Εδώ και λίγο καιρό οι ελπίδες του Μίκαελ Σουμάχερ για ανάρρωση αναζοπυρώθηκαν, με τα νέα ότι βγήκε από το τεχνητό κώμα να δίνουν ελπίδες στην οικογένειά του.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται για τον Γερμανό, ο οποίος βρίσκεται σε μια κατάσταση "ελάχιστης συνείδησης". Τι σημαίνει αυτό στην ουσία; Ότι μπορεί να κουνήσει τα μάτια του, να κάνει μικρά νεύματα και να ακούει τους δυνατούς ήχους.

Το θέμα είναι ότι παραμένει ακίνητος, μην μπορώντας να κουνήσει τα άκρα του, με την τελευταία πρόβλεψη για την υγεία του από τον Δρ Γκάρι Χαρστάιν, πρώην ιατρικού αντιπροσώπου για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Φόρμουλα 1 και νυν Κλινικού Καθηγητή Αναισθησίας και Επείγουσας Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης στο Βέλγιο, να είναι αρκετά απαισιόδοξη.

Σύμφωνα με τον Χάρσταιν οι πιθανότητες του Σουμάχερ να επανακτήσει κάθε επίφαση ομαλότητας είναι σχεδόν ανύπαρκτες και έχει προειδοποιήσει τους φαν του να προετοιμαστούν για το χειρότερο.

«Ακούω να λένε με θριαμβευτικό τόνο ότι ο Σουμάχερ βγήκε από το κώμα. Υπενθυμίζω ότι το κώμα ήταν τεχνητό, για να προστατεύσει τον εγκέφαλο του και οι γιατροί τον έβαλαν και τον έβγαλαν από αυτό. Αυτό δεν είναι είδηση, δεν σημαίνει κάτι. Είναι εξαιρετικά κυνική χρήση της γλώσσας, να χρησιμοποιούμε ένα αληθινό γεγονός για να υποστηρίξουμε κάτι ψευδές. Δεν μπορώ να βοηθήσω, αλλά πιστεύω ότι ακόμα κι αν ο Μάικλ κατάφερνε να βγει από την κατάσταση που βρίσκεται τώρα θα του έλεγαν ότι έχει πρόβλημα και πρέπει εργαστεί σκληρά για να το ξεπεράσει και ότι πρέπει να μάθει να περπατάει να διαβάζει και να γράφει ξανά από την αρχή. Καθώς ο χρόνος περνά όμως, αυτό γίνεται όλο και λιγότερο πιθανό», είπε ο Χάρσταιν και συμπλήρωσε:

«Το προσδόκιμο ζωής για έναν κωματώδη ασθενή που δεν βελτιώνεται νευρολογικά μετριέται από μήνες μέχρι σχετικά λίγα χρόνια. Ο κόσμος, βιώνει σιγά σιγά το μεγάλο αντίο».