Facebook Pixel Η κατάθλιψη μετά τα τουρνουά
| 2013-08-12 20:45:00

Η κατάθλιψη μετά τα τουρνουά

Η κατάθλιψη μετά τα τουρνουά

Ο Barry Greenstein, , ο συγγραφέας του best seller "Ace on the River", ασχολείται στο νέο του blog με την κατάθλιψη που προκαλούν στους παίκτες οι αποκλεισμοί από τα τουρνουά.

Ο Barry Greenstein ανανέωσε το blog του και αναφέρεται σε ένα πολύ ιδιαίτερο θέμα, το οποίο σίγουρα θα έχετε βιώσει αλλά δεν το έχει αντιληφθεί οι περισσότεροι. Ας δούμε τι έγραψε ο μεγάλος αυτός παίκτης:

"Τώρα που ολοκληρώθηκε το World Series of Poker βλέπω πολλούς παίκτες να κυκλοφορούν σαν ζόμπι έχοντας αυτό που αποκαλώ εγώ PTD - Post Tournament Depression (κατάθλιψη μετά από τουρνουά). Όταν μιλάς με αυτούς τους παίκτες θα σου πουν πόσα χρήματα έχασαν, πόσο άτυχοι στάθηκαν σε μία παρτίδα και είχαν την ευκαιρία να κερδίσουν ένα τουρνουά.

Η πραγματικότητα είναι πως το PTD είναι ένα συχνό φαινόμενο. Λίγοι είναι αυτοί οι παίκτες που όταν τελειώνει ένα τουρνουά ή μία σειρά από events είναι χαμογελαστοί. Συνήθως στο τέλος κάθε event είναι ένας άνθρωπος χαρούμενος και χιλιάδες άλλοι δυσαρεστημένοι. Αυτοί που θέλουν να παίζουν πολλά τουρνουά πρέπει να καταλάβουν πως μόνο ο νικητής είναι χαρούμενος. Πρέπει να είναι προετοιμασμένοι ψυχολογικά για κάτι τέτοιο.

Στο φετινό WSOP έφτασα να ήμουν chip leader σε τρία events όταν μπήκαμε στα χρηματικά έπαθλα. Στο ένα από αυτό ήμουν και chip leader στο τελικό τραπέζι με 1.8 εκατομμύρια μάρκες ενώ ο δεύτερος είχε μόλις 600.000. Στα 25 events που έπαιξα είχα κάποια καλή πορεία σε μερικά από αυτά. Τελικά σε αυτό που ήμουν chip leader στο final table τερμάτισα στην τρίτη θέση. Κατέληξα να ήμουν δυσαρεστημένος σε κάθε event που ακολούθησε.

Πιστεύω πως ένας λόγος που μπορώ να διαχειριστώ την κατάθλιψη των τουρνουά είναι που έπαιζα πολλά αθλήματα όταν ήμουν σε πιο νεαρή ηλικία. Αν είσαι ανταγωνιστικός στα αθλήματα μαθαίνεις καλά στην απογοήτευση. Εγώ έκανα πάλη και έχανα πολλούς αγώνες στη σειρά, έτσι έπρεπε να βρω την ψυχική δύναμη να μπορώ να παλέψω και την επόμενη φορά. Αυτές οι εμπειρίες με προετοίμασταν για την απογοήτευση που προκαλούν τα τουρνουά.

Βλέπω αρκετούς νεαρούς παίκτες που δέχονται ισχυρά χτυπήματα στο WSOP και πολλοί από αυτούς δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την κατάθλιψη. Κάποιοι θα πάνε να πιουν αλκοόλ για να ξεχαστούν, αυτό όμως δεν τους προετοιμάζει ψυχολογικά για την επόμενη φορά που θα αποκλειστούν από κάποιο τουρνουά. Έτσι στο τέλος του WSOP τους ακούω να μιλάνε για το πόσο δύσκολο είναι το grinding. Απλά δεν είναι προετοιμασμένοι για την απογοήτευση που θα έχουν. Ίσως να ακούγεται παράξενο αλλά στα τουρνουά πρέπει να περιμένεις ότι θα χάσεις το buy in σου και θα είσαι απογοητευμένος.

Πολλοί λένε πως το κλειδί της επιτυχίας είναι να έχεις μία θετική ματιά στα πράγματα. Το ακούς αυτό από τους προπονητές και άλλους που λένε ότι πρέπει να είσαι θετικός και να έχεις αυτή τη νοοτροπία για να ανταπεξέλθεις. Στα τουρνουά όμως αυτή η νοοτροπία μπορεί να σου προκαλέσει προβλήματα.

Η κατάσταση μου θυμίζει το νόμο του Μέρφι που λέει ότι: "Αν όλα μπορούν να πάνε στραβά, θα καταλήξουν και στραβά." "Οι αρνητικές προσδοκίες οδηγούν σε αρνητικά αποτελέσματα". Στο πόκερ ωστόσο οι θετικές προσδοκίες οδηγούν επίσης σε αρνητικά αποτελέσματα.

Αν το κρατήσετε αυτό το μυαλό σας ίσως είστε λιγότερο απογοητευμένοι αν βρεθείτε εκτός σε ένα τουρνουά. Θα πρέπει να πιστεύετε πως όταν πληρώνετε το buy in θα το χάσετε και αν μπείτε στα χρήματα θα είναι απλά μία θετική έκβαση. Και αν φτάσετε μέχρι το τελικό τραπέζι και το κερδίσετε θα είναι ακόμα καλύτερο.

 

Αντιμετωπίστε όμως την πραγματικότητα. Ποτέ δεν θα είστε χαρούμενοι μετά από το τέλος ενός τουρνουά εκτός και αν το κερδίσετε. Στο WSOP αυτό το καλοκαίρι πραγματοποιήθηκαν 61 events. Ο Tom Schneider κέρδισε δύο από αυτά, κάτι που σημαίνει πως συνολικά είχαμε 60 νικητές. Αν βάλουμε και τους 9 του WSOP final table (November 9) τότε έχουμε 69 χαρούμενους παίκτες και χιλιάδες άλλους που δεν τα κατάφεραν.

Υπάρχει ένας τρόπος για να έχετε πλεονέκτημα από το PTD των άλλων παικτών. Στα πρώτα 15 χρόνια της ενασχόλησης μου με το πόκερ πήγαινα στο WSOP κυρίως για τα cash games. Θα καθόμουν εκεί και θα περίμενα τους παίκτες να αποκλειστούν από τα τουρνουά και να παίξουν cash games ενώ είναι τιλταρισμένοι. Ήταν τα ευκολότερα χρήματα που έβγαλα ποτέ.

Συνήθως έπαιζα την Day 1a του WSOP Main Event και στη συνέχεια θα περίμενα στα cash games για αυτούς που αποκλείονταν στις Day 1b, Day 1c. Έτσι μπορείτε να βγάλεις πολλά χρήματα.

Αν δεν πρόκειται να παίξεις cash games η συμβουλή μου είναι μετά που θα αποκλειστείς από το Main Event να πάρεις το αεροπλάνο και να φύγεις. Αν μείνεις θα βρεις τρόπους να χάσεις χρήματα, είτε στα ζάρια, είτε στο blackjack, είτε στο πόκερ.

Η καλύτερη μου χρονιά με αυτή τη στρατηγική ήταν το 2003. Ήταν η χρονιά που ο Chris Moneymaker κέρδισε το WSOP Main Event και $2.5 εκατομμύρια. Εγώ όμως κέρδισα πάνω από $5 εκατομμύρια χωρίς να παίξω τουρνουά, πέρα από το Main Event, εκείνο το καλοκαίρι, μόνο από τα cash games. Ήμουν σε καλή κατάσταση και μεταφέρθηκε αυτό και στο Main Event όπου ήμουν chip leader στην Day 1.

Τελικά πήγα σπίτι απογοητευμένος, αν και είχα κερδίσει εκατομμύρια από τα cash games. Και αυτό γιατί το PTD είναι κομμάτι των τουρνουά, κάτι που όσοι παίζουν πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για αυτό. " -

ΠΗΓΗ: Pokerlobbygr.com

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags