Κατά τη διάρκεια της μετάδοσης της προκριματικής φάσης των Καταδύσεων γυναικών, οι εν λόγω σχολιαστές, Λορέντσο Λεοναρντούτζι και Μασσιμιλιάνο Ματζούκι αφέθηκαν σ’ ένα πρωτοφανές παραλήρημα σεξισμού και ρατσισμού, χωρίς να το συνειδητοποιήσουν οι ίδιοι: δυστυχώς όμως γι’ αυτούς το μικρόφωνο είχε μείνει ανοικτό και τους άκουσε η μισή, τουλάχιστον Ιταλία. Περιττό να σημειώσουμε ότι, όχι μόνο ανακλήθηκαν άμεσα από την Φουκουόκα και αντικαταστάθηκαν από άλλους συναδέλφους, αλλά και απολύθηκαν επί τόπου και χωρίς αποζημίωση από τη διεύθυνση της Rai Due.

 «Ζητούμε συγγνώμη, κάναμε πλάκα μεταξύ μας: έτσι, για να περάσει η ώρα. Παραδεχόμαστε ότι ήταν χονδροειδέστατη και άτοπη πλάκα, ήταν όμως πλάκα και δεν είχαμε κανένα σκοπό να προσβάλουμε τον οποιονδήποτε», απολογήθηκαν στην επιστροφή τους στη Ρώμη, προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τα απλώς, αδικαιολόγητα.

 Ανάμεσα στις «πλάκες» που ισχυρίζονται πως έκαναν ήταν τα σχόλια για τα κιλά κάποιων Ολλανδέζων καταδυτριών. «Κοίτα τες πως είναι… Παναγία μου είναι πολύ χοντρές, μοιάζουν με τη δική μας, την Τζούλια Βιττοριόζο», μία Ιταλίδα καταδύτρια που αφού ξεπέρασε το πρώτο σοκ ανέθεσε την περίπτωσή της στον δικηγόρο της.

 Η’, «Πως λέγεται αυτή, Χάρπερ; Δηδαδή το όνομά της προέρχεται από την Άρπα, και πως ακριβώς παίζεται η Άρπα;». Κι άλλα παρόμοια, κοροϊδευτικά για Κινέζους ή Πακιστανούς. Έτσι, για να περάσει η ώρα…