Facebook Pixel Tι θα αλλάξει στον αθλητισμό μετά την πώληση του ΟΠΑΠ;
| 2013-05-02 11:03:00

Tι θα αλλάξει στον αθλητισμό μετά την πώληση του ΟΠΑΠ;

Tι θα αλλάξει στον αθλητισμό μετά την πώληση του ΟΠΑΠ;

Μία νέα σελίδα ανοίγεται στην ιστορία του ΟΠΑΠ, ο οποίος από χθες είναι πλήρως αποκρατικοποιημένος με την πώληση του τελευταίου 33% που είχε στη διάθεσή του το Ελληνικό Δημόσιο στο επενδυτικό σχήμα Emma Delta.
 

Από το 1958 όταν η τότε κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ίδρυσε τον Οργανισμό Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου, ο ΟΠΑΠ περνά σε μια νέα εποχή χωρίς τη συμμετοχή του κράτους και το ερώτημα που γεννάται για την επόμενη ημέρα είναι ποια θα είναι πολιτική που θα ακολουθηθεί όσον αφορά την ενίσχυση που προσέφερε στον ελληνικό αθλητισμό με τη μορφή ανταποδοτικών χορηγιών.

Μια ενίσχυση που πλέον περιελάμβανε σχεδόν όλο το φάσμα του αθλητισμού (επαγγελματικού και ερασιτεχνικού) πέραν του ποδοσφαίρου. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, πρωταθλήματα αθλημάτων, όπως του μπάσκετ και του βόλεϊ έχουν πάρει το όνομα του ΟΠΑΠ στο πλαίσιο της ανταποδοτικής χορηγίας.

Οπως φαίνεται και όπως αναφέρουν πηγές προσκείμενες στο νέο επενδυτικό σχήμα του Οργανισμού, ο ελληνικός αθλητισμός θα συνεχίσει να στηρίζεται και να χρηματοδοτείται, αλλά σταματάει η πολιτική σπατάλης και τα... ρουσφέτια. Ο στόχος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα είναι η εξυγίανση του αθλητισμού, αλλά, όπως σημειώνουν, τα λεφτά θα δίνονται εκεί που πρέπει και με αξιοκρατικά κριτήρια.

Την αγορά του ΟΠΑΠ φαίνεται να τη βλέπουν με καλό μάτι οι ομοσπονδίες. Κύκλοι της ΕΠΟ για παράδειγμα έλεγαν ότι η πώληση είναι θετική εξέλιξη και πως ευελπιστούν και εκτιμούν ότι τα πράγματα μπαίνουν σε μια νέα φάση και ότι πλέον οι χρηματοδοτήσεις και οι χορηγίες θα δίνονται με αξιοκρατικά κριτήρια.

Να σημειωθεί πως ο ΟΠΑΠ είναι από το 2003 ο βασικός χορηγός της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου των Ανδρών μέχρι και το 2014, το καλοκαίρι του οποίου θα διεξαχθεί η τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η χορηγία αυτή ανανεώθηκε το 2012, λίγο πριν από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Πολωνίας αντί ποσού 4 εκατ. ευρώ το έτος, ενώ σημαντικές είναι οι χορηγίες του ΟΠΑΠ στις δύο λίγκες του ποδοσφαίρου (Super League και Football League) αλλά και μεμονωμένα στις ομάδες όπως φαίνεται και στους σχετικούς πίνακες.

Θετικά βλέπουν την πώληση του ΟΠΑΠ και στο βόλεϊ, στην ΕΣΑΠ (Λίγκα βόλεϊ Α1 Ανδρών). Η χορηγία ανήλθε σε 1,6 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2012-13. Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνεται το ΦΠΑ και το καθαρό ποσό που μπήκε σε κάθε ένα από τα 12 ΤΑΑ είναι περίπου 100.000 ευρώ. Οι διαπραγματεύσεις της ΕΣΑΠ με την ΟΠΑΠ ΑΕ έχουν προχωρήσει και το ποσό διαπραγμάτευσης να είναι σαφώς μειωμένο (πληροφορίες αναφέρουν στο -30%) αλλά η συμφωνία δεν υπογράφηκε λόγω των εξελίξεων στη μεταβίβαση του Οργανισμού.

Το επαγγελματικό βόλεϊ κατά μεγάλο ποσοστό επιβιώνει από τη χορηγία του ΟΠΑΠ και τα τελευταία δύο χρόνια βρίσκονταν σε εξέλιξη συζητήσεις για να μπει το πρωτάθλημα της Βόλεϊ Λιγκ στο «Στοίχημα». Ο ΟΠΑΠ χρηματοδοτεί και τον ΕΣΑΚΕ, τη λίγκα του μπάσκετ.

Τα τελευταία χρόνια ο ΟΠΑΠ έδωσε χορηγία και στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, δίνοντας 5 εκατ. ευρώ συνολικά για τη διετία 2010-12, τα οποία διατέθηκαν στην ολυμπιακή προετοιμασία των αθλητών και των αθλητριών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, ενώ το ίδιο έγινε και με την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή στην οποία δόθηκε 1 εκατ. ευρώ για την προετοιμασία αθλητών και αθλητριών εν όψει των Παραολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου.

Πηγή: Goal

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags