«Σκωτσέζικο ντους», έγραφαν οι ελληνικές εφημερίδες όταν έγινε η κλήρωση για τον αντίπαλο της ΑΕΚ, στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Λίγοι πίστευαν τότε ότι η «Ενωση» θα μπορούσε να κοντράρει τους πρωταθλητές Σκωτίας, Ρέιντζερς Γλασκώβης, οι οποίοι είχαν ξοδέψει ένα σκασμό λεφτά με στόχο να διακριθούν στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Στην πράξη, βέβαια, αποδείχθηκε ότι μόνο θαύμα δεν ήταν η πρόκριση για την ΑΕΚ. Είχε φανεί από το πρώτο ματς, στο οποίο η «Ενωση» νίκησε εύκολα με 2-0 χάρη σε δύο υπέροχα γκολ του νεοφερμένου Δημήτρη Σαραβάκου, ότι οι Ρέιντζερς δεν ήταν καμία υπερομάδα, κι ας είχε στη δύναμή της φτασμένους παίκτες όπως ο Δανός Μπρίαν Λάουντρουπ, ο Άγγλος Μαρκ Χέιτλι και ο Γάλλος Μπαζίλ Μπολί (χώρια οι Σκωτσέζοι διεθνείς).

Έτσι, κανείς στην ΑΕΚ δεν ένιωθε φόβο πριν τη ρεβάνς του «Άιμπροξ», η οποία διεξήχθη σαν σήμερα. Όχι επειδή οι Ρέιντζερς δεν θεωρούντο πια... θηρίο, αλλά επειδή η ίδια η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς ένιωθε δυνατή. Κι ας μην ήταν διαθέσιμος ο Τιμούρ Κετσπάγια (είχε σπάσει το χέρι του στο ξεκίνημα του πρώτου ματς) κι ας υπήρχαν αμφιβολίες για τη συμμετοχή του Τόνι Σαβέβσκι, ο οποίος αντιμετώπιζε κι αυτός πρόβλημα τραυματισμού.

Να όμως που η μοίρα τα 'φερε έτσι ώστε ο Σαβέβσκι να παίξει, αφού πρώτα έκανε ένεση για να ελαττώσει τους πόνους και να πετύχει το γκολ που «σφράγισε» την πρόκριση της ΑΕΚ στους χρυσοφόρους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ! Ο Σκοπιανός μέσος βρέθηκε σε θέση... σέντερ φορ στο 43' και με πλασέ στην κίνηση αξιοποίησε την πάσα του Τσιάρτα και «πάγωσε» τους 45.000 Σκωτσέζους που βρίσκονταν στο «Άιμπροξ»!

Η ΑΕΚ προκρίθηκε πανηγυρικά στους ομίλους (τότε ήταν 4) και ήλπιζε σε μία καλή κλήρωση για να φτάσει ακόμα ψηλότερα. Ωστόσο, η τύχη της γύρισε την πλάτη, μια και την έφερε αντιμέτωπη με τον Αγιαξ και τη Μίλαν, τις δύο ομάδες που έφτασαν στον τελικό της διοργάνωσης (με τους Ολλανδούς να κατακτούν το τρόπαιο)!

Ρέιντζερς (Γουόλτερ Σμιθ): Γκόραμ, Μακ Κολ, Ρόμπερτσον, Γκαφ, Μπολί, Μακ Φέρσον, Ντιούρι (65' Ντουράν), Ίαν Φέργκιουσον, Ντάνκαν Φέργκιουσον, Χέιτλι, Μπρίαν Λάουντρουπ.

ΑΕΚ (Ντούσαν Μπάγεβιτς): Ατματσίδης, Αγορογιάννης, Μαν. Παπαδόπουλος, Μανωλάς, Σαμπανάτζοβιτς, Βλάχος, Σαραβάκος, Σαβέβσκι (77' Σταματής), Κωστής, Τσιάρτας (87' Κοπιτσής), Κασάπης.

ΠΗΓΗ: Sportday