Facebook Pixel H ευρωπαϊκή χρονιά είναι απόλυτα πετυχημένη
Μπάσκετ
| 2015-04-10 21:50:00

H ευρωπαϊκή χρονιά είναι απόλυτα πετυχημένη

H ευρωπαϊκή χρονιά είναι απόλυτα πετυχημένη

Ο Αρης Λαούδης γράφει για την πρόκριση του Παναθηναϊκού στις 8 καλύτερες ομάδες της Ευρωλίγκας, κάνει ένα πρόωρο απολογισμό για την ευρωπαϊκή χρονιά και αναλύει τις πιθανότητες των «πράσινων» απέναντι στην ΤΣΣΚΑ του Ιτούδη.

Αν οι εκτός έδρας ήττες της φετινής περιόδου ήταν πάντα τόσο «γλυκές» για τον Παναθηναϊκό, μέχρι και κούπα θα μπορούσε να ονειρεύεται...

Η (κακή) φετινή συνήθεια να αυτοκτονεί στα φινάλε των παιχνιδιών δεν τον εγκατέλειψε και στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης στη «Χάλα Πιονίρ». Οι «πράσινοι» έκαναν την υπέρβαση στη φετινή Ευρωλίγκα με... παρέμβαση Μακάμπι που έκανε το καθήκον της στο Βερολίνο κι άφησε εκτός την Αλμπα που εδώ που τα λέμε άξιζε την πρόκριση όσο την άξιζε και ο Παναθηναϊκός.

Και στην περίπτωση της τελευταίας αγωνιστικής υπάρχουν οι γνωστές δύο όψεις του νομίσματος για να διαβάσεις την κατάσταση. Από τη μία, ο Παναθηναϊκός πήρε την πρόκριση στις «8» καλύτερες ομάδες της Ευρώπης κι αυτό αποτελεί σημαντικότατη επιτυχία, αν αναλογιστεί κανείς τη μείωση του μπάτζετ και το γεγονός ότι ο πήχης κατέβηκε αισθητά το περασμένο καλοκαίρι.

Για να ακριβολογούμε, μέχρι αυτή την στιγμή ο φετινός Παναθηναϊκός είναι απόλυτα επιτυχημένος, έχοντας μια πρόκριση στους «8» κι ένα Κύπελλο Ελλάδας στο ενεργητικό του. Ο χαρακτηρισμός «επιτυχημένος στην Ευρώπη» δεν θα αλλάξει, ακόμη κι αν οι «πράσινοι» ηττηθούν με «κάτω τα χέρια» από την ΤΣΣΚΑ, με την προϋπόθεση πάντα πως δεν μιλάμε με τα «θέλω» του οπαδού που θέλει να πιστεύει ότι η ομάδα του είναι πάντα ικανή να διεκδικεί την Ευρωλίγκα, αλλά με τον ρεαλισμό που διέπει τον απλό φίλαθλο που αντιλαμβάνεται πώς άλλο το «θέλω» κι άλλο το «μπορώ».

Από την άλλη πλευρά (του νομίσματος...) ο Παναθηναϊκός είναι στην επόμενη φάση της διοργάνωσης και είναι ίσως η μοναδική ομάδα που τα κατάφερε χωρίς να πετύχει μια σημαντική εκτός έδρας νίκη. Ακόμη και σ' αυτό το ματς, με τον αδιάφορο βαθμολογικά Ερυθρό Αστέρα, οι «πράσινοι» τα έκαναν θάλασσα στο φινάλε, απώλεσαν για πολλοστή φορά μια διαφορά 7-8 πόντων, επιβεβαιώνοντας όλα όσα έχουμε ξαναπεί για τον χαρακτήρα στα δύσκολα. Και μην αρχίσουμε πάλι τα ποιος ανταποκρίνεται, ποιος όχι και τι δεν πάει καλά, γιατί απλούστατα τα έχουμε πει δεκάδες φορές και τα... κουκιά είναι μετρημένα.

Αν λοιπόν τα συν και τα πλην τα βάλουμε σε μια ζυγαριά το βέβαιο είναι πως τα συν είναι σαφώς περισσότερα, όπως περισσότερα είναι για το ελληνικό μπάσκετ που για 5η σερί χρονιά εκπροσωπείται με δύο ομάδες στην τελική 8άδα της Ευρωλίγκας. Από μόνο του αποτελεί τεράστια επιτυχία το γεγονός ότι Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός είναι μέσα στην ελίτ, παρά τις δραστικές μειώσεις των μπάτζετ σε συνάρτηση μάλιστα με την αύξηση σε Τουρκία, Ισπανία και Ρωσία.

Πλέον, ο Παναθηναϊκός πάει στη Μόσχα για να συναντήσει ξανά την ΤΣΣΚΑ και για πρώτη φορά τον Δημήτρη Ιτούδη ως αντίπαλος. Στο ερώτημα «μπορεί;» η απάντηση είναι απλή: Με την εικόνα που παρουσιάζει στα εκτός έδρας παιχνίδια δεν μπορεί, με την εικόνα που παρουσίασε σε αρκετά εντός έδρας ματς (π.χ. Μακάμπι, Ρεάλ) θα μπορούσε να παίξει μιας μορφής κλεφτοπόλεμο με την πληρέστερη ομάδα στην Ευρώπη. Οι Ρώσοι είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί της σειράς, δύσκολα μπορεί κάποιος να τους νικήσει τρεις φορές, επομένως βάσει της εικόνας των δύο ομάδων στη διοργάνωση οι πιθανότητες είναι εξαιρετικά περιορισμένες.

Υ.Γ.: Νίκησε και ο Ομπράντοβιτς τον Ιβκοβιτς και χάσαμε κι αυτούς που περίμεναν με τα δάχτυλα πάνω από το πληκτρολόγιο για να γράψουν για τον «κουμπάρο που το 'δωσε» και τα «φιλαράκια που τα κανονίζουν μεταξύ τους».

Πηγή: gazzetta.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags