Facebook Pixel «Μερικές φορές τρελαίνομαι και κάνω κακά σουτ»
Μπάσκετ
| 2013-02-20 19:11:00

«Μερικές φορές τρελαίνομαι και κάνω κακά σουτ»

«Μερικές φορές τρελαίνομαι και κάνω κακά σουτ»

Ο Ρόκο-Λένι Ούκιτς μιλά για την θέση που αγωνίζεται, για το τι πρέπει να βελτιώσει στο παιχνίδι του, για το πόσο μοιάζουν τα ελληνικά ντέρμπι με τα τούρκικα, αλλά και για τους φετινούς στόχους του Παναθηναϊκού.

Διαβάστε τις απαντήσεις του στις ερωτήσεις του αναγνωστικού κοινού της επίσημης ιστοσελίδας της Ευρωλίγκας:

-Γεια σου, Ρόκο. Έχεις μία σπουδαία καριέρα και τεράστια εμπειρία στην Ευρωλίγκα χάριν στις χρονιές που πέρασες με μεγάλες ομάδες της Ευρωλίγκας μέχρι τώρα. Πόσο διαφορετικά είναι να αγωνίζεσαι στον Παναθηναϊκό δίπλα σε παίκτες όπως ο Διαμαντίδης, που είναι αναμφιβόλως ο πιο ιδιοφυής παίκτης της διοργάνωσης; Και πως είναι να αγωνίζεσαι στο Ο.Α.Κ.Α. μπροστά σε χιλιάδες παθιασμένους οπαδούς όλη την ώρα, όπως το κοινό στην Τουρκία; Καλή τύχη στο υπόλοιπο του ΤΟΡ 16. (Ιχσάν Ακκαρπούζ - Κοτσαέλι, Τουρκία)
Το να αγωνίζομαι με τον Διαμαντίδη είναι υπέροχο! Είναι κάτι το διαφορετικό για εμένα, επειδή είναι η πρώτη φορά στην καριέρα μου που αγωνίζομαι με αυτόν τον κυρίαρχο παίκτη πάνω στη μπάλα, αλλά ο Δημήτρης είναι ένας αληθινός νικητής κι ένας σπουδαίος, σπουδαίος συμπαίκτης. Τα κάνει όλα ευκολότερα. Μπορώ μόνο να πω πως πρόκειται για μία εξαιρετική εμπειρία κι εύχομαι να κάνουμε πολλά σπουδαία πράγματα μαζί στο μέλλον. Το να αγωνίζομαι στο Ο.Α.Κ.Α. είναι καταπληκτικό, αλλά το ψιλοπερίμενα αυτό, επειδή, έχοντας αγωνιστεί πολλές φορές σαν αντίπαλος εκεί, είδα τι είναι ικανός ο κόσμος να κάνει. Αν το συγκρίνω με το κοινό στην Τουρκία, αυτοί εδώ οι τύποι αντιλαμβάνομαι το μπάσκετ κάπως καλύτερα, παρότι στην Τουρκία είχαμε σπουδαίο κόσμο, ιδίως σε αναμετρήσεις της Ευρωλίγκας, κι αληθινά ευχαριστώ όλα αυτά τα παιδιά που ήταν δίπλα μας, όταν αγωνιζόμουν στη Φενέρμπαχτσε.

-Ρόκο, σπουδαία εμφάνιση απέναντι στον Ολυμπιακό την περασμένη Κυριακή (10/2), που σας απέφερε το Κύπελλο Ελλάδος. Πώς αισθάνεσαι που ήσουν ο MVP; (Γιώργος Φράγκος - Ελλάδα)
Αισθάνομαι υπέροχα, επειδή κάθε ατομικό βραβείο είναι πάντα υπέροχο. Αλλά το πιο σημαντικό πράγμα είναι πάντα η ομάδα. Επομένως, η κατάκτηση του Κυπέλλου σημαίνει πάρα πολλά περισσότερα. Το να κερδίσω το βραβείο ήταν προϊόν της καλής εμφάνισής μας, της εμφάνισής μας ως ομάδα. Αν δεν είχαμε κερδίσει την αναμέτρηση, δε θα ήμουν ο MVP. Επομένως... προέχει η ομάδα!

-Γεια σου, Ρόκο. Συγχαρητήρια για την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος. Εύχομαι αυτό το τρόπαιο να αποτελέσει την απαρχή ώστε εσύ κι η ομάδα σου να αποδώσετε καλύτερο μπάσκετ μαζί. Ο Παναθηναϊκός τι σημαίνει για εσένα; (Αντώνης Πασίνης - Ελλάδα)
Πρώτα απ' όλα, ο Παναθηναϊκός είναι η ομάδα μου, επομένως σημαίνει τα πάντα για εμένα τη δεδομένη στιγμή. Γι' αυτόν αγωνίζομαι. Ανέκαθεν θαύμαζα όλη την ομάδα, επειδή υπήρξε τόσο επιτυχημένη στο παρελθόν, κι αυτός είναι ένας απ' τους κύριους λόγους που επέλεξα να αγωνιστώ εδώ. Σημαίνει ακόμη περισσότερα όταν φοράω τη φανέλα του Παναθηναϊκού κι απλώς εύχομαι να μπορέσω να εκπληρώσω όλες τις προσδοκίες που έχουν από εμένα και να αποδείξω πως ήταν η σωστή κίνηση να με υπογράψουν.

-Ρόκο, τι θυμάσαι ακόμα απ' την παρουσία στο Final Four με την Τάου το 2006; Πόσο σημαντική ήταν για την καριέρα σου; Καλή τύχη. (Αΐτον - Βιτόρια)
Ήταν μία θαυμάσια εμπειρία και δε θα την ξεχάσω ποτέ. Ήταν το πρώτο Final Four μου κι ήμουν 21 ετών κι η χρονιά μου ήταν γεμάτη σκαμπανεβάσματα. Είχα πολύ καλές, εξαιρετικές στιγμές κι είχα και τραγικές στιγμές κατά τη διάρκεια εκείνης της χρονιάς. Αλλά και μόνο η παρουσία στο Final Four της Πράγας, η αίσθηση του ανταγωνισμού, πόσο δύσκολο ήταν, ήταν απίστευτο. Το μόνο άσχημο είναι πως αυτό είναι το μοναδικό Final Four μου μέχρι τώρα. Επομένως, ανυπομονώ να ζήσω την εμπειρία ξανά. Όλα σχετικά με το Final Four κι εκείνη τη χρονιά με την Τάου ήταν υπέροχα για εμένα, παρότι εκείνη τη χρονική στιγμή δεν ήμουν χαρούμενος, επειδή ήμουν νεαρός και δεν καταλάβαινα κάποια πράγματα. Τώρα, όταν κοιτάω απ' αυτή την οπτική σκοπιά, ήταν υπέροχο.

-Γεια, Ρόκο. Είναι ωραίο να σε βλέπω να αποδίδεις καλά πάλια, έπειτα τον σοβαρό τραυματισμό σου πέρυσι. Θέλω να σε ρωτήσω για τους αντιπάλους σου. Ως οπαδός της Γαλατάσαραϊ, μπορώ να παραδεχτώ πως έκανες μεγάλες εμφανίσεις στους Τελικούς του 2011 στην τουρκική λίγκα με τη Φενέρμπαχτσε. Τώρα αποτελείς κομμάτι της αντιπαλότητας ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και στον Ολυμπιακό. Ποια είναι πιο έντονη και μπορείς να τις συγκρίνεις; (Ενγκίν Ντορούκ - Κωνσταντινούπολη)
Θα πω πως αμφότερες οι αντιπαλότητες είναι πολύ, πολύ μεγάλες. Πρέπει να παίξω σε ακόμη μερικά παιχνίδια ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και στον Ολυμπιακό, ιδίως στη σειρά των Τελικών, ώστε να μπορώ να πω ποια είναι η πιο έντονη και να τις συγκρίνω, επειδή αυτή ανάμεσα στη Γαλατάσαραϊ και στη Φενέρμπαχτσε είναι επίσης πολύ, πολύ σκληρή. Μέχρι τώρα μπορώ να πω με σιγουριά πως η αντιπαλότητα ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και στον Ολυμπιακό έχει μεγαλύτερη ιστορία, επειδή η ΓαλατάσαραΪ μόλις έγινε μεγάλη ομάδα στο μπάσκετ πριν από μερικά χρόνια. Αμφότερες οι ελληνικές ομάδες είναι μεγάλες επί πολλά χρόνια. Επομένως, αυτή η αντιπαλότητα ίσως να έχει μεγαλύτερη παράδοση. Η τουρκική αντιπαλότητα είναι επίσης μεγάλη κι εκείνοι οι Τελικοί το 2011 ήταν κάτι που θα θυμάμαι για όλη τη ζωή μου.

-Όταν ο Διαμαντίδης άρχισε την καριέρα του, η στατιστική του στα τρίποντα ήταν τραγική. Με ώρες δουλειάς, πέρα απ' την ομαδική προπόνηση, έφτασε στο 50%. Τι επιπλέον κάνεις ώστε να γίνεις Πρωταθλητής Ευρωλίγκας, τώρα που βρίσκεσαι σε μία ομάδα η οποία πραγματικά κερδίζει το τρόπαιο συχνά; (οπαδός του Παναθηναϊκού)
Απλώς κάνω ό,τι χρειάζεται η ομάδα. Το καλό με το παιχνίδι μου είναι πως είμαι ικανός να παίξω διαφορετικούς ρόλους. Δεν είναι απλώς ένας ρόλος που μπορώ να παίξω. Νομίζω πως αυτός είναι ο λόγος που έχω αγωνιστεί σε τόσες πολλές μεγάλες ομάδες. Σε κάθε ομάδα ήμουν έτοιμος να προσαρμοστώ, ανεξαρτήτως αν ήμουν η πρώτη ή η πέμπτη επιλογή στην ομάδα. Είμαι 28 ετών τώρα. Φυσικά και μπορείς πάντα να εξελιχθείς και να προσπαθήσεις να κάνεις καλύτερα κάποια πράγματα, αλλά είναι δύσκολο να πω σε ποιον τομέα χρειάζομαι να δουλέψω επιπλέον ώρες και να προσπαθήσω να βελτιωθώ. Γενινώς, όταν αποκτάς εμπειρία, ιδίως εμείς τα πόιντ γκαρντς, διαβάζεις καλύτερα το παιχνίδι κι αυτό σημαίνει πως γίνεσαι καλύτερος παίκτης. Αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι να βελτιωθώ από πλευράς φυσικής κατάστασης, επειδή όλα όσα κερδίζεις με την εμπειρία, αν διαθέτεις καλή φυσική κατάσταση, βοηθούν την καριέρα σου να μεγαλώσει και να εξελιχθείς.

-Γεια, Ρόκο. Σχεδιάζεις κάποια ημέρα να κλείσεις την καριέρα σου στη Σπλιτ; (Ιβάν - Κροατία)
Ναι! Σχεδιάζω να κλείσω την καριέρα μου στο Σπλιτ, οπωσδήποτε! Δε μπορώ να πω πότε θα είναι, θα το κρίνουν πολλά πράγματα. αλλά, είναι οπωσδήποτε στα σχέδιά μου, αν η ομάδα θα βρίσκεται τουλάχιστον σε κάποια αξιοπρεπή κατάσταση. Είναι κάτι που πραγματικά θέλω, να κλείσω την καριέρα μου στη Σπλιτ.

-Ρόκο, έχεις αγωνιστεί σε ομάδες της Ευρωλίγκας στην Ισπανία, στην Ιταλία, στην Τουρκία και τώρα στην Ελλάδα. Επίσης, στον Καναδά και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πόσο πολύ απολαμβάνεις να πηγαίνεις σε νέες χώρες να ζήσεις και να μάθεις την κουλτούρα τους; (Εμίλ Ροϊέρ - Γαλλία)
Είναι συναρπαστικό! Έχει θετικά κι αρνητικά, επειδή υποφέρεις σε κάποιους τομείς, καθώς δεν είναι εύκολο να προσαρμόζεσαι κάθε φορά σε ένα νέο περιβάλλον. Την ίδια στιγμή, γνωρίζεις τόσους πολλούς ανθρώπους και κάνεις τόσους πολλούς φίλους, αποκτάς εμπειρίες κι εμπλουτίζεις αρκετούς τομείς της ζωής σου. Επομένως, έχει καλά και κακά πράγματα, όπως να αλλάζεις χώρες κι ομάδες που αγωνίζεσαι. Δυστυχώς, δεν κατάγομαι από μία πλούσια χώρα, επομένως δε μπορώ να αγωνιστώ στην πατρίδα μου και να διατηρήσω τις αγωνιστικές φιλοδοξίες μου σε υψηλό επίπεδο.

-Γεια σου, Ρόκο. Ήταν καλή η χρονιά που σε είδαμε να αγωνίζεσαι στη Ρόμα! Θεωρείς πως είσαι κυρίως πόιντ γκαρντ ή σούτινγκ γκαρντ; Τι θα ήθελες να βελτιώσεις στο παιχνίδι σου; Καλά να περνάς στην Αθήνα! (Βαλέρια Μπονακόρσι - Ιταλία)
Είμαι οπωσδήποτε περισσότερο πόιντ γκαρντ απ' ό,τι σούτινγκ γκαρντ. Δεν είμαι καλό σούτινγκ γκαρντ. Είναι σίγουρο. Δεν είμαι το συνηθισμένο πόιντ γκαρντ, απ' την άλλη, όμως... Είμαι ένα πόιντ γκαρντ που, ας πούμε, έχει ένα περίεργο παιχνίδι, ανορθόδοξο παιχνίδι (γέλια)... Γνωρίζω πως σε αρκετούς κατά τη διάρκεια της καριέρας μου δεν τους άρεσε και τόσο το παιχνίδι μου κι έλεγαν πως δεν είμαι πόιντ γκαρντ, αλλά το πιο σημαντικό πράγμα μερικές φορές είναι όχι πως δείχνεις στο παρκέ, αλλά τι προσδίδεις στην ομάδα σου. Επομένως, νομίζω πως ανέκαθεν ήμουν καλός ως πόιντ γκαρντ και στο να παίρνω αποφάσεις, παρότι μερικές φορές τρελαίνομαι και κάνω μερικά κακά σουτ ή ό,τι να 'ναι. Δε θεωρώ πως είμαι σούτινγκ γκαρντ. Τι θα ήθελα να βελτιώσω στο παιχνίδι μου; Τα πάντα! Θα ήθελα να γίνω κάτι σαν τον απόλυτο παίκτη!


 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags