Την άποψη ότι ο Γιάννης Μπουρούσης στο εξής θα παίζει ...ξύλο στα παιχνίδια του Παναθηναϊκού και θα πίνει σαν τον ...Δράκουλα το αίμα στους αντιπάλους, εξέφρασε μέσω του SportDog ο Μιχάλης Λεάνης.

Ο καλός δημοσιογράφος, γνωστός για την αγάπη που έχει στο μπάσκετ, μίλησε ακόμα για την παρουσία του Γκιστ που αλλάζει τα δεδομένα στο παιχνίδι του "τριφυλλιού", για τον ανεβασμένο Καλάθη, τον σταθερό Σίνγκλεντον, αλλά και τους Τζέιμς-Φελντέιν.

Αναφέρθηκε στο ...άλλο μπάσκετ που παίζει πια ο Παναθηναϊκός, αλλά και στην αποψινή αναμέτρηση του Ολυμπιακού με τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Κύριε Λεάνη, πώς είδατε το χθεσινό παιχνίδι τού Παναθηναϊκού εναντίον της Μπασκόνια;

ίδα έναν εξαιρετικό Παναθηναϊκό χθες, έναν Παναθηναϊκό που επιτέλους απέδειξε (γιατί αυτό ήταν ένα θέμα που είχε ανακινηθεί στη διάρκεια της σεζόν) ότι μπορεί να παίξει άλλο μπάσκετ. Όσοι επιμέναμε σε αυτή τη θέση, δικαιωνόμαστε. Προϋπόθεση για να συμβεί αυτό, ήταν η επιστροφή Γκιστ στην ομάδα, για να έχει έναν ακόμα παίκτη στο πάνω και στο κάτω μέρος του παρκέ. Γεγονός που βοηθάει για να μπούνε κι άλλες παράμετροι στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού, όπως είναι ο Καλάθης. Και στο δημιουργικό και στο αμυντικό κομμάτι, με αυτοπεποίθηση. Ο Παναθηναϊκός χθες με άμυνα 2-1-2, που ταίριαζε απόλυτα στην αντίπαλη ομάδα, σέταρε στο ματς και πήρε αυτό που ήθελε. Ο Παναθηναϊκός πήρε πολλά πράγματα από την άμυνά του και κράτησε τη Μπασκόνια στους 63 πόντους, που είναι η δεύτερη χειρότερη επίδοσή της στη διοργάνωση. Μου έκανε εντύπωση η μεθοδικότητα που υπήρχε στην επίθεσή του. Το τρελοκομείο έπρεπε να τελειώσει και έχει τελειώσει. Υπάρχει πλέον πλουραλισμός στην επίθεση, επιμηκύνεται ο χρόνος της επίθεσης, γίνονται καλύτερες επιλογές. Έχει βάλει μέθοδο στο παιχνίδι του ο Παναθηναϊκός, έχει καλή κυκλοφορία στην επίθεση. Δεν χανόταν αυτό το ματς, όταν έχεις τόσο χαμηλά το σκορ του αντιπάλου".

Τρομάξαμε λίγο, όμως, με τις ενέργειες του Φελντέιν στο τέλος...

"Ο Φελντέιν στα δύσκολα δοκιμάζεται. Από την άλλη πλευρά το ζητούμενο για τον Παναθηναϊκό είναι η διάρκεια. Κάτι στο οποίο θα λειτουργήσει, θα εξασκηθεί. Τη διάρκεια θα την αποκτήσει ο Παναθηναϊκός όταν θα έχει για περισσότερη διάρκεια στο παρκέ τον Γκιστ".

Πώς είδατε τον Γκιστ και τον Σίνγκλεντον χθες;

"Ο Γκιστ ζήτησε αλλαγή από μόνος του, κάτι που δείχνει ότι δεν έχει ακόμα ανάσες, αναπνοές. Ο Σίνγκλεντον είναι ο πιο σταθερός παίκτης του Παναθηναϊκού, εξαιρετικό χαρτί, αλλά δεν μπορεί να παίζει για 40 λεπτά. Και όταν θα πάει ο Παναθηναϊκός στα ματς που είναι νοκ άουτ, που είναι πιο κοντά το ένα με το άλλο, πρέπει να υπάρχει ένας καλύτερος επιμερισμός χρόνου. Για να αποκτήσει και ο Παναθηναϊκός διάρκεια".

Ένα σχόλιο για τους Καλάθη-Τζέιμς;

"Ο Καλάθης επιστρέφει. Η συνεργασία του με τον Γκιστ τον κάνει πάλι χρήσιμο, του δίνει δόσεις αυτοπεποίθησης για να λειτουργήσει στην επίθεση και τον κάνει περισσότερο σκληρό στην άμυνα. Για τον Τζέιμς απλώς να θυμίσω πώς εκδήλωνε επιθέσεις μέχρι πρόσφατα και πώς το έκανε χθες, για παράδειγμα. Έχει καταλάβει ότι θα πρέπει να ενταχθεί σε ένα σχέδιο που υπάρχει. Τώρα υπάρχει πλουραλισμός στην επίθεση και δεν κρίνεται αναγκαίο να βρίσκεται στο προσκήνιο μόνιμα ο Τζέιμς. Οι επιθέσεις του λίγο καιρό πριν ήταν να βγει από τα σκριν και να σουτάρει για τρίποντο. Τώρα κάνει κι άλλα, ψάχνει και για άλλες επιλογές. Υπήρχε μεθοδικότητα επιθετικά στον Παναθηναϊκό και μεγαλύτερη σοβαρότητα".

Πώς είδατε την παρουσία του Μπουρούση;

"Από εδώ και πέρα ο Μπουρούσης θα είναι για τις ειδικές αποστολές. Δεν ήταν τυχαία η δήλωσή του χθες. Θα μπαίνει όταν η μπάλα πρέπει να πάει στο ζωγραφιστό, όταν θα πρέπει να φάει ξύλο και να πιεί το αίμα των αντιπάλων σαν τον Δράκουλα. Κάτι ανάλογο με αυτό που γίνεται με την αλλαγή δύο φουνταριστών στο πόλο, για να πέσει ξύλο και να ανοίξει η περιφέρεια. Είναι κομμάτι που έχει να κάνει με τον επιμερισμό στις επιθέσεις του Παναθηναϊκού, το πώς θα αξιοποιηθεί στη συνέχεια ο Μπουρούσης. Προηγουμένως δεν ήταν διακριτό, τώρα το βλέπουμε".

Αποφύγαμε τον ελληνικό εμφύλιο, ποια είναι η άποψή σας;

"Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί αποφύγαμε να έχουμε εμφύλιο πόλεμο, κάτι που δεν ήθελα καθόλου. Θα είναι μία φωτεινή μπασκετικά Άνοιξη αν δούμε ξανά δύο ομάδες στο Final 4 από την Ελλάδα. Παράλληλα, ενόψει και του πανευρωπαϊκού που θα συμμετάσχει η Εθνική, θα ήταν κι ένα πολύ καλό μήνυμα προς τους παίκτες, ανεξάρτητα αν θα επιβαρυνθούν. Θα τους δώσει όμως αυτοπεποίθηση".

Τέλος, πείτε μας δύο λόγια για το πώς περιμένετε το σημερινό παιχνίδι του Ολυμπιακού με τη Ρεάλ Μαδρίτης.

"Μεγάλο παιχνίδι. Αυτό που πιστεύω είναι ότι ο Ολυμπιακός δεν πρέπει να παρασυρθεί από τον ρυθμό της Ρεάλ Μαδρίτης. Αυτή η ομάδα έχει έναν δικό της τρόπο, που τον είχε αφομοιώσει στο dna της. Είναι ομάδα που μαζί με τη Μακάμπι, για εμένα, έχει μαλώσει με την άμυνα. Αλλά από άποψη. Δεν παίζει street ball, αυτές οι δύο ομάδες παίζουν πολλά πολλά χρόνια αυτό το είδος μπάσκετ. Οπότε δεν μπορεί να πει κάποιος ότι δεν είναι μεθοδικοί. Ο Ολυμπιακός έχει τετράγωνες λογικές, έχει άμυνα, έχει βοήθειες, τις πρώτες ύλες δηλαδή για να αντιμετωπίσει αυτόν τον αντίπαλο. Αλλά το κύριο μέλημα αυτού του αντιπάλου είναι ότι αν δεχτούν 80 πόντους, εκείνοι να πάνε στους 85, 90 για να κερδίσουν. Με αυτό ζει η Ρεάλ Μαδρίτης.

Περιμένω περισσότερο προσκετική τη Ρεάλ σε σχέση με αυτή που είδαμε εναντίον του Παναθηναϊκού, όταν στην 3η περίοδο έκανε με το ζόρι ένα φάουλ και στην 4η το φάουλ που έκανε ήταν μόλις ένα λεπτό πριν από τη λήξη του ματς. Επίσης δεν ήταν τόσο προσεκτική στα ριμπάουντ και σπατάλησε πολλές επιθέσεις στο τρίποντο, με βεβιασμένο τρόπο, έχοντας μια μετριότατη επίπεδη για Ρεάλ, με ένα ποσοστό κάπου στο 33%.

Ο Ολυμπιακός μπορεί να βάλει δύσκολα στη Ρεάλ, γιατί είναι πιο σκληρή, αντρική και ντελικάτη ομάδα. Το πρόβλημα του Ολυμπιακού είναι ότι φέτος δυσκολεέυεται να κάνει restart όταν μένει πίσω η ομάδα, κάτι που τα προηγούμενα χρόνια αποτελούσε σήμα κατατεθέν. Κι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο άσχημο φεγγάρι, μετά από τους πολλούς τραυματισμούς του Σπανούλη και στην αδυναμία που έχει ο Ολυμπιακός όταν ο Λοτζέσκι δεν μπορεί να βγει από τις περιστροφές για να έχει μακρινό σουτ. Του λείπει το μακρινό σουτ από τον Παπαπέτρου και στα περισσότερα παιχνίδια από τον Μάντζαρη. Αν ο Ολυμπιακός διαβάσει σωστά το ματς, δεν εκβιάσει το τρίποντο και παίξει την άμυνα που ξέρει σε μεγάλη διάρκεια, θα το πάρει το ματς".