Γράφει ο Δημήτρης Δημητρόπουλος

Άλλωστε, η πενιχρή συγκομιδή στους προηγούμενους Αγώνες, στο Λονδίνο το 2012, με μόλις δύο χάλκινα μετάλλια, έχει μεγαλώσει την προσμονή -ίσως και την ανάγκη- για νέες επιτυχίες στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός στον κόσμο.

Η Ελλάδα θα πάει στη Βραζιλία με αποστολή 74 αθλητών. Όλοι τους κουβαλούν όνειρα, άλλοι με μεγαλύτερες πιθανότητες να τα πραγματοποιήσουν και άλλοι με μικρότερες.

Στον "βασιλιά" των Ολυμπιακών Αγώνων, τον στίβο, η Ελλάδα έχει την τύχη να διαθέτει δυο αθλήτριες που πρωταγωνιστούν και έχουν βάσιμες ελπίδες να γυρίσουν με ένα μετάλλιο από το Ρίο.

Ο λόγος για τη Νικόλ Κυριακοπούλου και την Κατερίνα Στεφανίδη. Η πρώτη, ωστόσο, αντιμετωπίζει πρόβλημα και δίνει αγώνα δρόμου για να προλάβει τη διοργάνωση. Αν τα καταφέρει, σίγουρα θα έχει τύχη για μετάλλιο στο άλμα επί κοντώ. Αντίστοιχα, η δεύτερη είναι σε μεγάλη φόρμα (επίσης στο επί κοντώ) και οι πρόσφατες επιδόσεις της τη συγκαταλέγουν ανάμεσα στα φαβορί για να βρεθεί στο βάθρο.

Από εκεί και πέρα, σημαντικές ελπίδες διατηρούν και άλλοι αθλητές στο στίβο, τόσο στις γυναίκες όσο και στους άντρες. Οι Κώστας Φιλιππίδης (άλμα επί κοντώ), Κώστας Μπανιώτης (άλμα εις ύψος) και Βούλα Παπαχρήστου (τριπλούν) έχουν τύχη για ένα μετάλλιο, γιατί όχι και το χρυσό.

Στη γυμναστική, κυριαρχεί η μορφή του Λευτέρη Πετρούνια. Ο 25χρονος είναι ο εν δυνάμει πρωταθλητής κόσμου στους κρίκους. Στο Ρίο ο σπουδαίος αθλητής θα αγωνιστεί για πρώτη φορά στην καριέρα τους σε Ολυμπιακούς Αγώνες και θεωρείται ένα από τα μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση του χρυσού.

Από την πλευρά του, ο Βλάσης Μάρας θέλει όσο τίποτα ένα ολυμπιακό μετάλλιο. Έχοντας συμπληρώσει τα 33 χρόνια ζωής, ο Έλληνας γυμναστής θα δώσει τα πάντα για ένα μετάλλιο στο μονόζυγο, γνωρίζοντας ότι πιθανότατα θα είναι η τελευταία του ευκαιρία.

Ελπίδες, επίσης, υπάρχουν και στο υγρό στοιχείο. Η ανδρική ομάδα βρίσκεται σε καλή κατάσταση, προέρχεται από την 4η θέση στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2016 και θα μπορούσε να παλέψει για μια θέση στο βάθρο.

Από κοντά και ο Σπύρος Γιαννιώτης, ο οποίος θα προσπαθήσει να ολοκληρώσει τη σπουδαία καριέρα του με ένα μετάλλιο στη μαραθώνια κολύμβηση 10 χιλιομέτρων. "Συνάδελφος" του Σπύρου Γιαννιώτη είναι και η Κέλυ Αραούζου στη μαραθώνια κολύμβηση και μάλιστα έχει υψηλές φιλοδοξίες για το Ρίο.

Από την ιστιοπλοΐα προέρχεται η σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής, Σοφία Μπεκατώρου, η οποία δεν μπορεί παρά να ελπίζει για το καλύτερο στην 4η Ολυμπιάδα της. Επίσης, το δίδυμο Κατερίνα Νικολαΐδου - Σοφία Ασουμανάκη, συγκαταλέγεται βάσει επιδόσεων ανάμεσα στα φαβορί για το βάθρο στην κωπηλασία. Ελληνίδα είναι και ένα από τα μεγάλα φαβορί στη σκοποβολή. Πρόκειται για την 19χρονη Άννα Κορακάκη που στοχεύει ψηλά στην πρώτη της Ολυμπιάδα.

Φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να ξεχάσουμε τον Ηλία Ηλιάδη. Ο 29χρονος αθλητής αποτελεί έναν από τους "θρύλους" του παγκοσμίου Τζούντο έχοντας στην κατοχή του δυο ολυμπιακά μετάλλια. Τα τελευταία χρόνια έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά από τραυματισμούς, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να τον ξεγράψει.

Δεν ξέρουμε αν οι προσδοκίες μας θα επαληθευθούν από τους παραπάνω αθλητές ή αν κάποιος άλλος που δεν περιμένουμε θα κάνει την έκπληξη μπαίνοντας στα μετάλλια, κάτι που όλοι ευχόμαστε.

Πάντως, το "Associated Press" δίνει μια πολύ αισιόδοξη πρόβλεψη για τη χώρα μας, εκτιμώντας πως η Ελλάδα θα κατακτήσει 5 μετάλλια. Συγκεκριμένα, στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου "βλέπουν" τον Λευτέρη Πετρούνια και τον Σπύρο Γιαννιώτη, ενώ επίσης θεωρουν ότι χάλκινα μετάλλια θα πάρουν η Κατερίνα Στεφανίδη, η Βούλα Παπαχρήστου και η Αννα Κορακάκη.