Facebook Pixel Παίζοντας για τη νίκη
| 2013-07-19 23:30:00

Παίζοντας για τη νίκη

Παίζοντας για τη νίκη

O Στέλιος "The_Gamester" Αμανατίδης αναλύει πώς γινεται ενώ ξεκινάμε καλά σε ένα online τουρνουά, από την στιγμή που τα blinds ανεβαίνουν να μην μπορούμε να προχωρήσουμε. Τι χρειάζεται επιτέλους...

Πολλές φορές έχει τύχει να συζητήσω με αρκετά παιδιά που είτε μόλις ξεκίνησαν να ασχολούνται με το πόκερ είτε ασχολούνται για κάποιο καιρό αλλά παρουσιάζουν πολλά κενά στο παιχνίδι τους. Στις συζητήσεις που κάνουμε η ερώτηση που έχει τις περισσότερες «συμμετοχές» είναι η εξής: «Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί ενώ ξεκινάω καλά σε ένα online τουρνουά, από την στιγμή που τα blinds ανεβαίνουν πολύ δεν καταφέρνω να προχωρήσω; Τι χρειάζεται επιτέλους για να μπορέσω να κερδίσω ένα τουρνουά;»

Η πρώτη απάντηση που τους δίνω είναι προφανής και απόλυτα λογική. Για να κερδίσεις ένα τουρνουά χρειάζεσαι πολλή τύχη. Πάρα πολλή τύχη. Δεν γίνεται αλλιώς, όσο κι αν κάποιοι θέλουν να πιστέψουν κάτι διαφορετικό. Εκτός της τύχης όμως, εφόσον είμαστε παίχτες πόκερ και ξερουμε πως αυτή δεν πρέπει να επηρεάζει τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματά μας, υπάρχουν ορισμένα πράγματα τα οποία επιβάλλεται να κάνουμε για να μεγιστοποιήσουμε τις πιθανότητες που έχουμε να φτάσουμε ψηλά σε ένα τουρνουά. Παίρνοντας συστηματικά σωστές αποφάσεις, επιτρέπουμε στον εαυτό μας να διατηρεί θετικό πρόσημο από την ενασχόληση του με τα online τουρνουά και αυτό είναι το ζητούμενο.

Γιατί λοιπόν πολλοί ενώ ξεκινούν καλά σε ένα τουρνουά, στη συνέχεια δεν μπορούν να προχωρήσουν πολύ ψηλά; Γιατί ενώ στα πρώτα levels ένας παίχτης, εκμεταλλευόμενος τα τραγικά λάθη των αντιπάλων του έχει καταφέρει να διπλασιάσει ή ακόμα και να τριπλασιάσει τις μάρκες του, στη συνέχεια και αφού τα blinds έχουν φτάσει σε ψηλό επίπεδο, αισθάνεται σαν να μπαίνει σε ένα τέλμα «αφυλλίας» από το οποίο δεν μπορεί να ξεφύγει;

Το πρόβλημα συνήθως δεν είναι η «αφυλλία» αλλά η αντιμετώπισή μας απέναντι στο ίδιο το τουρνουά. Πολλοί παίχτες παίζουν στα αρχικά στάδια πολύ συντηρητικά (όπως οφείλουν να κάνουν ούτως ή άλλως), καταφέρνουν να κερδίσουν αρκετές μάρκες με τα δυνατά τους φύλλα και έπειτα, λανθασμένα, μπαίνουν σε ένα εικονικό καθεστώς «ασφάλειας». Θεωρούν πως το γεγονός πως έχτισαν ένα μεγάλο stack νωρίς, θα τους δώσει την δυνατότητα να κάνουν ατελείωτη υπομονή και να περιμένουν πολύ ισχυρά αρχικά φύλλα χωρίς να χρειάζεται να ρισκάρουν το πλεονέκτημα μαρκών που έχουν χτίσει.

Η αντιμετώπιση αυτή είναι ως επί το πλείστον λανθασμένη. Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι πως τα ισχυρά αρχικά φύλλα α) δεν θα έρθουν τόσο συχνά και β) δεν μας εξασφαλίζουν a priori ένα πολύ μεγάλο ποτ. Πολλές φορές περιμένοντας τα πολύ ισχυρά αρχικά φύλλα μπορεί να διατηρούμε τις μάρκες μας στο ίδιο επίπεδο οπότε να νομίζουμε πως ουσιαστικά τουλάχιστον δεν χάνουμε μάρκες. Λάθος. Αν την μία στιγμή παίζουμε 10.000 stack με blinds 25-50 και την άλλη παίζουμε το ίδιο stack με blinds 125-250, έχουμε ουσιαστικά χάσει μάρκες. Αυτό βέβαια είναι αναπόφευκτο δεδομένου ότι δεν γίνεται ποτέ να παίζουμε σε ένα τουρνουά με 100 blinds + για όλη του τη διάρκεια αλλά η γνώση αυτού του γεγονότος μας βοηθά στο να αλλάξουμε την αντιμετώπισή μας απέναντι στο τουρνουά.

