Η διεθνής ομοσπονδία στίβου αναγκάστηκε να πάρει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποδεικνύεται δίκαιη, φερέγγυα και ουσιαστική στην πολιτική της περί ντόπινγκ.
Το 2012 λοιπόν, Ολυμπιακή χρονιά, η Κένυα δέχθηκε από την IAAF τους περισσότερους ελέγχους ντόπινγκ σε αθλητές της από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο.
Κλήθηκαν και έδωσαν δείγμα συνολικά 48 Κενυάτες πρωταθλητές, ποσοστό 14,7% επί του συνόλου.
Αδικος κόπος, κανείς δεν βρέθηκε ντοπέ.
Ακολούθησε η Ρωσία με 336 αθλητές και ποσοστό 14,2% αλλά μάτωσε πολύ, βρέθηκαν τουλάχιστον 20 θετικά δείγματα, τα περισσότερα σε πρωτοκλασάτα ονόματα.
Οι ΗΠΑ 222 αθλητές με 9,4% για να ακολουθήσουν Αιθιοπία 7,2% και Τζαμάικα 5,3%.
Ηδη από πέρυσι είχαν αρχίσει οι μουρμούρες για την Τζαμάικα και τις απίστευτες εμφανίσεις των αθλητών της.
Φέτος οι έλεγχοι εντάθηκαν και τα θύματα ήταν πολλά. Από ό,τι φαίνεται, όλα με την ίδια ουσία που παράγεται στις ΗΠΑ.
«Ανερχόμενη» δύναμη φέτος η Τουρκία με 16 θετικά δείγματα σε σύνολο.
Ας περάσουμε τώρα και στην Ελλάδα. Με βάση τη σχετική λίστα της διεθνούς ομοσπονδίας, το 2012 ελέγχθηκαν, αποκλειστικά από την IAAF, εννιά Ελληνες αθλητές. Οι οκτώ από μία φορά και μία αθλήτρια τουλάχιστον τέσσερις φορές σε ολόκληρη τη χρονιά.
Η πρωταθλήτρια του τριπλούν Βούλα Παπαχρήστου αναδείχθηκε πέρυσι η καλύτερη πελάτισσα της διεθνούς ομοσπονδίας με τους τέσσερις ελέγχους χώρια τις περιπτώσεις από τους ελέγχους σε μίτινγκ, από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή κ.λπ.
Η αθλήτρια της ΑΕΚ μπορεί και να έδωσε δέκα φορές δείγματα ούρων όπου όλα βρέθηκαν αρνητικά.
Στο επερχόμενο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Μόσχας θα δοθεί μεγάλη βαρύτητα στους ελέγχους με δείγματα αίματος και επιπλέον 500 δείγματα ούρων θα παραμείνουν για τα επόμενα χρόνια στην κατάψυξη για μελλοντικό επανέλεγχο.
Πηγή: Gaol