Το Τριφύλλι επέστρεψε στον θρόνο του και, μάλιστα, με ένα επιβλητικό δεύτερο ημίχρονο επί της Ρεάλ Μαδρίτης που, κατά γενική ομολογία, είναι ομάδα που δεν παίζεται εύκολα. παρόλα αυτά κατάφερε να της ρίξει 90+ πόντους στο καλάθι, αλλά και να την περιορίσει στην 3η και 4η περίοδο σε ρόλο κομπάρσου στον μεγάλο τελικό.

Οι Πράσινοι βρίσκονται σε διαδικασία εορτασμού, διασκέδασης, προκειμένου να το χαρούν, να το τοποθετήσουν μέσα τους, κι έπειτα να στρέψουν την προσοχή τους στους ελληνικούς τελικούς και τη μάχη που έχουν μπροστά τους με αντίπαλο τον Ολυμπιακό. Μια ομάδα που ναι μεν βρέθηκε για τρίτη διαδοχική σεζόν στο Final 4, αλλά για μια ακόμα φορά δεν κατάφερε να κερδίσει το τρόπαιο.

Κάτι που σημαίνει ότι έχουν στρέψει την προσοχή τους στη μάχη τού ελληνικού πρωταθλήματος, προκειμένου να "ρεφάρουν" με το να κερδίσουν τον Παναθηναϊκό στη μάχη για τον τίτλο. Κίνητρο, προφανώς, υπάρχει και στις δύο ομάδες, αλλά οι τελικοί στην Ελλάδα αφορούν πολλά ματς και όχι ένα (τρία με πέντε), άρα η σειρά τους χρειάζεται υπομονή.

Μπορεί να δώσει έξτρα ώθηση και χαρά στους Πράσινους η κατάκτηση και του πρωταθλήματος; Δεν θέλει ερώτηση, φυσικά ναι! Μπορεί να αλλάξει κάτι όσον αφορά τον σχεδιασμό τής επόμενης μέρας; Το πιθανότερο είναι πως όχι! Γιατί αυτά που θα συμβούν στον Παναθηναϊκό είναι, περίπου, δεδομένα είτε κερδίσει το ελληνικό πρωτάθλημα είτε όχι.

Οι κινήσεις που θα κάνει ο Αταμάν στην ομάδα, δηλαδή, με το "φύγε-έλα" είναι συγκεκριμένες. Γιατί ο Παναθηναϊκός έδωσε τα πολλά λεφτά το περασμένο καλοκαίρι, έφτιαξε πολύ ισχυρό κορμό και δεν έχει την ανάγκη για πολλές μεταβολές το φετινό καλοκαίρι. Πάμε να δούμε τι ισχύει σε κάθε θέση;

ΓΚΑΡΝΤ

Σλούκας, Ναν, Γκραντ, Καλαϊτζάκης, Γκριγκόνις μένουν ως έχουν. Έχουν συμβόλαια με το κλαμπ (πλην Καλαϊτζάκη, που όμως θα το ανανεώσει) και δεν το κουνάει κανείς τους. Συμβόλαιο με την ομάδα έχει και ο Λούκα Βιλντόζα, για άλλα δύο χρόνια μάλιστα, αλλά δεν είναι δεδομένο ότι θα συνεχίσει. Παίρνει 1,6 εκατ. ευρώ, λέγεται ότι υπάρχει μουρμούρα από τον Αταμάν και γιατί δεν αποδίδει όπως πρέπει αλλά και γιατί δεν ήταν δική του εισήγηση. Θα δείξει. Μέλλον στην ομάδα δύσκολα θα έχει και ο Δημήτρης Μωραΐτης, που λογικά θα δοθεί κάπου δανεικός.

ΦΟΡΓΟΥΟΡΝΤ

Παπαπέτρου και Μήτογλου είναι οι μόνοι σίγουροι. Ίσως και ο Χουάντσο, αν και ο Ισπανος έχει συμβόλαιο. Με 2,4 εκατ. ευρώ, βέβαια, ο Παναθηναϊκός θα περίμενε περισσότερα. Το πιθανότερο είναι , βέβαια, να συνεχίσει κι αυτός κανονικά. Αυτός που δύσκολα θα μείνει είναι ο Λευτέρης Μαντζούκας, καθώς λογικά θα δοθεί δανεικός για να πάρει παιχνίδια στα πόδια του, ενώ το ίδιο ισχύει και με τον Αλέξανδρο Σαμαντούροφ - Η λύση με το διπλό δελτίο, για να μπορεί να παίζει και στον Παναθηναϊκό, φαίνεται ότι λειτούργησε φέτος.

ΣΕΝΤΕΡ

Εδώ δεν υπάρχουν και πολλά για να πούμε. Ο Παναθηναϊκός έχει στο ρόστερ του τον καλύτερο σέντερ τής φετινής Ευρωλίγκας, τον Λεσόρ, κι αυτό που χρειάζεται είναι να τον στηρίξει. Με δεδομένη την αποχώρηση του Μπαλτσερόφσκι (ακούγεται ότι ήδη έχει συμφωνήσει με τη Μάλαγα), να έρθει κάποιος με άλλα στοιχεία στο παιχνίδι του, ώστε μαζί με τον Κώστα Αντετοκούνμπο να συμπληρώσουν τριάδα κάτω από τα καλάθια.

Τυπικά, δηλαδή, ο Παναθηναϊκός ίσως χρειαστεί έναν αντι-Βιλντόζα, αν τελικά βρεθεί λύση και αποχωρήσει, έναν αντι-Χουάντσο, κι ένα 5άρι. Αυτές είναι οι κινήσεις που θα γίνουν το καλοκαίρι. Υπάρχουν ονόματα που απασχολούν; Ο Βασίλιε Μίσιτς, στα 30 του χρόνια, που αναμένεται να επιστρέψει το προσεχές καλοκαίρι στην Ευρωλίγκα (και έφαγε μαζί με τον Αταμάν στο περιθώριο του F4!) είναι εξαιρετική λύση στους σουτέρ, όπως και ο Σβι Μίχαλιουκ θα μπορούσε να δώσει λύσεις επιπέδου.

Στη θέση 3-4 υπάρχει πάντα η προοπτική του Χεζόνια, ενώ στα 5άρια δεν αποκλείεται ο Αταμάν να φέρει κάποιον από Αμερική. Αν και υπάρχουν και λύσεις τύπου Ιμπάκα στην Ευρώπη, γενικά με δεδομένη την παρουσία του Λεσόρ ο Παναθηναϊκός δεν χρειάζεται έναν Ταβάρες το καλοκαίρι, που θα διαταράξει τις ισορροπίες κάτω από το καλάθι. Είναι τελειωμένος αυτός για τον Παναθηναϊκό, είτε μείνει είτε φύγει από τη Ρεάλ. Αλλά έναν ψηλό επιπέδου, που να κάνει τη δουλειά συμπληρωματικά του Λεσόρ, θα τον πάρει ο Παναθηναϊκός...