Οσα κανείς αντιλαμβάνεται μέσα από τη συναναστροφή με αυτά τα παιδιά τον οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η σημερινή νέα γενιά του ποδοσφαίρου είναι πιο ώριμη και πιο συνειδητοποιημένη, εκτός από καλύτερα εκπαιδευμένη, συγκριτικά με τις προηγούμενες. Κι αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή αυτή η γενιά, οι σημερινοί 18άρηδες και 19άρηδες του ποδοσφαίρου, σκληραγωγείται περισσότερο από τις προηγούμενες, ειδικά αυτές των τελευταίων περίπου δύο δεκαετιών.

Με όσα έχουν περάσει και όσα περνούν αυτόν τον καιρό, οι σημερινοί Νέοι της Εθνικής ομάδας είναι σε θέση να εκτιμήσουν καλύτερα την ευκαιρία που πήραν με τη συμμετοχή στο Euro. Το ότι ορισμένοι αναγκάστηκαν να δανειστούν μερικές εκατοντάδες ευρώ από φίλους και συμπαίκτες ώστε να έχουν λεφτά σε αυτό το ταξίδι στην Εσθονία τα έχει βοηθήσει αυτά τα παιδιά να συνειδητοποιήσουν τις συνθήκες και να συλλάβουν το μέγεθος της ευκαιρίας που τους δόθηκε για να βάλουν τις βάσεις της προοπτικής να ξεφύγουν από αυτές και να αλλάξουν ζωή.

Στο πολύ πρόσφατο παρελθόν, μέχρι και τέσσερα-πέντε χρόνια πίσω, οι πιτσιρικάδες ποδοσφαιριστές βιάζονταν να απολαύσουν τα προνόμια του ποδοσφαίρου, δηλαδή τα παρελκόμενα του εύκολου πλουτισμού τους. Νοιάζονταν περισσότερο για το γρήγορο αυτοκίνητο και την ημισελέμπριτι γκόμενα που θα έβρισκαν, για να μπουν στα lifestyle περιοδικά και να αποκτήσουν αναγνωρισιμότητα και πέραση στις χαζογκόμενες και πολύ λιγότερο για την ατομική βελτίωση και την εξέλιξή τους στο ποδόσφαιρο. Ναι, όπως όλα, έτσι και τα προηγούμενα παιδιά του ποδοσφαίρου ήταν κακομαθημένα, είχαν μάθει στα εύκολα, να τους έρχονται όλα εύκολα, στα πόδια. Σήμερα, που έχει εξαφανιστεί το easy living (και) από το ποδόσφαιρο, τα νέα παιδιά ωριμάζουν νωρίτερα και μαθαίνουν να εκτιμούν την αξία της στιγμής, της ευκαιρίας, της συμμετοχής.

Κάθε κουβέντα με τα σημερινά παιδιά της Εθνικής Νέων με κάνει πιο αισιόδοξο για το μέλλον τους. Και λίγο πιο αισιόδοξο για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Διότι πάνω που παίρνουν την ευκαιρία μαζικά, αρκετά παιδιά δείχνουν πολύ μεγαλύτερη συγκρότηση από τα προηγούμενα. Και μου δημιουργούν την ελπίδα ότι θα αρπάξουν την ευκαιρία. Καλή επιτυχία, πιτσιρίκια μου!

Πηγή: Sportday