Η θρυλική και η πρώτη Ολυμπιονίκης της Ινδίας στη γυναικεία πυγμαχία, Μαίρη Κομ, τιμήθηκε με το βραβείο Global Indian Icon of the Year στα ετήσια βραβεία UK-India στο Ουίντσορ, στη νοτιοανατολική Αγγλία.

Η 40χρονη πρώην μέλος της Rajya Sabha μίλησε για το 20χρονο ταξίδι της σκληρής δουλειάς και αφιέρωσης της ζωής της στην πυγμαχία καθώς έλαβε το βραβείο από τον Ινδό Ύπατο Αρμοστή στο Ηνωμένο Βασίλειο Βικράμ Ντοραϊσβάμι σε μια εορταστική τελετή το βράδυ της Πέμπτης 29 Ιουλίου 2023.

«Παλεύω 20 χρόνια, καταβάλλω τόση προσπάθεια, σκληρή δουλειά στη ζωή μου, στην πυγμαχία, σημαίνει πολλά… να κάνω θυσίες για τη χώρα μου, για την οικογένειά μου. Ευχαριστώ πραγματικά από τα βάθη της καρδιάς μου για αυτήν την αναγνώριση», είπε.

Ο σκηνοθέτης Shekhar Kapur, πίσω από την υποψήφια για Όσκαρ «Elizabeth: The Golden Age» έλαβε ένα βραβείο Lifetime Achievement για τη συνεισφορά του στον τομέα του κινηματογράφου και στα δύο έθνη στα βραβεία, που διοργανώθηκαν από το India Global Forum (IGF) στο πλαίσιο της Εβδομάδας UK-India .

Το Nehru Center στο Λονδίνο, η πολιτιστική πτέρυγα της Ινδικής Ύπατης Αρμοστείας, κέρδισε το Βραβείο ΗΒ-Ινδίας για τη σημαντική συμβολή στις σχέσεις ΗΒ-Ινδίας.

«Αυτή είναι μια από τις πιο συναρπαστικές στιγμές για να είσαι Ινδός τους τελευταίους πολλούς αιώνες και η αναπτυσσόμενη οικονομία της Ινδίας έχει κάνει πολλούς άλλους, συμπεριλαμβανομένων πολλών Δυτικών, να σκέφτονται διαφορετικά για την Ινδία. Αλλά ο πολιτισμός της Ινδίας θα κάνει πολλούς άλλους, συμπεριλαμβανομένων πολλών Δυτικών, να σκεφτούν διαφορετικά την περίοδο. Και είναι προνόμιό μας στο Nehru Center να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη και στη διάδοση του ινδικού πολιτισμού στη Δύση», δήλωσε ο συγγραφέας Amish Tripathi, Διευθυντής του Nehru Centre.

Τα βραβεία, που διανύουν τώρα τον πέμπτο χρόνο ζωής τους, αναγνωρίζουν την εξαιρετική συμβολή ηγετών στις επιχειρήσεις, τις επαγγελματικές υπηρεσίες, την κυβέρνηση, τον πολιτισμό και τον κοινωνικό αντίκτυπο, υπογραμμίζοντας τα αξιοσημείωτα επιτεύγματά τους στην ενίσχυση των διμερών δεσμών.

«Αυτά τα βραβεία δεν αφορούν μόνο την αναγνώριση των επιτευγμάτων ορισμένων εξαιρετικών συντελεστών στο διάδρομο Ηνωμένου Βασιλείου-Ινδίας, αλλά και για τον εορτασμό της δύναμης της συνεργασίας και των απεριόριστων δυνατοτήτων που υπάρχουν στη συνεργασία μας», δήλωσε ο ιδρυτής και πρόεδρος της IGF Manoj Ladwa.

Σε διάφορες κατηγορίες, το Βραβείο Ηνωμένου Βασιλείου-Ινδίας για τον Οργανισμό Προώθησης Επιχειρήσεων της Χρονιάς απονεμήθηκε στην Ομοσπονδία Ινδικών Εμπορικών & Βιομηχανικών Επιμελητηρίων (FICCI) του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μεταξύ των άλλων βραβείων ήταν ο Καλύτερος Διαγωνισμός της Χρονιάς για την πλατφόρμα startup επενδύσεων CrowdInvest, το Consultancy of the Year για το SannamS4, το Legal Practice of the Year για τον Cyril Amarchand Mangaldas και το Financial Services Organization of the Year για την ICICI Bank UK Plc. Ενώ ο Mphasis κέρδισε την Τεχνολογική Εταιρεία της Χρονιάς, η Action Aid UK ανακηρύχθηκε ως το έργο Social Impact Project της Χρονιάς.