Ομως αυτά τα παλικάρια που απολαύσαμε χθες στο Ταλίν δεν θα μείνουν άνεργα. Και δεν αναφέρομαι μόνο στους Ισπανούς, καθώς τούτο είναι δεδομένο για το κορυφαίο, αυτή τη στιγμή, ποδόσφαιρο στον κόσμο. Για τη σύγχρονη σχολή ΑΗΤΤΗΤΩΝ που σαρώνει τους τίτλους σε κάθε ηλικία.

Δεν πρόκειται να μείνουν «άνεργα» και να γνωρίσουν τη χρόνια αδιαφορία του ελληνικού ποδοσφαίρου τα περισσότερα (όλα φαντάζομαι) παιδιά του Κώστα Τσάνα. Ναι, γι' αυτούς δεν θα μετρήσει μόνο το ταλέντο που ξεχειλίζει, αλλά και η συγκυρία των καιρών. Οι «καραβιές» άμπαλων (ή αμφιλεγόμενων) ξένων δεν γίνεται πλέον να έρχονται με την ευκολία του παρελθόντος στην Ελλάδα. Κι έτσι η υπέροχη φουρνιά των ντόπιων under 19 δεν θα μνημονεύονται στο μέλλον μόνο για το κατόρθωμά τους να φτάσουν στον τελικό, αλλά και γιατί θα ηγούνται των ομάδων τους στο εγχώριο πρωτάθλημα.

Εχει σπουδαία ταλέντα αυτή η ομάδα. Και η ήττα στον τελικό από έναν καλύτερο αντίπαλο, όπως η Ισπανία, δεν μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα, ούτε μια προδιαγεγραμμένη πορεία. Ο νεαρός που σκόραρε σε βάρος της Ελλάδας, ο Τζεσέ, ανήκει στη Ρεάλ Μαδρίτης, η ρήτρα του είναι 30 εκατ. ευρώ και ο Μουρίνιο του έχει δώσει ματς στο ισπανικό Κύπελλο. Το παλικάρι μιλάει στην μπάλα και στη φάση του γκολ από αριστερά πλάσαρε με το δεξί σαν να είναι τριαντάρης!

Η Ελλάδα έχασε 1-0 από την Ισπανία, αλλά τα κέρδη της στο τουρνουά είναι χείμαρρος. Η αμυντική συμπεριφορά της ομάδας υπήρξε πολύ καλή, ο Διούδης κόντεψε να τρελάνει τους Ισπανούς με τις αποκρούσεις του, αλλά μπροστά η Εθνική δεν απείλησε. Το πρόβλημα βεβαίως ήταν, ως συνήθως με τους Ισπανούς, η κατοχή της μπάλας. Η μεσαία γραμμή έμοιαζε με... ναρκοπέδιο και κάθε φορά νόμιζες ότι κάποιος έχει «μεταμορφώσει» τον Τσάβι, τον Ινιέστα και τον Σίλβα σε πιτσιρικάδες που δεν τη χάνουν με τίποτα!

Οπως κι αν έχει, όμως, οι Ισπανοί δικαίως μπορούν να πιστεύουν ότι τους ανήκει και η επόμενη δεκαετία, αλλά και οι Ελληνες οφείλουν να συνειδητοποιήσουν την ιερή υποχρέωση της αξιοποίησης αυτού του ποδοσφαιρικού χρυσαφιού. Δεν χρειάζεται να ψάχνετε, κύριοι, σε άγνωστες «καραβιές». Τα ελληνόπουλα αξίζουν τη δουλειά. Και θα την κάνουν μια χαρά!

Πηγή: Goal