Facebook Pixel Sportdog.gr | Φιλίπ Πετρούσεφ: Το... λάθος του Αταμάν που θέλει ο Ολυμπιακός - Πώς "έμαθε" μπάσκετ από το Youtube (Vid)
Μπάσκετ
NBA
| 2023-11-17 14:48:00

Φιλίπ Πετρούσεφ: Το... λάθος του Αταμάν που θέλει ο Ολυμπιακός - Πώς "έμαθε" μπάσκετ από το Youtube (Vid)

Του Γιώργου Βροντάκη

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας αποκάλυψε πως οι Πειραιώτες κοιτάζουν για παίκτες και ο Πετρούσεφ είναι στο προσκήνιο. Ο νυν προπονητής του Παναθηναϊκού τον είχε χαρακτηρίσει λάθος επιλογή όταν ήταν στην Εφές.

Ο Φιλίπ Πετρούσεφ αγωνίστηκε για δύο χρονιές στην Ευρωλίγκα καθώς στην rookie χρονιά του φόρεσε τη φανέλα της Αναντολού Εφές έχοντας 22 εμφανίσεις, αλλά με λίγο χρόνο συμμετοχής, είχε κατά μέσο όρο μόλις εννέα λεπτά αγώνα, και σημείωσε 115 πόντους (44/72 δίποντα, 2/5 τρίποντα, 21/28 βολές) και μάζεψε συνολικά 36 ριμπάουντ, μοίρασε 6 ασίστ και έκανε 12 λάθη.

Την αμέσως επόμενη σεζόν (2022-23) πήρε μεταγραφή στον Ερυθρό Αστέρα και αξιοποιήθηκε περισσότερο από τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς παίζοντας σε όλα τα ματς (34 συμμετοχές), έχοντας 770:27 λεπτά και 363 πόντους (115/192 δίποντα, 20/57 τρίποντα, 73/105 βολές). Επίσης, μάζεψε 177 ριμπάουντ, μοίρασε 25 ασίστ και ήταν εκπληκτικός στα κλεψίματα (17).

Ο Φιλίπ Πετρούσεφ στις δύο αγωνιστικές περιόδου που έπαιξε στην Ευρωλίγκα, πριν μετακομίσει στο NBA, είχε μέσο όρο 8,5 πόντους (60.2% στα δίποντα, 35.5% τρίποντα) και 3.8 ριμπάουντ.

Στα 14 ξεκίνησαν όλα στη Μπασκόνια

Σε ηλικία 14 ετών, ο Φιλίπ Πετρούσεφ ανέφερε ότι δεν ήξερε τίποτα για τη ζωή, για το τι σήμαινε πραγματικά να είσαι ενήλικας. Όμως ήξερε ένα πράγμα: ότι δεν θα ήταν σαν τους άλλους. Αρκετοί από τους φίλους του είχαν προσπαθήσει να πάνε στο εξωτερικό για να ξεκινήσουν την καριέρα τους στο μπάσκετ με συλλόγους σε όλη την Ευρώπη, αλλά κανένας δεν είχε διάρκεια. Μετά από μερικές εβδομάδες, επέστρεψαν όλοι στη Σερβία.

Ο γεννημένος στις 15 Απριλίου 2000, άρχισε να παίζει μπάσκετ στους Νέους του Ερυθρού Αστέρα και της Παρτιζάν, ενώ σε ηλικία 14 ετών ήταν ήδη δύο μέτρα και είχε ολοκληρώσει την έβδομη τάξη του δημοτικού σχολείου στη Σερβία με αποτέλεσμα να τον έχει ανακαλύψει η Μπασκόνια και είχε πάρει την υπογραφή του.

Με πρότυπο τον Ντιρκ Νοβίτσκι

Ένιωθε ένα βάρος. Όλα ήταν διαφορετικά στην Ισπανία, αφού αρχικά κανείς δεν μιλούσε σερβικά. Είχε μάθει αγγλικά, αλλά αυτό δεν ήταν κάτι χρήσιμο στην πόλη της επαρχίας των Βάσκων. Ήταν χωρίς την οικογένειά του για πρώτη φορά και ζούσε σε ένα σπίτι με άλλους ξένους παίκτες. Και όλα αυτά όταν ήταν ακόμα ανήλικος. Εκπαιδεύτηκε υπό τον Ινάκι Ιριάρτε, ο οποίος είχε καθοδηγήσει άλλους μεγάλους άνδρες όπως ο Λουίς Σκόλα και ο Σέρτζε Ιμπάκα.

Όταν τα πράγματα έγιναν ιδιαίτερα δύσκολα, στράφηκε στο ένα άτομο στο οποίο μπορούσε πάντα να απευθυνθεί: τον μικρότερο αδερφό του, Ντέιβιντ. Πέρασαν αμέτρητες ώρες παίζοντας μπάσκετ στο παιδικό τους σπίτι στο Βελιγράδι με τον Φίλιπ να παριστάνει τον Ντιρκ Νοβίτσκι, καθώς ήταν ο αγαπημένος του παίκτης μεγαλώνοντας και ο αδερφός του ήταν ο ΛεΜπρόν Τζέιμς. 

Το καλοκαίρι του 2015, ο νεαρός επιλέχθηκε από τον προπονητή Βλάντιμιρ Ντόκιτς για την εθνική ομάδα της Σερβίας κάτω των 16 ετών ενόψει του 2015 FIBA ​​Europe Under-16 Championship στο Κάουνας .

Από την Ισπανία στην Αμερική

Πάντα είχε στο μυαλό του το NBA. Ήταν μη πρόθυμος να σταματήσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευσή του ως μέρος του να γίνει επαγγελματίας και άρχισε να ψάχνει έναν τρόπο να συνεχίσει το σχολείο του ενώ ταυτόχρονα θα ακολουθούσε καριέρα μπασκετμπολίστα.

Σύμφωνα με τις συμβουλές και τις επιθυμίες της οικογένειάς του, αποφάσισε να εγκαταλείψει τη Μπασκόνια το καλοκαίρι του 2016 σε ηλικία 16 ετών, όταν ο σύλλογος ήθελε να γίνει επαγγελματίας, κάτι που συνεπαγόταν τη διακοπή της επίσημης εκπαίδευσής του, αφιερώνοντας πλήρως τον χρόνο του στο μπάσκετ.

Ήθελε να πάει στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανυπόμονος να πάρει περισσότερη έκθεση και να φτάσει πιο κοντά στο NBA. Και ο πατέρας του ήξερε ότι αυτό ήταν το μόνο μέρος όπου μπορούσε να έχει μπάσκετ και εκπαίδευση στο υψηλότερο επίπεδο.

Το διαφορετικό είδος παιχνιδιού

Όταν ο Φιλίπε Πετρούσεφ άρχισε να σκέφτεται πιο σοβαρά να μετακομίσει στις Ηνωμένες Πολιτείες για να συνεχίσει την καριέρα του στο μπάσκετ, αυτός και ο αδερφός του έψαχναν το YouTube και έβλεπαν βίντεο πώς έπαιζαν μαθητές γυμνασίου πέρα ​​από τον Ατλαντικό. Τότε, συνειδητοποίησε πως διαφορετικό είδος παιχνιδιού είναι. 

Πήγε στην Avon Old Farms, ένα μικρό οικοτροφείο για αγόρια στο Κονέκτικατ για τη νεανική του σεζόν και έμεινε έκπληκτος από το πόσο ανοργάνωτο ήταν το μπάσκετ. Ερωτεύτηκε το διαφορετικό στυλ παιχνιδιού, το πώς το παιχνίδι λειτουργούσε με πολύ πιο γρήγορο ρυθμό και μπόρεσε να ασχοληθεί περισσότερο με την επίθεση.

Η μετακόμιση στη Φλόριντα

Ο πατέρας του είχε επιλέξει την Avon Old Farms επειδή φαινόταν σαν ένα ασφαλές περιβάλλον για τους γιους του να μεταβούν σε μια άλλη νέα χώρα, αλλά δεν ήταν ένα πρόγραμμα μπάσκετ υψηλού επιπέδου. Αυτό έπρεπε να αλλάξει για να συνεχίσει ο Φίλιπ την πορεία του προς το ΝΒΑ. Έτσι, μετά από δύο χρόνια στην Ισπανία και ένα χρόνο στο Κονέκτικατ ήρθε μια άλλη μετακόμιση αυτή τη φορά στη Φλόριντα.

Μεταγράφηκε τον Ιούλιο του 2017 στην Ακαδημία του Montverde υπό τις οδηγίες του Κέβιν Μπόιλ, ο οποίος ήθελε να τον κάνει σύγχρονο παίκτη που θα μπορούσε να σουτάρει τρίποντα και να ξεχωρίζει ως παίκτης. Αλλά ήταν πολύ αδύνατος εκείνη τη στιγμή. Ο Φιλίπ άκουσε τη συμβουλή: «Πρέπει να βάλεις μυς. Πρέπει να είσαι έτοιμος για το κολέγιο - δεν μπορείς να παίξεις στο κολέγιο έτσι», άκουσε από τον προπονητή του.

