Παίρνω την αφορμή από την τεράστια επιτυχία του Κώστα του Τσάνα και των διεθνών της U-19, με την πρόκριση τους στον τελικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Μία πρόκριση, ατόφιο χρυσάφι, που προήλθε από την πίστη του κόουτς σε αυτά τα παιδιά, και το οικογενειακό κλίμα, που έφτιαξαν, σε συνδυασμό, με το πλούσιο ταλέντο και αυτής της φουρνιάς.

Ο κόουτς υπήρξε στην «παικτική του καριέρα», εξαιρετικός μέσος, πολύ χαμηλών τόνων, που τον αδίκησαν φωστήρες προπονητές και δεν του έδωσαν την δυνατότητα να δείξει το ταλέντο του, στο πιο υψηλό σωματειακό επίπεδο. Την ώρα που κάποιοι άλλοι «ατάλαντοι», απολάμβαναν υψηλά συμβόλαια. Όμως είχε δείξει από τότε, ότι διαθέτει μυαλό προπονητικό (οργανωτής του παιχνιδιού υπήρξε) και σιγά-σιγά το βγάζει στις εθνικές ομάδες.

Το μεγάλο στοίχημα όμως είναι οι διεθνείς. Ο Γιαννιώτας, ο Κατίδης, ο Σταφυλίδης, ο Μπουγαϊδης, ο Λυκογιάννης, όλα τα παιδιά αυτής της φουρνιάς, που δικαιωματικά θα απολαύσουν την δημοσιότητα, από τα Μέσα, που δεν τους αφιέρωσαν αλήθεια τον χώρο, που τους έπρεπε, από το ξεκίνημα της προσπάθειάς τους. Πόσα από αυτά τα παιδιά όμως, έτυχαν της εμπιστοσύνης αυτών, που όφειλαν να το πράξουν, δηλαδή των ομάδων τους; Ο Καπίνο ξεκίνησε εντυπωσιακά, αλλά αίφνης ο Φερέιρα αποφάσισε να τον «παγώσει». Ο Μπουγαϊδης πήρε χρόνο συμμετοχής, μόνο λόγω των τραυματισμών των βασικών της ΑΕΚ, σε ένα ρόστερ μάλιστα, που δεν διέθετε και τόση ποιότητα. Ο Γιαννιώτας με τον Κατίδη, που «βγάζουν μάτια» στην Εσθονία, έβλεπαν κάποιους περίεργους λατίνους στον Άρη να έχουν περισσότερες ευκαιρίες. Μόνον ο Σταφυλίδης κα ο Μπάλλας, μπορεί κανείς να πει, ότι είχαν το μερίδιο συμμετοχής, που αναλογούσε στο ταλέντο τους σε ΠΑΟΚ και Ατρόμητο. Ακόμη και ο απόντας Μαυρίας, εφέτος υπολογίζεται (λεκτικώς προς το παρόν) από τον προπονητή του, ως βασικό γρανάζι. Οι άλλοι; Μεταξύ πάγκου και εξέδρας, όσοι δεν είχαν «υποχρεώσεις» με τις ομάδες Νέων των ομάδων, στο ανυπόληπτο πρωτάθλημα, που διοργανώνει η Σούπερ Λίγκα και ουδεμία σχέση με τα αντίστοιχα του εξωτερικού έχει.

Ακόμη όμως και αν δεχθούμε, πως είναι «μικροί» ακόμη (λες και οι 19χρονοι Άγγλοι, Γάλλοι, Ισπανοί η Πορτογάλοι, που παίζουν μπάλλα στις χώρες τους έχουν άλλα ηλικιακά κριτήρια), το ζητούμενο είναι τι θα γίνει με αυτούς από εδώ και πέρα. Οι προϋποθέσεις μοιάζουν ιδανικές τώρα, μέσα στην κρίση που μαστίζει και το ποδόσφαιρο μας. Αντί να σκορπάνε λεφτά, που δεν έχουν, οι «παραγοντάρες», σε αμφιβόλου προελεύσεως «Πιου», τα παιδιά αυτά δείχνουν έτοιμα να σηκώσουν το βάρος του ελληνικού έστω πρωταθλήματος. Θα το κάνουν λοιπόν οι «επενδυτές» του ποδοσφαίρου μας, ή θα τους «θάψουν» πίσω από την ανάγκη για πηχυαίους τίτλους οπαδικών εφημερίδων, για σούπερ-μετεγγραφές του καλοκαιριού;

Η προηγούμενη μεγάλη φουρνιά, δεν είναι πολύ μακρινή. Μόλις το 2007 ο Μήτρογλου, ο Νίνης, ο Πετρόπουλος, ο Σιόβας, έφταναν στον αντίστοιχο τελικό. Πόσοι από εκείνοι την ομάδα προχώρησαν τελικά και έγιναν βασικά μέλη των ομάδων μας; Προσθέτοντας μάλιστα βάθος και στην εθνική ομάδα των Ανδρών; Την απάντηση νομίζω την ξέρετε όλοι. Για αυτό σας λέω, λάθος χώρα για τα παιδιά αυτά.

ΥΓ1: Αν οι φανέλες του ημιτελικού ήταν ανάποδα, και μέλη Αγγλικών ομάδων, ήταν οι «Έλληνες», συνδύαζαν δηλαδή το ταλέντο, με την εξαιρετική τακτική παιδεία (που προέρχεται ακριβώς από το γεγονός, ότι είτε στην Τσάμπιονσιπ, είτε στις ομάδες Νέων του Αγγλικού πρωταθλήματος, το επίπεδο είναι υψηλό), τότε θα μιλούσαμε για μία σούπερ-ομάδα, αντίστοιχη της Ισπανικής.

ΥΓ2: Και λίγα του είπε του Δανού κορακιού, ο Καπίνο στην φάση του πέναλτυ-εφεύρεση. Συνήθως δεν επικροτώ τέτοια συμπεριφορά, γιατί θεωρώ, ότι και το φυσιολογικό λάθος, πρέπει να γίνεται αποδεκτό. Ιδιαίτερα στις «μικρές ηλικίες». Όμως ήταν τόσο εξώφθαλμο το λάθος του, που δικαιολογημένα έχεις αμφιβολίες, για την «αντικειμενικότητα» του Δανού. Και δεν είναι, ότι άλλαξε ουσιαστικά τις ισορροπίες του αγώνα (δεν χάναμε με 11 παίκτες από αυτούς τους ξυλοκόπους, ποτέ!). Κυρίως είναι τεράστια αδικία για το παιδί, που χάνει την ευκαιρία σε έναν τελικό, πολύ σημαντικό για την καριέρα του, αλλά και για όλη την ομάδα, που στερείται ένα από τα βασικά της όπλα, άδικα.

Πηγή: pamesports.gr