Το 1976, η Κλοντίν Λονζέ πυροβόλησε τον πιο σεβαστό άντρα στο Άσπεν, τον σκιέρ Βλαντίμιρ "Σπάιντερ" Σάμπιτς. Στα βουνά του Άσπεν, υπάρχει ένα μνημείο προς τιμήν του κάποτε πλουσιότερου σκιέρ στον κόσμο, του Βλαντιμίρ Σάμπιτς.

Στη δεκαετία του '60 και του '70, το Άσπεν ήταν μια πόλη ελευθερίας, όπου κυριαρχούσαν οι χίπηδες. Κατά τη διάρκεια της ημέρας έκαναν σκι και το βράδυ έπιναν ουίσκι και έπαιρναν ναρκωτικά (κοκαΐνη). Το Άσπεν είχε το πνεύμα του ροκ εν ρολ και το 1970, ο δημοσιογράφος Χάντερ Τόμπσον έγινε σερίφης της κομητείας, Πίκτιν στο Άσπεν. Ένα από τα κύρια σημεία του εκλογικού του προγράμματος ήταν... η νομιμοποίηση των ναρκωτικών. Έλαβε το 44% των ψήφων!

Σόδομα και Γόμορα

Το Άσπεν αναφερόταν ως η πόλη που γινόντουσαν Σόδομα και Γόμορα. Εκεί πέθανε ο Βλαντίμιρ Σάμπιτς, ο οποίος γεννήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 1945 στο Σακραμέντο της Καλιφόρνια, από μια οικογένεια Κροατών μεταναστών.

Η πρόωρη γέννηση και το παρατσούκλι "αράχνη"

Ο Βλαντίμιρ γεννήθηκε πρόωρα και ο πατέρας του, βλέποντάς τον, τον ονόμασε αράχνη (σπάιντερ), καθώς το σώμα του μωρού έμοιαζε έτσι. Ο Spider είχε μια τάση προς το σκι και υπό την καθοδήγηση του Λούτς Εϊντέντερ, πρωταθλητή κατά τη δεκαετία του '40, ανέλαβε τον Σάμπιτς.

Οι μαθητές του Εϊντέντερ, διακρίνονταν από το γεγονός ότι δεν φοβόντουσαν. Ήταν ευρωπαίοι σκιέρ που κυριάρχησαν εκείνη την εποχή, οπότε υπήρχε μια σειρά ανθρώπων που επιθυμούσαν να μάθουν από αυτόν.

Ο Σάμπιτς και ο αδερφός του πέτυχαν μεγάλες επιτυχίες και ονομάστηκαν οι πιο ατρόμητοι νεαροί σκιέρ του Highway 50 Boys.

Φαινόταν σαν μια χιονοστιβάδα

Ο Σπάιντερ ήταν ιδιαίτερα καλός και εγκατέλειψε γρήγορα το αμερικανικό ποδόσφαιρο για το αλπικό σκι. Έμαθε να κατεβαίνει με μεγάλη ταχύτητα στις πλαγιές, ξεπερνώντας τις τόσο γρήγορα που φαινόταν σαν μια χιονοστιβάδα να κατεβαίνει από την πλαγιά. Συμμετείχε με ενθουσιασμό σε οποιεσδήποτε δραστηριότητες σκι, είτε σλάλομ είτε mogul - ήθελε να αισθανθεί ενήλικας και υπεύθυνος, για να φέρει χρήματα στο σπίτι και λίγοι μπορούσαν να ανταγωνιστούν μαζί του.

Ο προπονητής που του άλλαξε τη ζωή

Όμως τα κέρδη στα ερασιτεχνικά αθλήματα ήταν τότε μηδαμινά. Οι αλπικοί σκιέρ δεν θα μπορούσαν να γίνουν πλούσιοι μέσω εμπορικών τουρνουά εάν ήθελαν να αγωνιστούν στα παγκόσμια πρωταθλήματα και στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Όταν ο Σπάιντερ ήταν 18 ετών, έγινε δεκτός με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Boulder από τον διάσημο ειδικό Μπομπ Μπίτι, προπονητή της ομάδας σκι αντοχής των ΗΠΑ.

Οι σοβαροί τραυματισμοί

Η ζωή του ήταν τόσο γρήγορη και απελπισμένη όσο οι καταβάσεις από την πλαγιά. Τραυματίστηκε πολλές φορές. Έσπασε τον λαιμό του και οι γιατροί ανακάλυψαν δύο κατεστραμμένους σπονδύλους. Αλλά ως θαύμα, με τη βοήθεια των καλύτερων ορθοπεδικών, ανάρρωσε ακόμη και μετά από δύσκολους τραυματισμούς και επέστρεψε στην πλαγιά χωρίς φόβο.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες και το μοιραίο όπλο

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968 στο Γκρενόμπλ της Γαλλίας, ο Σπάιντερ ήταν 22 ετών και τερμάτισε στην 5η θέση στο σλάλομ. Μεταξύ των θεατών ήταν ο πατέρας του, ο οποίος χαρούμενος για τον γιο του πήγε σε ένα τοπικό κατάστημα και αγόρασε ένα πιστόλι 22άρι Luger για τον γιο του Στέφεν, αλλά αυτός έδωσε το πιστόλι στον Σπάιντερ. Αργότερα το "Luger" θα παίξει μοιραίο ρόλο στη ζωή του.

Δύο μήνες μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, πήρε τη μοναδική νίκη στα στάδια του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο σλάλομ. Ταυτόχρονα, έγινε ο πρωταθλητής Downhill των ΗΠΑ. Τρεις ακόμη φορές κατάφερε να ανέβει στο βάθρο του Παγκόσμιου Κυπέλλου.

Όταν άρχισε να γίνεται πλούσιος

Το 1970, ο Σάμπιτς έγινε επαγγελματίας, όπου πέτυχε τη σημαντικότερη επιτυχία: «Ήταν μια ανακούφιση για μένα! Είχα βαρεθεί και κουραστεί από το πατινάζ με παιδιά που έβγαζαν 50.000 δολάρια ετησίως. Ήμουν πολύ νευρικός προσπαθώντας να ανταγωνιστώ μαζί τους. Τώρα δεν έχω καμία ανησυχία» είπε.

Τότε το αλπικό σκι μόλις έγινε μοντέρνο στις Ηνωμένες Πολιτείες και όλοι άρχισαν να επενδύουν σε αυτό. Ο προπονητής Μπομπ Μπίτι οργάνωσε μια επαγγελματική περιοδεία για ελίτ αθλητές για να διαδώσει το άθλημα.

Η μετακόμιση στο Άσπεν

Τα πρώτα κέρδη του Σπάιντερ ήταν μέτρια, αλλά όταν ξεκίνησε το νέο έργο του Μπίτι, ο Σάμπιτς έγινε ένας από τους πλουσιότερους αθλητές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 1971 και το 1972, έγινε παγκόσμιος πρωταθλητής, νικώντας τους όλους.

Ως αποτέλεσμα, κέρδισε αρκετά χρήματα για να μετακινηθεί στο χιονοδρομικό κέντρο στο Άσπεν. Εκεί αυτός και ο αδερφός του έχτισαν ένα σπίτι στην περιφραγμένη κοινότητα του Starwood.

Η κάθοδος της καριέρας του και η γνωριμία με την Κλοντίν

Η καριέρα του άρχισε να μειώνεται το 1973. Τραυματίστηκε στον αγώνα για τον παγκόσμιο τίτλο (υπέστη κάταγμα συμπίεσης του σπονδύλου) και νοσηλεύτηκε. Τα αποτελέσματά του μειώθηκαν. Το 1972, ήταν σε ένα εστιατόριο στο Bear Valley και η Κλοντίν Λονζέ ήταν στο ίδιο μέρος. Ο Σπάιντερ περπατούσε και χαμογελούσε. Η Κλοντίν τον ερωτεύτηκε. Σύντομα, ζήτησε από τους φίλους του μια συνάντηση με τον Σπάιντερ. Έτσι ξεκίνησε το ειδύλλιο που σκότωσε τον θρύλο του σκι.

