριν από την πανδημία.

«Για τις εταιρείες, ειδικά εκεί όπου έχουν ηγετική έδρα σε αυτήν την περιοχή, πιθανότατα δεν βλέπουν ποια είναι η μεγάλη υπόθεση επειδή το κάνουν αυτό για πολύ περισσότερο από ένα χρόνο», είπε ο κ. Dunn. «Η προσδοκία είναι το γραφείο».

Geopoldos Opinion: Τις προηγούμενες ημέρες έγινε γνωστό, ότι TikTok επεκτάθηκε και επίσημα στο ηλεκτρονικό εμπόριο στις ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να μεταφράσει σε πωλήσεις την τεράστια απήχηση που έχει στους νεαρούς καταναλωτές. Ως γνωστόν όμως οι ΗΠΑ θεωρούν την Κίνα ως τον μεγαλύτερο εχθρό τους και τον τελευταίο χρόνο έχουν γίνει βήματα δαιμονοποίησης της κινεζικής διαδικτυακής, κοινωνικής πλατφόρμας, με τις αμερικανικές αρχές να εγείρουν θέματα ασφαλείας, ισχυριζόμενες, ότι το Πεκίνο έχοντας πρόσβαση σε συσκευές 150 εκατ.Αμερικανών μπορεί να τους κατασκοπεύει και να τους χειραγωγεί.

 Τον Δεκέμβριο του 2022 οι ΗΠΑ έλαβαν δραστικά μέτρα προκειμένου να προστατευτούν ηλεκτρονικές συσκευές που ανήκουν στην κυβέρνηση, από τυχόν παρακολουθήσεις από την Κίνα, απαγορεύοντας τη χρήση της δημοφιλούς εφαρμογής του μέσου κοινωνικής δικτύωσης TikTok στις συγκεκριμένες συσκευές.

Τον Μάρτιο του 2023, Αμερικανοί βουλευτές επιτάχυναν τις διαδικασίες για το νομοσχέδιο που σχετίζεται με το TikTok και τα θέματα εθνικής ασφαλείας, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση της Κίνας είχε πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών της εφαρμογής σύντομων βίντεο.

Τον Μάιο του 2023, η Μοντάνα έγινε η πρώτη Πολιτεία των ΗΠΑ που απαγόρευσε πλήρως τη χρήση του TikTok, ενώ το ομοσπονδιακό Κογκρέσο εξετάζει σχέδιο νόμου για την απαγόρευση της δημοφιλούς εφαρμογής σε όλη την επικράτεια.  Οπότε το δημοσίευμα των NYT για τις συνθήκες εργασίας στο TikTok αποτελεί σίγουρα ένα πολύ δυνατό χαρτί για τις αμερικανικές αρχές προς αυτήν την κατεύθυνση.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα, ότι διοικείται από απολυταρχικό καθεστώς. Τα απολυταρχικά καθεστώτα κατασκοπεύουν τους πολίτες τους, δημιουργώντας οργουελικές συνθήκες τύπου Big Brother, τις οποίες όπως φαίνεται ακολουθεί το TikTok μέσα σε αμερικανικό έδαφος. Οπότε πλέον οι Αμερικανοί, οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονται ως υπερασπιστές της δημοκρατίας και της ελευθερίας, έχουν ένα ακόμα επιχείρημα για να κλείσουν οριστικά το κινεζικό ΜΚΔ εντός της επικράτειάς τους.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags