Facebook Pixel Εύκολες Συνταγές όπως Μπιφτέκι λαχανικών με λίγες Θερμίδες
| 2023-03-11 04:33:00

Πέντε εύκολες νηστίσιμες συνταγές με λίγες θερμίδες από διατροφολόγο

Sportdog Team
Πέντε εύκολες νηστίσιμες συνταγές με λίγες θερμίδες από διατροφολόγο

Νηστεία: Τα οφέλη και οι κίνδυνοι

στη Σαρακοστή και πολλοί απο εμάς, κάνουν νηστεία, απέχοντας από τρόφιμα ζωικής προέλευσης, αυξάνοντας παράλληλα την κατανάλωση νηστίσιμων θαλασσινών, οσπρίων, ξηρών καρπών, φρούτων και λαχανικών. Αν και η περίοδος αυτή αποτελεί μία ευκαιρία για αποτοξίνωση, κρύβει ωστόσο διατροφικές παγίδες, που μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Νηστεία: Τι κινδύνους κρύβει;

«Στη νηστίσιμη, όπως και στη χορτοφαγική διατροφή, απαραίτητη είναι η κατάλληλη επιλογή τροφίμων, για την κάλυψη των αναγκών του οργανισμού και ειδικότερα για την αποφυγή της ανεπάρκειας σε ασβέστιο, σίδηρο και πρωτεΐνη. Ειδικότερα, η απουσία της τελευταίας μπορεί να εντείνει την αίσθηση της πείνας και να οδηγήσει σε υπερφαγία», είπε στο star.gr η Ηλιαλένα Λυσικάτου, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος.

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΣΤΟ STAR.GR

Η Ηλιαλένα Λυσικάτου Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc

Όπως πρόσθεσε, ο σωστός συνδυασμός των τροφίμων μπορεί να μετατρέψει την πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης, σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, σαν του κρέατος, δημιουργώντας παράλληλα στον οργανισμό κορεσμό.

Η κάλυψη των αναγκών του οργανισμού σε πρωτεΐνη κατά τη διάρκεια της νηστείας είναι σημαντική, καθώς μειώνει το αίσθημα της πείνας.

Ο σωστός συνδυασμός των οσπρίων είναι:

  • Όσπρια + δημητριακά (π.χ. φακόρυζο, ρεβιθοκεφτέδες με βρώμη)
  • Όσπρια + ξηρούς καρπούς (π.χ. φαλάφελ με σως ταχινιού, μαυρομάτικα με ηλιόσπορο)

«Η αύξηση της απορρόφησης του σιδηρού μπορεί να επιτευχθεί, συνδυάζοντας τα όσπρια με βιταμίνη C, όπως λεμόνι ή πιπεριά», πρόσθεσε.

5 συνταγές για healthy junk food από διατροφολόγο

Τι προσφέρει η νηστεία στον οργανισμό μας

Αναφερόμενη στα πολλά οφέλη της νηστείας για τον οργανισμό, η κ. Λυσικάτου τόνισε ότι η αποχή από τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων και την αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών.

«Κατά τη διάρκεια της νηστείας αυξάνεται επίσης, η πρόσληψη των ω-3 λιπαρών οξέων και αντιοξειδωτικών, λόγω της κατανάλωσης θαλασσινών, ξηρών καρπών, λιναρόσπορου, ταχινιού, αβοκάντο και φρούτων. Ακόμη, αυξάνεται η πρόσληψη βιταμινών του συμπλέγματος Β, φυλλικού οξέος και μετάλλων από την κατανάλωση θαλασσινών και οσπρίων», είπε.

7 light snacks για το τσιμπολόγημα της καραντίνας!

Σύμφωνα με την ίδια, για την κάλυψη των αναγκών του οργανισμού είναι σημαντική η προετοιμασία και προγραμματισμός των γευμάτων και ο σωστός συνδυασμός των τροφίμων.

Μία ισορροπημένη νηστίσιμη διατροφή: 

  • Μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες του οργανισμού και να βελτιώσει την καρδιαγγειακή και νευρική λειτουργία. 
  • Φαίνεται να έχει προστατευτική δράση σε κάποιες μορφές καρκίνου.
  • Βελτιώνει το λιπιδαιμικό προφίλ του ατόμου. 
  • Βοηθάει στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους σώματος και στη μείωση του οξειδωτικού στρες.

Διατροφολόγος μας δίνει πέντε συνταγές για light βελουτέ σούπες

5 ιδέες για εύκολες και γρήγορες νηστίσιμες συνταγές, με τους κατάλληλους συνδυασμούς τροφίμων 

  • Μπιφτέκι μανιταριών με βρώμη (150kcal): Περιέχει μανιτάρια, κινόα, βρώμη, κρεμμύδι, ρίγανη, θυμάρι και σκόρδο.

«Τα μανιτάρια περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και είναι πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, χωρίς λίπος και χοληστερόλη. Η βρώμη είναι πλούσια σε φυτικές ίνες με αποτέλεσμα να δημιουργεί κορεσμό για περισσότερη ώρα», εξήγησε ο κ. Λυσικάτου.

Τα μανιτάρια αποτελούν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας (φωτογραφία unsplash.com)
  • Αραβική πίτα ολικής αλέσεως με φαλάφελ, σως ταχινιού και λαχανικά (593kcal)

«Ο συνδυασμός οσπρίων και ταχινιού δίνει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ενώ οι σύνθετοι υδατάνθρακες θα μας χορτάσουν για περισσότερη ώρα. Τα λαχανικά δίνουν βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που μειώνουν το οξειδωτικό στρες».

Τα φαλάφελ, ή αλλιώς ρεβιθοκεφτέδες δημιουργούν αίσθηση κορεσμού στον οργανισμό μας (φωτογραφία unsplash.com)
  • Σαλάτα με κινόα, αρακά, αβοκάντο, ηλιόσπορο και λαχανικά (570kcal)

«Αυτός ο συνδυασμός δίνει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ισάξια του κρέατος, καθώς προσλαμβάνουμε πρωτεΐνη από το αβοκάντο, τον αρακά, τον ηλιόσπορο και την κινόα. Η τελευταία περιέχει το απαραίτητο αμινοξύ λυσίνη για τον οργανισμό και είναι πλούσια σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία σε σχέση με τα ζυμαρικά. Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε και φυτοστερόλες που μειώνουν τις φλεγμονές στον οργανισμό, ενώ είναι πλούσιο και σε κάλιο, που βοηθάει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης».

Πολλαπλά είναι τα ευεργετικά οφέλη της κινόα στον οργανισμό μας (φωτογραφία unsplash.com)
  • Μπιφτέκι λαχανικών με τυρί σόγιας (180kcal): περιέχει αρακά, πατάτα,  πιπεριά, γαλέτα, μπρόκολο, ντομάτα, καρότο και μελιτζάνα.

«Ο συνδυασμός αρακά και τυρί σόγιας δίνει την απαραίτητη πρωτεΐνη σε αυτό το γεύμα, καθώς το τυρί σόγιας έχει το απαραίτητο αμινοξύ λυσίνη, που συνήθως απουσιάζει στα τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Τα μπιφτέκια λαχανικών μπορούν να συνοδευτούν από κινόα ή κους- κους».

Νηστίσιμο μπιφτέκι λαχανικών(φωτογραφία unsplash.com)
  • Καλαμαράκια με κινόα και λαχανικά (440kcal)

«Τα νηστίσιμα θαλασσινά και ειδικότερα τα καλαμαράκια και οι γαρίδες, αποτελούν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β που βοηθούν στη χαλάρωση των μυών. Επιπλέον, μειώνουν τις φλεγμονές στον οργανισμό, καθώς έχουν αντιοξειδωτικά, ω-3 λιπαρά οξέα και περιέχουν 63% σελήνιο». 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags