Το ελληνικό πρωτάθλημα εμφανίστηκε στο Championship Manager 2000/2001 και μετά από δύο χρονιές στις οποίες οι παίκτες έπαιζαν …σαν ντοπαρισμένοι(!) ακολούθησε η σύνεση ώστε από το CM4 μέχρι σήμερα τα στατιστικά του ελληνικού πρωταθλήματος να είναι πιο προσγειωμένα. Τόσο προσγειωμένα σε βαθμό που μερικές φορές να νομίζουμε ότι οι παίκτες μας αδικούνται. Την έρευνα του ελληνικού πρωταθλήματος έχει το FMGreece.gr, το οποίο και στέλνει τα δεδομένα στη Sports Interactive κάθε χρονιά.

Ο Κώστας Μήτρογλου είναι χωρίς αμφιβολία το πρόσωπο της χρονιάς στο ελληνικό πρωτάθλημα. Έχει 14 γκολ σε 10 συμμετοχές, δηλαδή σχεδόν 1.5 γκολ ανά αγώνα, κάτι που αναγκάζει τους σκάουτερς του εξωτερικού να τον βάζουν για τα καλά στο μάτι. Τι λέει όμως το Football Manager για τον Μήτρογλου;

Με 11 γκολ σε 25 συμμετοχές ο "πιστολέρο" δεν έδειξε σε καμία περίπτωση το 100% των δυνατοτήτων του. Φυσικά σχεδόν κανείς (ίσως μόνο ο ίδιος, άντε το πολύ και οι γυμναστές του) δεν θα μπορούσε να προβλέψει ότι θα έκανε ένα τόσο εκπληκτικό ξεκίνημα. Δεν ήταν σε ποδοσφαιρική ηλικία που οι παίκτες "ωριμάζουν γρήγορα". Είναι 25 και σε λίγους μήνες κλείνει 26 χρόνια ζωής. Συνεπώς σας προειδοποιούμε ότι τα στατιστικά που θα παρακολουθήσετε δεν ανταποκρίνονται τόσο στην πραγματική του απόδοση. Το βέβαιο είναι όμως ότι στο επόμενο patch της Sports Interactive θα αλλάξουν …το ίδιο και η αξία του στο μεταγραφικό παζάρι.

Το προφίλ

Κωνσταντίνος Μήτρογλου
Ημ. Γέννησης 12/3/1988
Θέση: ST
Ύψος: 1.88μ
Current Ability: 140
Potential Ability: 145

Tα βασικά στατιστικά του στο FM

Long Shots (Μακρινά σουτ): 13
Finishing (Τελείωμα φάσης): 14
Heading (Κεφαλιές): 14
Creativity (Δημιουργικότητα): 12
Off The Ball (Κίνηση χωρίς την μπάλα): 15
Acceleration (Επιτάχυνση): 10
Pace (Μέγιστη ταχύτητα): 13
Stamina (Αντοχή): 14
Strength (Δύναμη): 16
Agility (Ευλυγισία): 11
Jumping Reach (Άλμα): 14
Technique (Τεχνική): 14
Flair (Ικανότητα να κάνει το απρόβλεπτο): 15

Αν συγκρίνουμε τα παραπάνω στατιστικά του Κώστα Μήτρογλου με την πραγματικότητα τότε θα δούμε ότι τα περισσότερα εξ αυτών απέχουν κατά πολύ. Ασφαλώς όταν τελείωνε η περυσινή χρονιά λίγοι θα μπορούσαν να προβλέψουν ότι ο επιθετικός του Ολυμπιακού θα γινόταν φέτος βασικός κι αναντικατάστατος, ενώ ακόμα λιγότεροι θα περίμεναν ότι θα είχε μέσο όρο 1,4 γκολ ανά παιχνίδι!

Το Current Ability 140 (στα 200) και το Potential Ability 145 δείχνουν βάσει FM ότι ο παίκτης δεν θα εξελιχθεί πολύ, ότι δηλαδή θα φτάσει σε αυτό το ταπεινό 145/200. Αν αναλογιστούμε ότι οι κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης έχουν παίκτες με Potential Ability 160-190 γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι στο Football Manager ο Μήτρογλου πολύ σπάνια μπαίνει στο στόχαστρο μεγάλων ομάδων.

Βέβαια η πραγματικότητα δείχνει άλλα. Το Finishing 14 και το Long Shots 13 είναι χαμηλές βαθμολογίες, όπως και το Heading 14. Στο επόμενο patch του Football Manager o Mήτρογλου θα έπρεπε να έχει τουλάχιστον 2 πόντους πάνω στα παραπάνω στατιστικά. Από πλευράς φυσικής κατάστασης η αξιολόγησή του είναι σωστή, καθώς δεν ανήκει στους γρήγορους επιθετικούς. Το Off The Ball στο 15 δείχνει επίσης ότι η κίνησή του στο χώρο για να πάρει μπάλα είναι αποτελεσματική.

Τα παραπάνω δεδομένα αφορούσαν φυσικά τον Μήτρογλου στο ξεκίνημα της σεζόν, όπως τον γνωρίζαμε. Πρακτικά στο επόμενο patch ο στράικερ της Εθνικής μας θα πρέπει να έχει πολύ υψηλότερο Potential Ability, αφού ήδη έχει προσεγγίσει το ενδιαφέρον μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων.

Η Daily Star έγραψε το Σάββατο ότι η Liverpool θα προσφέρει 7 εκατομμύρια λίρες (8,3 εκατομμύρια ευρώ) στον Ολυμπιακό, ενώ η Arsenal θα μπει κι αυτή με τη σειρά της στο κυνήγι των διαπραγματεύσεων. Το ποσό αυτό είναι η ρήτρα του παίκτη, ο οποίος θα κληθεί να αποφασίσει αν θα φύγει στην ομάδα της αρεσκείας του ή αν θα ανανεώσει το συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό, ανεβάζοντας την ρήτρα και κάνοντας τα πράγματα περίπλοκα.

Αν οι φίλοι Ολυμπιακοί με ρωτάτε τι θα τον έκανα στο Football Manager, φυσικά και θα τον πουλούσα καθώς με τα χρήματά του μπορείτε να φέρετε πολύ καλύτερους παίκτες. Όσο για την πραγματικότητα, αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Τον Μάρτιο ο επιθετικός του Ολυμπιακού γίνεται 26 οπότε του μένουν 1-2 χρόνια για να κάνει μια καλή μεταγραφή.

Επειδή το συμβόλαιό του λήγει το 2016, το ιδανικό θα ήταν να περιμένουν στον Ολυμπιακό τις εμφανίσεις του στο Μουντιάλ που μπορεί να εκτοξεύσουν την αξία του κατά πολύ. Φυσικά έως τότε θα πρέπει να γίνει άμεσα μια ανανέωση συμβολαίου με ρήτρα που να φτάνει τα 15-20 εκατομμύρια ευρώ.

Με 15 είχε πουληθεί ο Καστίγιο και ο Κόκκαλης έπιασε "κότσο" τους Ουκρανούς. Δεν θα το κάνει τώρα ο Μαρινάκης; Βέβαια άλλες εποχές τότε, άλλες τώρα. Σήμερα μπορεί ο κόσμος να δυσαρεστηθεί αν ο Μήτρογλου φύγει, αλλά με αυτό το ποσό φέρνεις δύο δυνατά φορ από Λατινική Αμερική και σου μένουν και ρέστα για να αγοράσεις μέσους.

Καθίστε στον Πάγκο
[Με e-mail στο [email protected]]
Στείλτε θέματα προς συζήτηση, screenshots ή απορίες στο παραπάνω e-mail.