Η Γαλλίδα χορεύτρια από πλούσια οικογένεια

Η Κλοντίν γεννήθηκε στο Παρίσι και ήταν από πλούσια οικογένεια, αφού ο πατέρας της ήταν βιομήχανος (παρήγαγε εξοπλισμό ακτίνων Χ) και η μητέρα της γιατρός. Όμως, αυτή αποφάσισε να γίνει χορεύτρια και εμφανίστηκε ήδη στη σκηνή σε ηλικία 17 ετών.

Το 1960, ο επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης ενός νυχτερινού κέντρου του Λας Βέγκας, ο Λούις Βάλτερς, είδε μια ημίγυμνη μελαχρινή, ικανή να τεντώνει τα πόδια της σε κατακόρυφη διάσπαση, στη γαλλική τηλεόραση και την κάλεσε να χορέψει για παραστάσεις που διοργανώνονται στο καζίνο.

Ο γάμος και τα τρία παιδιά

Η 18χρονη Κλοντίν έγινε καλλιτέχνης στο Λας Βέγκας και κατά τη διάρκεια μιας άλλης παράστασης ήρθε στην προσοχή του 32χρονου Άντι Γουίλιαμς, τον οποίο παντρεύτηκε το 1961 και γέννησε τρία παιδιά.

Ο Ουίλιαμς τη βοήθησε να κάνει μια καριέρα στο τραγούδι, αλλά και να γυρίσει μια ταινία. Ο Ουίλιαμς έγινε επίσης διάσημος για την ηχογράφηση τραγουδιών για ταινίες που βραβεύτηκαν με Όσκαρ όπως «Ο Νονός» και το «Love Stories».

Το διαζύγιο

Όμως, υπήρχαν δυσκολίες στη σχέση μεταξύ της Λονζέ και του συζύγου της με την πάροδο του χρόνου και οδηγήθηκαν σε διαζύγιο το 1975. Όταν η Κλοντίν ερωτεύτηκε τον Σπάιντερ, το διαζύγιο δεν είχε ακόμη βγει.

Η συγκατοίκηση και οι σκηνές ζηλοτυπίας

Έναν χρόνο μετά την πρώτη τους συνάντησή, ο σκιέρ κάλεσε την Κλοντίν να ζήσει μαζί του στο σαλέ του με τα παιδιά που αγαπούσε ως δικά του.
Όταν έγινε πολύ δύσκολο για τον Σπάιντερ να αντισταθεί στις πιο όμορφες γυναίκες, η ζηλότυπη Κλοντίν ενεργοποίησε το σχέδιο της. Δεν ήθελε να τον μοιραστεί με κανέναν, ζήτησε να αφιερωθεί πλήρως σε αυτήν - ως εκ τούτου, προέκυψαν δημόσιες διαμάχες.

Η διορία και η δολοφονία

H υπομονή του έληξε στο τέταρτο έτος της σχέσης με τον Σπάιντερ να ήταν πολύ θετικός για να αντέξει με τη συνεχή αρνητικότητα που προερχόταν από τη γαλλική διασημότητα. Στο τέλος, έδωσε στην Κλοντίν προθεσμία για το πότε πρέπει να αποχωρήσει από το σπίτι του.

Στην τελευταία ημέρα της διορίας, τον πυροβόλησε. Μια σφαίρα τον βρήκε ακριβώς κάτω από τα πλευρά, διάτρησε την αρτηρία και το πάγκρεας. Οι γιατροί προσπάθησαν, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Η κατάθεση που κανείς δεν πίστεψε

Στις 11 Ιανουαρίου 1977, σχεδόν όλοι οι κάτοικοι των ΗΠΑ παρακολούθησαν το Ανώτατο Δικαστήριο του Κολοράντο και περίμεναν τη μαρτυρία από την Κλοντίν Λονζέ στο δικαστήριο.

Έκλαιγε χωρίς σταματημό και μετά ανέβηκε για να καταθέσει. Ο δικαστής και η κριτική επιτροπή έσκυψαν για να την ακούσουν. Η Κλοντίν κατηγορήθηκε για ανθρωποκτονία και η υπεράσπιση επέμενε για αμελή ανθρωποκτονία.

«Επέστρεψα στο σαλέ και είδα ξανά το όπλο στην ντουλάπα. Τότε θυμήθηκα για άλλη μια φορά να ρωτήσω τον Σπάιντερ για αυτό το όπλο. Ποτέ δεν πυροβόλησε με αυτό και ανησυχούσα ότι δεν ήξερε σχεδόν τίποτα γι' αυτό. Πήρα το πιστόλι, και κατά κάποιο τρόπο συνέβη, εγώ δεν καταλαβαίνω πώς, πίεσα το κουμπί. Μετά πήγα στο μπάνιο. Στον δρόμο φώναξα στον Σπάιντερ: "Θέλω να μου πεις για αυτό το πιστόλι." Όλα συνέβησαν πολύ γρήγορα στο μπάνιο. Ρώτησα αν ο μοχλός είναι στο κόκκινο σημάδι, είναι ασφαλές ή όχι; Το "Luger" βρισκόταν στην παλάμη μου, δεν το έκανα σκόπιμα προς την κατεύθυνσή του. Τότε το όπλο εκπυρσοκρότησε. Ο Σπάιντερ φώναξε το όνομά μου πολλές φορές. Άρχισε να γλιστρά στο πάτωμα. Του είπα ότι θα τηλεφωνούσα στο νοσοκομείο και του ζήτησα να μην κινηθεί. Όταν επέστρεψα στο μπάνιο, τα παιδιά ήταν ήδη εκεί. Τους ζήτησα να πάνε έξω και να περιμένουν να φτάσει το ασθενοφόρο. Τότε προσπάθησα να επαναφέρω στον Σπάιντερ, ζητούσα να μου μιλήσει, αλλά άρχισε να λιποθυμά. Τότε άρχισα να του κάνω τεχνητή αναπνοή» κατέθεσε.

Ωστόσο, τα στοιχεία έδειξαν ότι η κατάθεση δεν ήταν απολύτως αληθινή. Η Κλοντίν κρατούσε ένα ημερολόγιο στο οποίο περιέγραφε λεπτομερώς την προσωπική της ζωή (εκατοντάδες σελίδες) και είπε ότι η σχέση με τον Σπάιντερ τελείωσε και ότι σύντομα ήρθε η ώρα να φύγει από το σπίτι του.

Βρέθηκαν ίχνη κοκαΐνης στο αίμα της

Κάποτε σε ένα από τα μπαρ, η Λονζέ έριξε κάτι σε ένα ποτήρι κρασί στον Σπάιντερ επειδή δεν της έδινε προσοχή. Την ημέρα της δολοφονίας, ο αρχηγός της αστυνομίας ζήτησε από τον υπολοχαγό του να δώσει προσοχή στην Γαλλίδα, δύο φορές την είδε στον δρόμο και η γυναίκα «σαφώς δεν ήταν η ίδια».
Είναι γνωστό ότι πριν από τη δολοφονία, η Κλοντίν επισκέφθηκε ένα μπαρ, όπου, κατά πάσα πιθανότητα, χρησιμοποίησε κοκαΐνη, ίχνη της βρέθηκαν στο αίμα της τραγουδίστριας. Διαπιστώθηκε επίσης ότι προτού πυροβολήσει, η σκανδάλη τραβήχτηκε τουλάχιστον τέσσερις φορές και αυτό φαινόταν από τις εγκοπές της σφαίρας.

Είπε: «Τον σκότωσα»

Η αστυνομία ισχυρίστηκε ότι λίγο μετά το περιστατικό στο σαλέ, η Λονζέ είπε: «Τον σκότωσα». Ο αστυνομικός που μίλησε με την Κλοντίν μετά τη σύλληψη, άκουσε τις λέξεις «τον σκότωσα» από την ύποπτο.

Ένοχη για δολοφονία από αμέλεια

Έπειτα από 3ωρη συζήτηση, η κριτική επιτροπή έδωσε απόφαση. Ένοχη για δολοφονία από αμέλεια (εγκληματικά αμελή ανθρωποκτονία, αντί για απερίσκεπτη ανθρωποκτονία, στην οποία επέμεινε η εισαγγελία). Η μέγιστη ποινή για αυτό το έγκλημα ήταν 2 χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο 5.000 δολάρια.

Φυλακή για έναν μήνα και μόνο τα Σαββατοκύριακα

Η υπεράσπιση προσπάθησε να αποφύγει τη φυλακή, επικαλούμενη τα παιδιά. Η τιμωρία της ήταν τελικά 30 ημέρες φυλάκισης και 250 δολάρια πρόστιμο. Θα μπορούσε να εκτίσει την ποινή της τις ημέρες της επιλογής της και αποφάσισε να επισκεφθεί το κελί της φυλακής τα σαββατοκύριακα. Φημολογήθηκε ότι διέταξε να της πηγαίνουν φαγητό εκεί από εστιατόρια.

«Είχε ακόμα την οδοντόβουρτσά του στο στόμα του»

Μετά τον θάνατό του δημιουργήθηκε ένα ντοκιμαντέρ για τον Βλαντίμιρ Σπάιντερ Σάμπιτς με την πρώην φίλη του, Μάρτι, να αναφέρει: «Ξέρω ότι την αγαπούσε, αλλά λίγο πριν από την τραγωδία, με κάλεσε να δειπνήσω μαζί του. Και είπε ότι ήθελε να την ξεφορτωθεί και ότι είχε οργή. Και στο τέλος όλα έδειξαν πώς συνέβη. Για να τον σκοτώσει, έπρεπε να σταθεί σε ένα σκαμνί, να ανακαλύψει τα πράγματα του, να πάρει ένα πιστόλι, να του βάλει μια σφαίρα, να πάει στο μπάνιο και να τον πυροβολήσει. Πέθανε πριν φτάσει το ασθενοφόρο. Είχε ακόμα την οδοντόβουρτσά του στο στόμα του».

Στο ντοκιμαντέρ, η Μάρτι δήλωσε επίσης ότι ο Σπάιντερ ήταν έμπειρος κυνηγός και ήξερε πώς να χειριστεί τέλεια ένα όπλο. Δεν θα κρατούσε ένα οπλισμένο πιστόλι στο σπίτι, γνωρίζοντας ότι η Κλοντίν ή, ακόμη χειρότερα, τα παιδιά θα μπορούσαν να το βρουν.

Η αγωγή των γονιών και η συμφωνία

Οι γονείς του Σπάιντερ κατέθεσαν αστική αγωγή στη Λονζέ, αξιώνοντας 1,3 εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, η Γαλλίδα κατέληξε σε συμφωνία μαζί τους εκτός δικαστηρίου και δεσμεύτηκαν από αυτήν ότι δεν θα έγραφε βιβλίο για τη δολοφονία και δεν θα έδινε συνεντεύξεις για αυτά τα γεγονότα.

Το τραγούδι των Rollling Stones

Το 1980, ο Μικ Τζάγκερ και ο Κιθ Ρίτσαρντς έγραψαν ένα τραγούδι για τον θάνατο του Σπάιντερ Σάμπιτς που επρόκειτο να ήταν στο άλμπουμ των Rolling Stones Emotional Rescue. Το τραγούδι, με τίτλο «Κλοντίν» (Claudine), έφερε στίχους που ζωγράφισαν μια γραφική εικόνα μερικών από τις πιο φιλόξενες πτυχές της υπόθεσης και της δολοφονίας. Κρίθηκε πολύ αμφιλεγόμενο και καταργήθηκε, αν και συμπεριλήφθηκε σε πολλά άλμπουμ των Rollling Stones.

Τον Νοέμβριο του 2011, το κομμάτι «Claudine» κυκλοφόρησε στην πολυτελή επανέκδοση του άλμπουμ «Some Girls».