Οι κόκκινες εμφανίσεις δεν είχαν τυπωμένα τα ισπανικά επώνυμα. Κι ας τις φορούσαν ποδοσφαιριστές που ανήκουν σε κλαμπ του βεληνεκούς της Μπαρτσελόνα. Διότι και αυτό είναι ένα από τα πολλά διδάγματα που παραδίδουν οι επιτελείς της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου της Ισπανίας στους ποδοσφαιριστές που εκπαιδεύουν. Δεν βιάζονται να τους κάνουν φίρμες ή να τους δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση ότι είναι, ότι έγιναν φίρμες.

Τα Ελληνόπουλα που ταξίδεψαν στην Εσθονία έκαναν υπέρβαση. Με μια σπουδαία εμφάνιση σε όλο το τουρνουά έφτασαν μέχρι τον τελικό και εξασφάλισαν την πρόκριση στο Μουντιάλ των Νέων. Χθες όμως είχαν αδειάσει προτού αρχίσει ο τελικός. Οχι επειδή δεν είχαν κίνητρο ή δίψα για την κατάκτηση του τροπαίου, αλλά κυρίως επειδή δεν είχαν την ωριμότητα για να κάνουν διαχείριση δυνάμεων και να καλύψουν το ντεζαβαντάζ της κόπωσης, το οποίο είχαν επειδή χρειάστηκε να παίξουν ένα ημίχρονο και μία παράταση με παίκτη λιγότερο στον ημιτελικό.

Είναι μάλλον για καλό που δεν κατάφεραν να κατακτήσουν το τρόπαιο, διότι πήραν ένα καλό μάθημα στον χθεσινό τελικό. Τους δόθηκε η ευκαιρία να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν πολύ δρόμο μπροστά για να φτάσουν στην κορυφή και ότι μία αποστολή δεν τελειώνει σε ένα παιχνίδι ή σε ένα τουρνουά. Αυτά τα μαθήματα τα έπαιρναν μέχρι σήμερα στη θεωρία, όσα είχαν την ανησυχία να σκεφτούν κάθε φορά που διάβαζαν ότι ο Τσάβι πήγαινε για προπόνηση μόλις δύο μέρες μετά την άρση ενός ευρωπαϊκού ή παγκόσμιου τίτλου. Τώρα, μετά το χθεσινό παιχνίδι, το είδαν και στην πράξη. Και επειδή αρκετά από αυτά είναι συνειδητοποιημένα παιδιά και ωριμότερα από αυτά των προηγούμενων γενιών, το ελληνικό ποδόσφαιρο μπορεί να έχει τη ρεαλιστική προσδοκία να τα δει να μεγαλώνουν.

Αυτά τα παιδιά έχουν πολύ καλό μέλλον. Επειδή είναι καλύτερα εκπαιδευμένα από ποτέ, επειδή σκληραγωγούνται και δεν είναι παιδιά του φαινομένου του εύκολου πλουτισμού, και επειδή το επαγγελματικό ποδόσφαιρο αναγκάζεται να τα προωθήσει άμεσα. Τι τους χρειάζεται για να βάλουν γερή βάση στη δημιουργία της προοπτικής να κάνουν καριέρα; Να διαβάζουν τα μαθήματα που τους δίνει το ποδόσφαιρο, για να παραμείνουν ταπεινά και να δουλεύουν πολύ. Να σκεφτούν γιατί οι Ισπανοί δεν τύπωσαν το επώνυμο στις φανέλες τους.

Πηγή: Sportday