Η ελληνική ιστιοπλοΐα, όμως, δεν είναι μόνο το ...ένδοξο παρελθόν. Υπάρχουν οι υποδομές, το πάθος, και κυρίως οι κατάλληλοι άνθρωποι, για ένα λαμπρό μέλλον. Κάτι που φάνκε και στο πρόσφατο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων-Νεανίδων της κατηγορίας ILCA4 (Laser), που διοργανώθηκε από τις 5 έως τις 12 Απριλίου, στην Ίζολα της Σλοβενίας.Το «παρών» έδωσε το μέλλον της ευρωπαϊκής ιστιοπλοΐας, με συνολικά 407 αθλητές και αθλήτριες από 37 χώρες, να ρίχνονται στη μάχη της διάκρισης. Ανάμεσα τους, η Εθνική Ομάδα ILCA4, αλλά και αρκετοί ελληνικοί Ναυτικοί Όμιλοι, οι οποίοι εκπροσώπησαν με τον καλύτερο τρόπο τα ελληνικά χρώματα.
Τις κορυφαίες επιδόσεις, σημείωσαν η Μαρία Χριστίνα Μελανίτη και ο Βασίλης Κουκουδης, που ανέβηκαν στο δεύτερο σκαλί του βάθρου, κατακτώντας το αργυρό μετάλλιο. Πολύ καλές εμφανίσεις όμως, πραγματοποίησαν αρκετοί ακόμα νεαροί ιστιοπλόοι μας. Ο Γιώργος Κυπραίος, κατέκτησε την 4η θέση, ο Κωνσταντίνος Πορτοσαλτε την 6η, και ο Μανώλης Βομβυλας τη 12η. Στα κορίτσια, ξεχώρισε η Νεφέλη Ποδιαδη που ολοκλήρωσε την προσπάθεια της, στην 6η θέση της Γενικής.Ένας Ελληνικός Όμιλος που διακρίθηκε με την παρουσία του, ήταν και ο Ναυτικός Όμιλος Αμφιθέας, ο οποίος εκπροσωπήθηκε στους αγώνες, από 5 αθλητές. Ήταν οι Γιώργος Απίστολας, Κωνσταντίνος Κορωναίος, Μιχάλης Ριμικής, η Αντιγόνη Σεμιδαλα και η Ανδριάννα Ψωμά. Μαζί τους, βρέθηκε και ο προπονητής, Στράτος Βόκουρας, που έμεινε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την προσπάθεια και τα αποτελέσματα των αθλητών του.Συνολικά, ήταν μια εβδομάδα, που έφερε πολλά «χαμόγελα» στους ανθρώπους της ελληνικής ιστιοπλοΐας. Η νέα γενιά, είναι εδώ και γεμίζει αισιοδοξία όσους ασχολούνται με το άθλημα. Μπορεί ακόμα να είναι νωρίς, αλλά όλοι πιστεύουν ότι θα υπάρξουν σπουδαίες διακρίσεις στο εγγύς μέλλον.
Όνειρο όλων -τι άλλο- η παρουσία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες το 2028. Οι απέραντες ακτές της Καλιφόρνια και ο Ειρηνικός Ωκεανός, να αποτελέσουν ένα ακόμα «πεδίο δόξας» για τα ελληνικά πανιά.