Facebook Pixel Ξεκάθαρα τακτικά πλάνα (ΦΩΤΟ)
| 2012-10-07 19:40:00

Ξεκάθαρα τακτικά πλάνα (ΦΩΤΟ)

Ξεκάθαρα τακτικά πλάνα (ΦΩΤΟ)

ΟΦΗ και ΠΑΟΚ αναδείχθηκαν ισόπαλοι στην Κρήτη σε μία αναμέτρηση που δεν παρουσίασε μεγάλες τακτικές συγκινήσεις, κυρίως εξαιτίας της αποβολής του Γλύκου στο 1ο ημίχρονο.

Αν κάποιος θέλει να σταθεί σε κάποιο τακτικό συμπέρασμα από την αναμέτρηση θα ήταν η επιβεβαίωση για ακόμα ένα παιχνίδι ότι Αναστόπουλος και Δώνης έχουν κατασταλάξει στην τακτική στρατηγική τους για την φετινή σεζόν και πολύ δύσκολα θα παρεκκλίνουν αυτών που είδαμε στο «Γεντί Κουλέ».

 

ΟΦΗ: Βάθος και αντεπιθέσεις

Ο Αναστόπουλος είναι προπονητής που ειδικεύεται στο να… σώζει ομάδες και αυτό θα κάνει και με τον ΟΦΗ. Ο «Αλενατόρε» έχει δημιουργήσει μία ομάδα που στηρίζεται σε πολύ συγκεκριμένες μεν, ρεαλιστικές δε, τακτικές βάσεις παρά τις δυσκολίες που δημιουργήθηκε το υπάρχον ρόστερ. Τα κύρια χαρακτηριστικά του ΟΦΗ είναι (ακολουθήθηκαν και στο χθεσινό αγώνα):

  • το μεγάλο αγωνιστικό βάθος
  • η παρουσία 3 αμυντικών μέσων στην ενδεκάδα
  • οι περιορισμένες προωθήσεις των πλάγιων αμυντικών
  • το σκληρό παιχνίδι
  • ο συμμετοχικός ρόλος του Παπάζογλου
  • η διενέργεια αντεπιθέσεων με τον Κουτσιανικούλη
  • η ελευθερία κινήσεων του Σίσιτς που επιδιώκει τα 1 vs 1

Η στατιστική εικόνα του ΟΦΗ, ανά ημίχρονο

Τοποθετείστε το mouse πάνω από τα σουτ και τα στημένα για να δείτε ποιός παίκτης έκανε την κάθε ενέργεια

ΠΑΟΚ: Έλεγχος ρυθμού και ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας

Από την άλλη ο Δώνης παρέταξε τον ΠΑΟΚ με σύστημα και τακτικό προσανατολισμό όπως ακριβώς στα παιχνίδι με Ξάνθη και Άρη και διάθεση να πιέσει αρκετά την μειωμένων τακτικών αρετών μεσοαμυντική γραμμή του ΟΦΗ. Ο Σαλπιγγίδης (την ασίστ στο γκολ) έδωσε ταχύτητα στην επίθεση, αλλά δεν μπόρεσε να βοηθήσει όσο ο Λόρενς στο δημιουργικό κομμάτι, την ώρα που ο Ιντζίδης αντικατέστησε επάξια τον απόντα Κατσικά στην άμυνα.

Για άλλο ένα παιχνίδι ο ΠΑΟΚ βασίστηκε:

  • στον έλεγχο ρυθμού
  • την καλή κυκλοφορία της μπάλας (66% πριν την αποβολή του Γλύκου)
  • τις συχνές προωθήσεις των πλάγιων αμυντικών
  • τις κινήσεις του Φωτάκη στον άξονα (σκόραρε από μία τέτοια κίνηση)
  • στα «χιλιόμετρα» που καλύπτει στην φάση της άμυνας το Κάτσε

Η στατιστική εικόνα του ΠΑΟΚ, ανά ημίχρονο

Τοποθετείστε το mouse πάνω από τα σουτ και τα στημένα για να δείτε ποιός παίκτης έκανε την κάθε ενέργεια

Αγωνιστική ισορροπία και «δίκαιο» αποτέλεσμα

Το αποτέλεσμα δείχνει δίκαιο αν αναλογιστεί κανείς την εικόνα της αναμέτρησης. Ο ΟΦΗ σκόραρε γιατί εκμεταλλεύτηκε ένα από τα γνωστά πλέον λάθη της ασπρόμαυρης άμυνας, αλλά και γιατί είδε τον Κουτσιανικούλη να εκμεταλλεύεται την ταχύτητα του σε μία γνώριμη τακτική εφαρμογή από πλευράς ΟΦΗ.

Από την άλλη μεριά ο ΠΑΟΚ ήταν σαφώς ανώτερος και ποιοτικότερος και προσπάθησε να παίξει ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας, εν αντιθέσει με τον ΟΦΗ που είδε τους παίκτες του να κάνουν πολλές λάθος πάσες στον χώρο του κέντρου. Τα αμυντικά λάθη και η έλλειψη συγκέντρωσης στην τελική ενέργεια άφησαν τον ΠΑΟΚ στο 1 τέρμα. Ο Χακόμπο από την άλλη έκανε σωστά την δουλειά του στο πέναλντι ανεβάζοντας ψηλά τον πήχη του συναγωνισμού για τον ολίγον ασταθή Γλύκο.

Συμπέρασμα

Ο ΠΑΟΚ ήταν ανώτερη ομάδα από τον ΟΦΗ του Αναστόπουλου που γνωρίζει με ακρίβεια τις δυνατότητες της ομάδας του, όμως η αποβολή του Γλύκου και τα αμυντικά κενά δεν του επέτρεψαν να αναπτύξει για 90 λεπτά το παιχνίδι του. Ο ΟΦΗ, παρά την αριθμητική υπεροπλία, δεν άλλαξε τακτική και προσέγγισε συντηρητικά όλο το 90λεπτο - διότι αυτό ακριβώς γνωρίζει να κάνει καλά.

Εν τέλει ο ΟΦΗ μένει με την «πίκρα» του χαμένου πέναλντι αλλά την «γλύκα του» βαθμού, την ώρα που ο ΠΑΟΚ μένει με την «πίκρα» των χαμένων βαθμών αλλά την «γλύκα» της εμφάνισης των Κάτσε, Φωτάκη, Χακόμπο και Ιντζίδη.

ΠΗΓΗ: Overlap.gr

Παπάζογλου Παπάζογλου Παπάζογλου Παπάζογλου Κουτσιανικούλης Κουτσιανικούλης Σίσιτς Σίσιτς Σίσιτς Σίσιτς Σίσιτς Ιωαννίδης Ιωαννίδης ΜπανούσηςΑθανασιάδης Αθανασιάδης Αθανασιάδης Φωτάκης Φωτάκης Φωτάκης Λίνο Λίνο Σταφυλίδης Κάτσε Κάτσε Κάτσε Λίνο Κουμαλό Λάζαρ

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags