Μπροστά σε περίπου 80,000 θεατές οι Γερμανοί ουσιαστικά στην έδρα τους θα προσπαθούσαν να νικήσουν τους «οράνιε» που φάνταζαν ως φαβορί λόγω του total football που έπαιζαν. Το παιχνίδι ξεκίνησε στις 4 το μεσημέρι και ο Άγγλος διαιτητής, Τζακ Τέιλορ έπιασε αμέσως δουλειά, καθώς χρησιμοποίησε τη σφυρίχτρα του πριν συμπληρωθεί το πρώτο λεπτό της αναμέτρησης. Οι Ολλανδοί που είχαν τη σέντρα, άλλαξαν 14 φορές την μπάλα χωρίς να την ακουμπήσει κάποιος αντίπαλος και κέρδισαν πέναλτι στα 40 δευτερόλεπτα σε ανατροπή του Κρόιφ από τον Χένες. Ο Νέεσκενς ανέλαβε να το εκτελέσει και ευστόχησε όπως έκανε πάντα από τα έντεκα βήματα. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που είχε καταλογιστεί πέναλτι σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου και στον συγκεκριμένο παιχνίδι θα ακολουθούσε ακόμα ένα. Συγκεκριμένα στο 25΄ο Χελτσενμπάιν ντριμπλάροντας μπήκε στον ολλανδική περιοχή και ο Γιάνσεν τον ανέτρεψε δίνοντας στους διοργανωτές την ευκαιρία να ισοφαρίσουν από τη λευκή βούλα. Ο Μπράιτνερ ευστόχησε και έκανε 1-1.

Οι Δυτικογερμανοί με ανεβασμένη πλέον την ψυχολογία άρχισαν να επιτίθενται και λίγο πριν τη λήξη του ημιχρόνου τα «πάντσερ» έκαναν την ανατροπή. Στο 43΄ ο Μπόνοφ ξέφυγε από δεξιά έστρωσε συρτά την μπάλα στον Μίλερ. Εκείνος στην αρχή έδειξε να χάνει τον έλεγχο της μπάλας, ωστόσο έκανε δύο βήματα πίσω, γύρισε το σώμα του και την έστειλε χωρίς να βλέπει με δεξί σουτ στην εστία του Γιόνγκμπλουντ. Ήταν το 68ο και τελευταίο γκολ του φορώντας το εθνόσημο και σίγουρα το σημαντικότερο.

Ο Ρίνους Μίχελς επιχείρησε στο δεύτερο ημίχρονο να κάνει κάποιες διορθωτικές κινήσεις θέλοντας να «χτυπήσει» το παιχνίδι. ‘Έβγαλε τον Ρένσενμπρινκ βάζοντας στη θέση του τον Ρενέ Φαν ντε Κέρκοφ, έναν από τους δίδυμους άσους της Αϊντχόβεν, ωστόσο δεν άλλαξε κάτι. Στα μισά του β΄ ημιχρόνου ο Ολλανδός προπονητής πέρασε στο παιχνίδι τον μέσο Γιονγκ στη θέση του στόπερ Ραίσνμπεργκεν, αλλά πάλι οι Ολλανδοί δεν μπόρεσαν να φτάσουν στην ισοφάριση που θα τους έδινε ελπίδες. Ο Μάγερ σταμάτησε τις όποιες προσπάθειες των «οράνιε» διατηρώντας ως το τέλος το 2-1 υπέρ της ομάδας του.

Είκοσι χρόνια μετά την πρώτη κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην Ελβετία και δύο χρόνια μετά από εκείνη του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, ο Φραντς Μπεκενμπάουερ σήκωνε στον ουρανό του Μονάχου το ολοκαίνουργιο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ολλανδία - Δ. Γερμανία 1-2

 

Γήπεδο: «Ολυμπιακό Στάδιο Μονάχου,

Θεατές: 75.200

 

ΟΛΛΑΝΔΙΑ (Μίχελς): Γιόνγκμπλουντ, Σούουρμπιρ, Ράινσμπεργκεν (68’ ντε Γιονγκ), Χάαν, Κρολ, Βιμ Γιάνσεν, Φαν Χάνεγκεμ, Ρεπ, Ρένσενμπρινκ (46’ Ρ. φαν ντε Κέρκχοφ), Κρόιφ, Νέεσκενς.


Δ. ΓΕΡΜΑΝΙΑ (Σεν): Σεπ Μάιερ, Βογκτς, Μπεκενμπάουερ, Σβάρζενμπεκ, Μπράιτνερ, Μπόνχοφ, Όβεραθ, Χένες, Γκραμπόβσκι, Χέλζενμπαϊν, Γκερντ Μίλερ.

 

Σκόρερ: 2' πέν. Νέεσκενς / 25' πέν. Μπράιτνερ, 43' Γκερντ Μίλερ

Διαιτητής: Τζακ Τέιλορ (Αγγλία)

 

ΠΗΓΗ: Sportday