Αυτό, σύμφωνα τον Κωνσταντίνο Κούτσικα, διαιτολόγο-διατροφολόγο Msc, σημαίνει ότι οι χορτοφάγοι βασίζονται κυρίως στις πηγές του α-λινολενικού οξέος για την παραγωγή των καλών λιπαρών που οι υπόλοιποι λαμβάνουν από τα ψάρια. Θα πρέπει ωστόσο να επισημανθεί ότι η διαδικασία μετατροπής του α-λινολενικού οξέος σε EPA και DHA ανέρχεται μόλις στο 5% και μειώνεται όσο μεγαλώνει η ηλικία του ανθρώπου. Έχει φανεί μάλιστα, ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα EPA και DHA είναι πιο αναγκαία και ευεργετικά για την υγεία, από το φυτικό α-λινολενικό οξύ (ALA).
Περιεκτικότητα φυτικών τροφών σε α-λινολενικό οξύ (ΑLA) σε mg
Λιναρόσπορος: 1 κουταλάκι του γλυκού 570mg
Μπρόκολο (μαγειρεμένο): 1 φλιτζάνι 190mg
Λάχανο (μαγειρεμένο): 1 φλιτζάνι 165mg
Αβοκάντο: 1 φλιτζάνι 166mg
Χόρτα Collards (μαγειρεμένα): 1 φλιτζάνι 180mg
Γάλα σόγιας: 1 φλιτζάνι 210mg
Λαχανίδα (μαγειρεμένη): φλιτζάνι 150mg
Καρποί Σόγιας (μαγειρεμένοι): ½ φλιτζάνι 320mg
Τόφου: ½ φλιτζάνι 400mg
Καρύδια: ¼ φλιτζάνι 2.270mg
Όπως αναφέρει ο κ. Κούτσικας, οι χορτοφάγοι καλό είναι να μην βασίζονται μόνο στην κατανάλωση του φυτικού α-λινολενικού οξέος, αλλά να αναζητούν άμεσες πηγές EPA και DHA. Μια από τις λίγες άμεσες φυτικές πηγές EPA, και ιδιαίτερα DHA, είναι η μικροάλγη (φύκια). Διατροφικά συμπληρώματ μικροάλγης, που κυκλοφορούν στο εμπόριο, περιέχουν EPA και DHA, και μπορούν να καταναλωθούν από χορτοφάγους.
Πώς ωφελούν τα ω-3 λιπαρά οξέα
Μειώνουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων.
Ελαττώνουν την αυξημένη αρτηριακή πίεση.
Προστατεύουν από τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Ωφελούν σε καταστάσεις όπως η κατάθλιψη, η νόσος Alzheimer, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η σκλήρυνση κατά πλάκας.
Ενισχύουν την ικανότητα μάθησης, συγκέντρωσης και μνήμης.
Συνιστώμενη ποσότητα πρόσληψης σε φυτικά ω-3 λιπαρά οξέα
Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη α-λινολενικού οξέος (ALA) είναι 1.6 γρ. για τους ενήλικες άντρες και 1.1 γρ. για τις ενήλικες γυναίκες, ενώ για τα EPA και DHA η συνιστώμενη πρόσληψη κυμαίνεται από 500mg-1800 mg.
Οι μη χορτοφάγοι με κατανάλωση 90 γρ. ψαριών, κυρίως λιπαρών όπως σαρδέλας ή σκουμπριού, 2 φορές εβδομαδιαίως, λαμβάνουν 500 mg EPA και DHA.
Tip – Αν χρησιμοποιείτε λιναρόσπορους, μην τους καταναλώνετε ολόκληρους και άσπαστους, γιατί έχουν σκληρό κέλυφος και ο οργανισμός δυσκολεύεται να τους αφομοιώσει. Καλό θα ήταν να τους μουλιάσετε απoβραδίς, για να μαλακώσει το περίβλημά τους και να τους καταναλώσετε την άλλη ημέρα, είτε μέσα στα δημητριακά πρωινού ή στις σαλάτες σας, ή μέσα σε κάποια σούπα ή βραστά λαχανικά. Μπορείτε επίσης να αλέσετε το λιναρόσπορο σε κάποιο μπλέντερ και να τον χρησιμοποιήσετε αλεσμένο στις σαλάτες ή στα φαγητά σας.
Αποφύγετε τα trans-λιπαρά, που εμποδίζουν τη σύνθεση των ω-3 λιπαρών οξέων EPA και DHA. Είναι λιπαρά που παράγονται κατά τη βιομηχανική επεξεργασία των τροφών και περιέχονται συχνά στα έτοιμα κέικ, στα γλυκίσματα και στα αρτοσκευάσματα.
ΠΗΓΗ: icookgreek.com