Στην τελική φάση πέρασαν τέσσερις ομάδες. Στο τελικό προκρίνεται η Γιουγκοσλαβία που νικά 5-4 τη Γαλλία και η Σοβιετική Ένωση που επικρατεί 3-0 της Τσεχοσλοβακίας. Στην πρώτη διοργάνωση πολλές χώρες ήταν αυτές που γύρισαν την πλάτη, όπως οι Αγγλία, η Δυτική Γερμανία και η Ιταλία.

Σοβιετικοί και Γιουγκοσλάβοι ήταν η δύο μεγάλοι φιναλίστ που αναμετρήθηκαν για την κατάκτηση του τίτλου. Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο Άγγλος και τα 90 λεπτά δεν αποδείχθηκαν αρκετά για να υπάρξει νικητής. Οι «πλάβι» βρέθηκαν να προηγούνται λίγο πριν τη λήξη του α’ ημιχρόνου με τον Γκάλιτς. Ενώ λίγο μετά την έναρξη του δεύτερού μέρους η ομάδα του Καζάλιν ισοφάρισε με γκολ του Μετρεβέλι. Το ματς οδηγήθηκε στην παράταση και εκεί ο Πονεντέλνικ στο 114΄ με το τέρμα που πέτυχε χάρισε τον πρώτο τίτλο στη Σοβιετική Ένωση. Ο Ιγκόρ Νέτο ο αρχηγός της Σοβιετικής Ένωσης , γνωστός μας από το πέρασμά του στον πάγκο του Πανιωνίου (1976-1977) σήκωσε το τρόπαιο στο ουρανό του Παρισιού.

Οι Γιουγκοσλάβοι αν και ήταν καλύτεροι στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα, δεν κατάφεραν να φτάσουν στο γκολ της νίκης καθώς στο αντίπαλο τέρμα βρισκόταν ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες όλων των εποχών. Ο Λεβ Γιασίν αναδείχτηκε σε ήρωα της αναμέτρησης, καθώς με τις σημαντικές αποκρούσεις έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επικράτηση της ομάδας του. Ο Σοβιετικός πορτιέρο, επονομαζόμενος και ως «μαύρη αράχνη» λόγω των μαύρων ρούχων που συνήθιζε να φοράει, έχει μείνει στην ιστορία ως ο μοναδικός τερματοφύλακας που κατέκτησε Χρυσή Μπάλα το 1963.

Σοβιετική Ενωση – Γιουγκοσλαβία 1-1 (2-1 παρ.)
Παρίσι, Παρκ Ντε Πρενς (17.966 θεατές)

Σκόρερ: 49’ Μετρεβέλι, 114’ Πονεντέλνικ – 41’ Γκάλιτς

Σοβιετική Ενωση: Γιασίν, Τσέκελι, Μασλένκιν, Κρουτίκοφ, Βοΐνοφ, Νέτο, Μετρεβέλι, Β. Ιβάνοφ, Πονεντέλνικ, Μπομπούκιν, Μέσκι.

Γιουγκοσλαβία: Βίντινιτς, Ντούρκοβιτς, Γιουσούφι, Ζάνετιτς, Μιλαντίνοβιτς, Πέρουζιτς, Γέρκοβιτς, Σεκουλάρατς, Γκάλιτς, Μάτους, Κόστιτς.

ΠΗΓΗ: Sportday