Για να κερδίσουμε ένα τουρνουά υπάρχει ένας και μοναδικός τρόπος: Στο τέλος, να έχουμε όλες τις μάρκες του παιχνιδιού στην κατοχή μας. Αυτό σημαίνει πως πρέπει συνεχώς και χωρίς να επηρεαζόμαστε από το πόσο άνετο stack έχουμε να προσπαθούμε να βρίσκουμε κάθε δυνατή +EV περίπτωση για να διεκδικήσουμε τις μάρκες που βρίσκονται στο ποτ. Στα cash games, για να εμφανίσουμε κέρδος σε βάθος χρόνου δεν έχει σημασία σε πόσα ποτ συμμετέχουμε αλλά να μεγιστοποιήσουμε το κέρδος μας από τη συμμετοχή σε κάθε παρτίδα. Στα τουρνουά για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε τη νίκη υποχρεωτικά πρέπει να προσπαθήσουμε να συμμετάσχουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερα ποτ. Εξαίρεση σε αυτό ίσως αποτελούν τα τουρνουά με περιορισμένο αριθμό συμμετοχών στα οποία η «υπομονή» είναι πολύ πιο σημαντική και αποτελεσματική - όταν όμως έχουμε να κάνουμε με τουρνουά στα οποία παίζουν 1000 και πλέον παίχτες τότε καμία ευκαιρία να διεκδικήσουμε μάρκες δεν πρέπει να περνά ανεκμετάλλευτη.

Η λεγόμενη ζώνη κινδύνου είναι επίσης πολύ διαφορετική από αυτή που νομίζουν πολλοί. Κάποιοι παίχτες έχοντας stack των 30 big blinds ίσως αισθάνονται πως δεν χρειάζεται ακόμα να μπουν σε περιπέτειες γιατί μπορούν να περιμένουν. Η πραγματικότητα είναι όμως πως ο κίνδυνος βρίσκεται πολύ κοντά. Ας υποθέσουμε πως παίζουμε με stack 35.000 σε blinds 500 – 1000 και ante 125. Στην περίπτωση αυτή, κάθε γύρος μας στοιχίζει 2625 μάρκες. Αν λοιπόν προσπεράσουμε κάποιες, ας πούμε, marginal αποφάσεις για δύο γύρους και δεν συμμετάσχουμε σε κάποια παρτίδα τότε το stack μας έχει γίνει 29.750. Στον επόμενο γύρο τα blinds ανεβαίνουν στις 600 – 1200 μάρκες και ξαφνικά από 30 blinds παίζουμε με 24 και κάθε γύρος κοστίζει πολύ πιο ακριβά. Το «μαξιλαράκι» των 30 blinds που είχαμε, μοιάζει πλέον με εικονική πραγματικότητα. Το γεγονός αυτό ουσιαστικά μας υποδεικνύει πως με ένα τέτοιο stack ίσως θα έπρεπε κάποιες break even ή οριακά +EV καταστάσεις να τις είχαμε επιλέξει.

Το σημείο εκείνο όπου πολλοί περιμένουν για ισχυρά αρχικά φύλλα είναι ενδεχομένως εκείνο που τα αρχικά φύλλα δεν έχουν και τόση σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι οι στάκες και οι συνήθειες των αντιπάλων. Αν ένας παίχτης στο big blind παίζει πολύ παθητικά και δεν έχει τεράστιο stack τότε πρέπει να γίνει στόχος μας σε κάθε orbit – ανεξάρτητα του τι αρχικά φύλλα έχουμε. Αν ένας παίχτης ανοίγει πολλά ποτ αλλά παίζει straight-forward πόκερ μετά το φλοπ, τότε πρέπει να παίξουμε πολλές παρτίδες μαζί του – ιδιαίτερα in position. Αν ένας επιθετικός παίχτης ανοίξει από το hijack και είμαστε στο cutoff με 6-6 και 25 blinds stack, πολύ σπάνια το να παίξουμε all-in δεν θα είναι +EV. Οι σκέψεις που μπορεί να κάνουμε πως δεν θέλουμε να ρισκάρουμε το τουρνουά μας με δύο 6άρια δεν θα πρέπει να υπάρχουν. Το μόνο που πρέπει να υπάρχει στο μυαλό μας είναι το πως θα βρούμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο να μαζεύουμε μάρκες σε κάθε ευκαιρία που μας δίνεται ούτως ώστε να μπορέσουμε στο τέλος να μπούμε στο final table με καλές πιθανότητες νίκης.

Πάντα να προσαρμόζετε το παιχνίδι σας ανάλογα με τις καταστάσεις. Συνήθως όμως η νίκη, και η τύχη που χρειάζεται για να την πετύχουμε, δεν έρχεται από μόνη της αλλά χρειάζεται και μία χείρα βοηθείας από μέρους μας.

ΠΗΓΗ: Pokerlobbygr.com

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags