Το πιο εμπορικό μεμονωμένο παιχνίδι. Αυτή η εμπορικότητα είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των σπορ στις ΗΠΑ, που ευνοείται από την ιστορία, τις αντιλήψεις, τα κοινωνκά χαρακτηριστικά, τις επιδιώξεις και το θεσμικό πλαίσιο.
Πολλές φορές, μου δίνεται η εντύπωση ότι ο τελικός του Super Bowl είναι μία ακόμη ευκαιρία για τους Αμερικανούς για να δείξουν, πως εκείνο που τους ενδιαφέρει περισσότερο από οτιδήποτε, είναι τα κέρδη. Το αθλητικό γεγονός είναι ένα πρόσχημα. Άλλωστε, αυτό που κυριαρχεί στα media που καλύπτουν τα πριν και τα μετά του τελικού, είναι τα πάσης φύσεως στατιστικά στοιχεία που βρίσκονται γύρω από το παιχνίδι, αλλά δεν έχουν σχέση με το αγωνιστικό σκέλος.
Έχουν σχέση με τα έσοδα, τη διαφημιστική δαπάνη, τους δείκτες κατανάλωσης, τις πωλήσεις προϊόντων, την τηλεθέαση. Αυτή την εμπορικότητα του Super Bowl φαίνεται ότι έχει ζηλέψει ο Πλατινί, που θα ήθελε κάτι ανάλογο να γίνει ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ, γι' αυτό μετατέθηκε η διεξαγωγή του το Σάββατο. Βέβαια, η απόσταση της ευρωπαϊκής πραγματικότητας και της κοινωνικής οργάνωσης από την αντίστοιχη αμερικανική, είναι τεράστια.
Ο τελικός του Super Bowl αφορά μια ενιαία χώρα, αντίγραφο της οποίας δεν έγιναν οι «Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης» μέσω της Ε.Ε. Η ΟΥΕΦΑ πάντως προσπαθεί να χτίσει την εμπορική φυσιογνωμία του τελικού και αυτή την επιδίωξη, τα τελευταία πέντε χρόνια, προσπαθούν να στηρίξουν μελέτες της Mastercard, που είναι χορηγός της διοργάνωσης. Σύμφωνα με αυτές τις μελέτες, η πόλη που φιλοξενεί τον τελικό, έχει κέρδη που φτάνουν και τα 90 εκατ. ευρώ στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας, που έχει σχέση με τον τελικό.
Οι υπολογισμοί αυτών των μελετών (που εξαρτώνται, φυσικά, από την πόλη όπου διεξάγεται ο τελικός και τις υποδομές της, τις ομάδες και γενικότερα τις οικονομικές συνθήκες) είναι αισιόδοξες, γιατί ο χορηγός θέλει να δημιουργήσει μια θετική εικόνα για το «προϊόν» που διαφημίζει. Ανάλογη είναι και η αντιμετώπιση στο Super Bowl.
Η NFL, η λίγκα του αμερικανικού φούτμπολ υποστήριξε ότι η Νέα Ορλεάνη που διοργάνωσε τον τελικό της Κυριακής θα είχε από τη διοργάνωση όφελος 434 εκατ. δολαρίων. Ανάλογες εκτιμήσεις έχει κάνει και για παλαιότερους τελικούς, αλλά μόνον έτσι θα προκαλέσει το ενδιαφέρον υποψηφίων να αναλάβουν τη διοργάνωση.
Οι αριθμοί του Super Bowl
Ο καθηγητής οικονομικών Βίκτορ Μάθεσον, μιλώντας την περασμένη Παρασκευή στη «Huffington Post», υποστήριξε ότι μία σειρά πανεπιστημιακών μελετών αποδεικνύουν ότι τα έσοδα που θα δημιουργήσει η κατανάλωση προϊόντων και υπηρεσιών στην τοπική οικονομία, κινούνται από 30 εως 90 εκατ. δολάρια.
Τα κέρδη, σε τοπικό επίπεδο, είναι δύσκολο να υπολογιστούν, αφού σε πολλές περιπτώσεις έχουν γίνει και δαπάνες για τη βελτίωση υποδομών και εγκαταστάσεων. Από όλους τους τομείς που έχουν σχέση με τον αμερικανικό τελικό, αυτός που δημιουργεί τον μεγαλύτερο θόρυβο είναι εκείνος της διαφήμισης. Δεν υπάρχει ακριβότερος διαφημιστικός χρόνος από αυτόν του τελικού. Τα 30'' φέτος κόστιζαν 3,8 εκατ. δολάρια.
Εδώ και μία 20ετία περίπου, όλες οι μεγάλες εταιρείες ξεκινούσαν την ετήσια διαφημιστική τους εκστρατεία από τον τελικό, καθώς είναι γεγονός με υψηλή τηλεθέαση. Πέρυσι η τηλεθέαση σημείωσε ρεκόρ για την αμερικανική τηλεόραση, αφού το παιχνίδι είδαν στην τηλεόραση 111,7 εκατομμύρια τηλεθεατές. Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία 10ετία το κόστος των διαφημιστικών σποτ, αυξήθηκε σχεδόν 60%. Με βάση μία έρευνα που δημοσίευσε η «Huffington Post», επιβεβαιώθηκε ότι η διαφήμιση είναι ο πρωταγωνιστής του τελικού. Το 38% όσων ερωτήθηκαν απάντησαν πως οι διαφημίσεις είναι το πιο ενδιαφέρον μέρος της τηλεοπτικής κάλυψης και μόλις το 28% απάντησε ότι είναι ο αγώνας.
Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο οι εταιρείες κρατούσαν σαν επτασφράγιστο μυστικό το διαφημιστικό σποτ που ετοίμαζαν να προβληθεί, πρώτη φορά, την ημέρα του τελικού. Το σκηνικό, όμως, άλλαξε από τη στιγμή που μπήκαν στο παιχνίδι και τα social media.
Καταραμένο μπλακ άουτ
Στη διάρκεια του περσινού τελικού προβλήθηκαν 78 τηλεοπτικά σποτ με συνολικό κόστος 262,5 εκατ. δολάρια. Ομως, τώρα πια, η τηλεόραση δεν είναι ο μοναδικός παίκτης. Το σποτ της Audi πριν τρία χρόνια με τον Νταρθ Βέιντερ έβαλε γερά στο παιχνίδι το youtube, καθώς μία εκδοχή του σποτ βγήκε πρώτα εκεί και έφτασε μέχρι την ώρα της επίσημης προβολής στον τελικό, να έχει 4 εκατ. επισκέψεις, που διπλασιάστηκαν μέχρι το τέλος της χρονιάς. Η Hyundai πλήρωσε 125 χιλιάδες δολάρια για μία ημέρα, προκειμένου να κάνει διαφημιστικό θόρυβο για... τη διαφήμισή της την ημέρα του τελικού. Οι εταιρείες, λοιπόν, άρχισαν να σχεδιάζουν τις εκστρατείες τους και για τα social media, παράλληλα με την τηλεόραση. Ομως, το φετινό μπλακ άουτ στην ηλεκτροδότηση και τη διακοπή του παιχνιδιού για περισσότερο απο 30', τίναξε στον αέρα τους διαφημιστικούς σχεδιασμούς, προκαλώντας μεγαλες ζημιές σε διαφημιστές και διαφημιζόμενους.
Πηγη: Sportday