Οι έξτρα ώρες στο γυμναστήριο

Ο Πετρούσεφ ζητούσε τακτικά από τους προπονητές να πηγαίνουν μαζί του στο γυμναστήριο εκτός ατομικών και ομαδικών προπονήσεων, αποφασισμένος να αναπτύξει ακόμα περισσότερο το παιχνίδι του. Έβαλε βάρος, βελτίωσε το σουτ του και έμαθε να διαχωρίζει καλύτερα στο παρκέ. Όμως, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη της αυτοπεποίθησής του στη Montverde. 

Στις 22 Οκτωβρίου 2017, ανακοίνωσε τη δέσμευσή του στην Γκονζάγκα, αλλά ένα χρόνο μετά και του έλειπε η σκληρότητα. Αν και έκανε πολλές επιπλέον ώρες αργά το βράδυ στο γυμναστήριο, ο Πετρούσεφ παραδέχθηκε ότι δεν έπαιζε με το συνηθισμένο πάθος ή την προσπάθειά του μερικές φορές, απογοητευμένος από την όλη κατάσταση. Η προσαρμογή σε ένα εντελώς νέο στυλ παιχνιδιού είναι από μόνη της δύσκολη, και προσαρμόστηκε επίσης σε ένα ακόμη νέο μέρος - την τέταρτη στάση του τα τελευταία χρόνια.

Ως πρωτοετής είχε μέσο όρο 6,5 πόντους και 2,7 ριμπάουντ σε 11,4 λεπτά ανά παιχνίδι εκτός πάγκου εκείνη τη σεζόν 2018-19. Και παρόλο που ονομάστηκε στην ομάδα του WCC All-Freshman, ούτε ο ίδιος ούτε το προπονητικό επιτελείο ήταν ικανοποιημένοι με το πώς είχε περάσει η χρονιά.

Το τεράστιο άλμα στη δεύτερη του χρονιά και ο επαναπατρισμός

Ο Πετρούσεφ έκανε ένα τεράστιο άλμα ως δευτεροετής φοιτητής, ανεβάζοντας τα στατιστικά του (17,5 πόντους, 7,9 ριμπάουντ και 1,5 ασίστ), ξεκινώντας και τα 33 παιχνίδια πριν από τη λήξη της σεζόν. Αναδείχθηκε Παίκτης της Χρονιάς στο WCC, αφού ασπάστηκε πλήρως το παραδοσιακό στυλ παιχνιδιού, αλλά αυτό είχε το κόστος των προοπτικών του στο ΝΒΑ, με αποτέλεσμα να υπογράψει στο τέλος της κανονικής περιόδου (στις 20 Ιουλίου 2020) το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με τη Mega Soccerbet της Basket League της Σερβίας. Είχε δηλώσει για το ντραφτ του 2020 του ΝΒΑ, αλλά αργότερα το απέσυρε.

Όσο απολαυστικό κι αν ήταν, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτή ήταν η πιο έντονη σεζόν στην οποία είχε συμμετάσχει. Ήταν επαγγελματίας πλέον. Δεν υπήρχαν χρονικοί περιορισμοί στην πρακτική που επιτάσσουν οι κανόνες του NCAA ή οι ευθύνες που σχετίζονται με το σχολείο που τον έλκουν σε αντίθετες κατευθύνσεις.

Όλα ήταν επικεντρωμένα στο γήπεδο μπάσκετ και δούλεψε ακούραστα, συνεχίζοντας να κυνηγά το όνειρό του με όση ενέργεια και αφοσίωση είχε. Συνέχισε να μεταμορφώνει το σώμα του και στην αίθουσα με τα βάρη, προσθέτοντας αξιοσημείωτους μυς στο σκελετό του. Και έδωσε έμφαση στην ικανότητά του να χειρίζεται την μπάλα και την αποτελεσματικότητά του στο παιχνίδι πικ εν ρολ.

MVP της ABA League και το ΝΒΑ Summer League 

Ο 21χρονος στη συνέχεια αναδείχθηκε MVP της ABA League, ακολουθώντας τα βήματα των Νίκολα Γιόκιτς και Μπιτάτζε, έχοντας κατά μέσο όρο 23,7 πόντους, 7,6 ριμπάουντ, 1,6 ασίστ και 1,1 τάπες ανά αγώνα. 

Τον Αύγουστο του 2021, ο Φιλίπ Πετρούσεφ εντάχθηκε στους Φιλαδέλφεια Σίξερς για το ΝΒΑ Summer League και στις 9 Αυγούστου 2021, έκανε το ντεμπούτο του στο Summer League σε μια νίκη με 95–73 εναντίον των Ντάλας Μάβερικς στην οποία σημείωσε 5 πόντους, 4 ριμπάουντ και 3 τάπες σε 19 λεπτά.

Η επιστροφή στην Ευρώπη με την Εφές και το τρόπαιο της Euroleague

Όμως, στις 17 Αυγούστου 2021, επέστρεψε στην Ευρώπη και υπέγραψε μονοετές συμβόλαιο με την πρωταθλήτρια της EuroLeague, Αναντολού Εφές. Ξεκίνησε καλά τη σεζόν, αλλά ο ρόλος του Πετρούσεφ μειώθηκε στο δεύτερο μισό της κανονικής περιόδου της EuroLeague, καθώς οι βετεράνοι σέντερ της Εφές, Τιμπόρ Πλάις και Μπράιαντ Ντάνστον ήταν σε φόρμα.

Αταμάν: «Ήταν ένα λάθος για εμάς ο Πετρούσεφ»

O προπονητής Εργκίν Αταμάν γενικά άρχισε να βασίζεται περισσότερο σε αυτούς. Μάλιστα, στο τέλος της χρονιάς χαρακτήρισε ως λάθος επιλογή την απόκτηση του Φιλίπ Πετρούσεφ.

«Ήταν ένα λάθος για εμάς. Πήραμε ρίσκο με τον Πετρούσεφ. Ο νεαρός παίκτης αναδείχθηκε MVP στην Αδριατική Λίγκα. Το γεγονός ότι ήρθε σε μια ομάδα τόσο υψηλού επιπέδου για πρώτη φορά και ότι δεν μπορούσε να φτάσει σε αυτό το επίπεδο σωματικά ήταν λίγο λάθος για εμάς», ανέφερε σε συνέντευξη του ο νυν προπονητής του Παναθηναϊκού.

Ο Σέρβος παίκτης είχε κατά μέσο όρο 3,2 πόντους και 1,0 ριμπάουντ σε κάτι περισσότερο από 5 λεπτά εκείνη τη στιγμή. Ένας τίτλος στην EuroLeague ήταν η μόνη παρηγοριά.

Δεν ήταν ακόμα έτοιμος για το ΝΒΑ 

Μετά το τέλος της σεζόν ξανά  εντάχθηκε στους Philadelphia 76ers στη συμμετοχή τους στο Summer League στο Λας Βέγκας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, αλλά κρίθηκε ότι δεν ήταν ακόμα έτοιμος για το ΝΒΑ και δεν υπέγραψε τους Σίξερς.

Στις 19 Ιουλίου 2022, ο Φιλίπ Πετρούσεφ επαναπατρίστηκε, αφού υπέγραψε συμβόλαιο με τον Ερυθρό Αστέρα επιστρέφοντας στην ομάδα του Βελιγραδίοπυ μετά το 2014. Σε 34 αγώνες της EuroLeague, είχε μέσο όρο 10,7 πόντους και 5,2 ριμπάουντ σε 23 λεπτά ανά αγώνα.

Η αναγέννηση στον Ερυθρό Αστέρα με τον Ιβάνοβιτς

Ο προπονητής, Ντούσκο Ιβάνοβιτς χρησιμοποίησε τον Φιλίπ Πετρούσεφ όχι μόνο ως σέντερ, αλλά του έδωσε επίσης αρκετά λεπτά ως πάουερ φόργουορντ. Η νοοτροπία του, η περισσότερη εμπιστοσύνη από τους προπονητές και τους συμπαίκτες του και ο περισσότερος χρόνος παιχνιδιού είχαν επηρεάσει το τεράστιο άλμα των αριθμών του από την έναρξη της σεζόν.

Το παιδικό όνειρό που έγινε πραγματικότητα

Στις 3 Μαΐου 2021, δήλωσε για το ντραφτ του NBA 2021 και επιλέχθηκε στην 50η θέση από τους Philadelphia 76ers και μετά το ντραφτ, ο Πετρούσεφ παρέμεινε στην Ευρώπη. 

Το όνειρό που είχε από μικρό παιδί έγινε πραγματικότητα στις 17 Ιουλίου 2023, όταν ο Πετρούσεφ υπέγραψε με την ομάδα της Φιλαδέλφεια και έκανε το ντεμπούτο του στις 29 Οκτωβρίου 2023, κερδίζοντας μόνο ένα ριμπάουντ σε δύο λεπτά και 41 δευτερόλεπτα συμμετοχής στη νίκη με 126-98 επί του Πόρτλαντ.

Επόμενος σταθμός...

Την 1η Νοεμβρίου 2023, οι Λος Άντζελες Κλίπερς απέκτησαν τον Πετρούσεφ με αντάλλαγμα και στη συνέχεια, οι Κλίπερς τον αντάλλαξαν στους Σακραμέντο Κινγκς στις 3 Νοεμβρίου. Επόμενος σταθμός του; Ίσως ο Ολυμπιακός...

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags